EVEN VOORSTELLEN | Rob Vellekoop

Meer warmteaansluitingen realiseren en tuinders aansluiten op het warmtenet waardoor minder gas wordt verbruikt. Dat is het doel van Rob Vellekoop. Als onderdeel van Team Warmte bij AgroEnergy focust hij zich op verschillende warmteprojecten. “Er komt enorm veel bij kijken, het zijn hele lange projecten. Maar je krijgt het hele proces mee en zo zie je echt waar je het voor doet.”

Kun je iets over jezelf vertellen? Wie is Rob Vellekoop?

“Ik ben 34 jaar en getrouwd met Marloes. Samen met ons dochtertje Rosalie, van anderhalf, wonen we in Naaldwijk. En vanaf april zijn we met z’n vieren thuis, want er is een tweede op komst.

Ik ben geboren en getogen in Naaldwijk en ik ben er eigenlijk niet meer weg te slaan. Afgezien van een half jaartje studeren in Zweden woon ik er al mijn hele leven. Vroeger woonde ik tussen de kassen, mijn ouders hadden een glastuinbouwbedrijf, in de chrysanten. Inmiddels wonen we in een rijtjeshuis, maar ik kan vanuit m’n woonkamer de kassen nog zien!

In mijn vrije tijd ben ik vaak druk aan het klussen, en om een beetje fit te blijven ben ik eens in de week op de squashbaan te vinden. Ook houd ik Formule 1 altijd goed in de gaten.”

Hoe kwam je terecht bij AgroEnergy? Wat sprak je aan in het bedrijf?

“Na mijn studie Energietechniek in Delft ben ik in 2012 gaan werken bij een ingenieursbedrijf in de gas en olie. Ik vond het altijd al leuk om met energie bezig te zijn, en ook de technische kant vond ik interessant. Drie jaar geleden verhuisde het bedrijf naar Brabant, maar ik bleef liever in Naaldwijk. Toen ben ik op zoek gegaan naar een andere baan en stuitte ik op AgroEnergy. De perfecte combinatie tussen energie, techniek en glastuinbouw, wat natuurlijk een groot gedeelte van mijn achtergrond is. Dit was een schot in de roos. Daarnaast is AgroEnergy een klein bedrijf binnen een veel groter bedrijf. Hierdoor is alles goed geregeld, maar heb je toch de leuke, intieme sfeer dat je iedereen kent. Ik werk er nu al drie jaar met veel plezier.”

Wat is jouw rol in het warmteteam? Waaruit bestaan je dagelijkse werkzaamheden?

“Dat is echt heel breed. Kort gezegd ben ik een ontwikkelaar voor marktprojecten. Het warmteteam bestaat uit zo’n zeven man, waarvan er vier fulltime mee bezig zijn. Als warmteteam proberen we meer warmteaansluitingen voor AgroEnergy en Eneco te realiseren. Het doel is om tuinders aan te laten sluiten op het warmtenet en minder gas te laten gebruiken.

Samen met het warmteteam zoeken we een weg om dit te realiseren. Hier komt heel veel bij kijken, het zijn hele lange projecten. Dit heeft met name te maken met de enorme kosten die eraan verbonden zijn. Daarnaast moet natuurlijk het hele plaatje kloppen voor zowel de klanten als Eneco.

Wat ik dus eigenlijk doe, is een weg proberen te vinden om deze projecten te realiseren. Alle checkboxjes moeten aangevinkt zijn voordat er een warmtenet aangelegd kan worden. Dit loopt van gemeentes tot tuinders, en van intern Eneco tot projectontwikkelaars die de geothermiebron ontwikkelen. Al deze partijen moeten het ermee eens zijn voordat er begonnen kan worden aan een warmtenet.

Mijn dagelijkse werkzaamheden variëren dus ook heel erg. We zijn vooral bezig met alle voorwaarden rond krijgen. Het ene moment ben je bezig met een businesscase opbouwen. Het volgende moment zit je aan tafel met tuinders. Al met al dus een heel variërend takenpakket.”

Wat voor uitdagingen/ontwikkelingen zie je in de toekomst?

“We staan nog voor flink wat uitdagingen op het gebied van warmte. Op de korte termijn is dit tuinders aan te laten sluiten op het warmtenetwerk. Je ziet nu met de huidige energiemarkt dat klanten meer interesse tonen in een warmtenet. Om op die manier niet afhankelijk te zijn van de marktprijzen. Maar het is natuurlijk een hele commitment als klanten ervoor kiezen, een warmtenet leg je niet voor maar 2 jaar aan.

Al die ontwikkelingen houden het leuk!

Een andere uitdaging, zowel op korte als op lange termijn, zijn de warmtebronnen. Momenteel zijn er vier verschillende bronnen waar wij warmte van afnemen. In de toekomst moeten deze bronnen ook verder verduurzaamd worden. Met het OnePlanet plan van Eneco streven we ernaar om in 2035 klimaatneutraal te zijn, maar op dit moment zijn de bronnen dat nog niet allemaal. Er zit een gedeelte duurzame bronnen tussen, maar sommige ook niet. We zijn dus nog verder op zoek naar nieuwe duurzame bronnen, die ook in 2035 nog steeds duurzaam genoeg zijn om te gebruiken. Dit zal in de toekomst ook zeker een grote rol gaan spelen. Denk aan alle technieken die nog voorbij gaan komen zoals geothermie en aquathermie. En de discussie over biomassa of dat nu wel of niet duurzaam genoeg is. En alle andere technieken die nog verzonnen gaan worden in de toekomst. Al die ontwikkelingen houden het leuk!

Een andere ontwikkeling, wat misschien niet zo zeer met warmte te maken heeft, maar wat ik toch even wil benoemen, is de kracht van de tuinbouw om in te spelen op de variabele energiebehoeften. Tuinders kunnen goed inspelen op de energiemarkt, door het aan- en uitzetten van hun WKK. En deze kracht zal in de toekomst alleen nog maar toenemen. Zonnepanelen en windparken zijn natuurlijk heel belangrijk voor onze elektriciteitsbehoefte, maar je bent dan wel afhankelijk van het weer.

Wat we nu ook bij warmte zien, is dat ook hier geldt dat de waarde van warmte niet elke dag hetzelfde is. Op een zonnige dag hoeft niet iedereen warmte, maar op een bewolkte dag heeft iedereen opeens tegelijk warmte nodig. We zijn al een tijdje bezig om te kijken of we de warmteprijs door de markt kunnen laten bepalen. Hier hebben we een pilot voor gedaan. Zo konden tuinders inbieden om warmte te kopen, en de aanbieders boden warmte aan, om zo iedere dag een andere warmteprijs te krijgen.

Als warmteteam denken we dat dit in de toekomst heel belangrijk gaat zijn. Er is in Nederland nog geen warmteprijs, zoals dat bij gas en elektriciteit wel het geval is. We willen dus de prijs laten bepalen door vraag en aanbod. Op warme dagen zal de prijs dan wat lager zijn dan op minder zonnige dagen. Zo brengen we warmte stap voor stap richting een eigen waarde.”

Wat vind je het leukste aan je huidige job?

“De veelvuldigheid aan taken die je hebt, en alle verschillende partijen die je spreekt, dat maakt het erg leuk om het werk te doen. Er is niet één dag hetzelfde. Soms heb je een hele drukke week en soms een rustige week. Dit is nooit te voorspelen, je weet nooit hoe een dag of week gaat verlopen.

Daarnaast ben je de ene dag heel conceptueel bezig en de andere dag zit je echt met de klanten rond de tafel en zie je de concepten ook concreet worden. Zo krijg je het hele proces op meerdere niveaus mee en zie je echt waar je het voor doet.”

MARKTVISIE | Noors onderhoud in volle gang

Noors onderhoud

MARKTVISIE | Europese gasvoorraad passeert grens van 90 procent

Europese gasvoorraad

MARKTVISIE | Oplopende gasprijzen en recordaantal negatieve EPEX-uren overschreden

Oplopende gasprijzen | marktvisie

MARKTVISIE | Aantal negatieve EPEX-uren nadert nu al het aantal van 2023

verduurzaming zon