EVEN VOORSTELLEN | Jeroen van Yperen-Hagedoorn

Het waarborgen van de veiligheid en continuïteit van de digitale oplossingen van AgroEnergy, dat is waar het om draait voor Jeroen van Yperen-Hagedoorn. Jeroen is sinds begin dit jaar werkzaam als Hoofd Digital & IT bij AgroEnergy. “Wat ik het allerleukste vind? Dat we met een klein team zulke mooie en bijzondere digitale oplossingen kunnen ontwikkelen en daarmee écht een verschil maken voor de teler.”

 Aangenaam kennismaken! Wie is Jeroen van Yperen-Hagedoorn? Kun je iets over jezelf vertellen?

“Ik ben 50 jaar, getrouwd met Simone en we wonen – samen met onze kat – in Delft. Hier ben ik overigens ook geboren en getogen, alhoewel ik ook enkele jaren in Noord-Brabant en in de buurt van Gouda heb gewoond.

Naar school gaan was vroeger niets voor mij. Ik ben meer een ‘doener’. Daarom brak ik mijn middenstandsopleiding vroegtijdig af, om te gaan werken. Ik heb van alles gedaan: in een supermarkt, een slijterij, de horeca en in kassen gewerkt. Op mijn 22e kwam ik voor het eerst in aanraking met de IT-branche. Ik kon toen namelijk aan de slag bij het IT-bedrijf van mijn broer. De IT was destijds een groeimarkt.

Als IT’er ben je vooral veel met je hoofd bezig. Gelukkig kan ik ook veel energie kwijt in het werken met mijn handen; ik klus graag. We wonen in een huis van meer dan honderd jaar oud, dus daar is altijd wel iets te doen. Ook doe ik graag aan sport; ik sta het hele jaar door op een indoor skibaan. Daarnaast geniet ik van goed eten met vrienden en familie, theater en bioscoop, kamperen en wandelen.”

Hoe zag het verdere verloop van je carrière eruit?

“Dat ik vroeg van school ging, betekende niet dat ik me niet verder wilde ontwikkelen. Al sinds ik bij mijn broer ging werken, volg ik – naast mijn werk – verschillende opleidingen en cursussen op het gebied van IT en informatica. Jarenlang hield ik me bezig met de inzet en ontwikkeling van grootschalige oplossingen voor databorging en -gebruik. Dit om partijen – verzekeraars, banken, maar ook ziekenhuizen en gemeenten – te helpen bij onder meer het veiligstellen, hergebruik en uitwisselen van data. In de loop der jaren heb ik diverse werkgevers gehad, met name aanbieders van IT-diensten. Ik deed ook nog een hbo-opleiding IT en afgelopen december, één dag voordat ik vijftig werd, ben ik afgestudeerd als Master of Informatics aan de Hogeschool Utrecht.

Het artikel dat ik schreef voor mijn master heb ik onlangs gepubliceerd en gepresenteerd op een conferentie over IT en maatschappij. Dit artikel gaat over de soft skills die een informatiebeveiligingsdeskundige nodig heeft om zijn vak goed te kunnen uitoefenen en daarmee de informatieveiligheid van bedrijven te vergroten. Als vroegtijdig schoolverlater ben ik best trots dat ik dit bereikt heb!”

Hoe kwam je terecht bij AgroEnergy? En wat sprak je aan in het bedrijf?

“Ik zag dat bij AgroEnergy een vacature ‘Hoofd Digital & IT’ open stond. Deze functie sloot perfect aan bij mijn kennis en vaardigheden. Daarbij had ik meteen een goed gevoel bij AgroEnergy. Ik vind het namelijk leuk om binnen een kleinere organisatie te werken, waar de impact van datgene wat je doet direct zichtbaar is. En omdat IT een vrij abstract iets is, vind ik het extra belangrijk om bij een bedrijf te werken in een branche die me aanspreekt. Ik moet ‘iets hebben’ met wat ze doen. De tuinbouw vond ik altijd al interessant; vanuit mijn werk in de kassen wist ik dat kennis en aandacht voor het product zich meteen vertalen in een goede kwaliteit en opbrengst. Dit in combinatie met het feit dat de energiekosten een enorme impact hebben op het rendement van het hedendaagse tuinbouwbedrijf maakt deze branche extra fascinerend voor mij. Daarbij staat de sector met de energietransitie voor een enorme opgave; ook dat boeit me.”

Wat doe je precies als Hoofd Digital & IT?  Waaruit bestaan je dagelijkse werkzaamheden?

 “Ik stuur het team Digital & IT aan. Dit team bestaat uit directe collega’s en onze partners. Samen werken wij aan de ontwikkeling en het onderhoud van digitale producten en diensten. Denk aan BiedOptimaal, EnergieBeheer, EnergieRadar, et cetera. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat ik, in overleg met de verschillende teams, bepaal welke doelstellingen en projecten prioriteit krijgen. Ik vind het belangrijk dat IT ook echt functioneel is, dat we niet automatiseren om te automatiseren. Daarnaast ben ik betrokken bij de ontwikkeling van het IT-beleid en bij het opstellen van de zogeheten architectuurprincipes voor onze digitale oplossingen. Dit zijn richtlijnen over hoe we bijvoorbeeld omgaan met veiligheid en privacy. En we checken, met het Quality Assurance-team, ook of deze richtlijnen bij al onze producten en diensten worden nageleefd.

 

We doen echt stoere dingen!

 

Eén van de securitymaatregelen is dat klanten egelmatig hun wachtwoord moeten wijzigen. Dit doen we niet om het tuinders onnodig moeilijk te maken, maar om cybercriminelen minder kans te geven om te hacken. Deze kunnen namelijk gigantische schade berokkenen en de continuïteit van een bedrijf in gevaar brengen. Wat dit betreft focus ik dus vooral op het waarborgen van de veiligheid en continuïteit van de digitale oplossingen van AgroEnergy. Daarnaast houd ik steeds in het oog of de kosten voor onze IT-oplossingen in verhouding staan tot datgene wat een product of dienst de teler oplevert. Tot slot onderneem ik, samen met collega’s en een calamiteitenteam van Eneco, actie bij grote storingen aan onze systemen. Snel handelen is dan een must: wanneer bijvoorbeeld BiedOptimaal niet meer werkt, kan dan grote gevolgen hebben. Tot slot ben ik als MT-lid betrokken bij de algemene ontwikkeling en organisatie van AgroEnergy. Ook dit doe ik uiteraard met mijn ‘digitale’ bril op.

Wat vind je het leukste aan je huidige job?

 “Dat we met een klein groepje professionals hele mooie producten weten te ontwikkelen, die uniek zijn. We doen echt stoere dingen! Ook maken we met onze producten het verschil voor de telers als het gaat om energiekosten. En er is nog enorm veel ontwikkeling mogelijk; we zijn nog lang niet klaar.”

Is je beeld van de tuinbouwsector veranderd, sinds je bij AgroEnergy werkt?

 “Absoluut. De sector is veel professioneler dan ik dacht; het draait allemaal om vakkennis en ondernemerszin. Het runnen van een modern tuinbouwbedrijf is geen kinderspel en uitermate complex; enorm veel factoren spelen een rol. Ik ben onder de indruk en trots dat ik in deze sector en met dit team mag werken!”

 

 

MARKTVISIE | Gasmarkt is op zoek naar evenwicht

Gasmarkt | marktvisie

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie