EVEN VOORSTELLEN | Jasper van Zon, Energy Operator

Jasper van Zon deed tijdens zijn diverse studies een schat aan kennis op over de energiemarkten, de energietransitie en duurzaamheidsvraagstukken. Sinds begin dit jaar krijgt hij, als Energy Operator bij AgroEnergy, de kans om deze kennis toe te passen in de praktijk. En dat bevalt hem goed – heel goed. “Ik geniet vooral van het klantcontact. En het is mooi dat ik bedrijven echt verder kan helpen met de keuzes die ik maak.”

 

Wie is Jasper van Zon? Kun je iets meer over jezelf vertellen?

“Ik ben 28 jaar en opgegroeid in Amersfoort. Sinds enkele jaren woon ik in Amsterdam, samen met mijn vriend. In mijn vrije tijd ben ik graag bezig met koken en wijn, ik houd van reizen en kijk graag films. Dat laatste komt mede voort uit het feit dat mijn vriend scenarioschrijver is. En alsof dat nog niet genoeg is, spring ik ook nog af en toe bij in een restaurant in Amsterdam. Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor de horeca – en nog steeds.”

 

Lag een carrière in de horeca dan niet meer voor de hand?

“Die heb ik ook lange tijd geambieerd; aanvankelijk wilde ik naar de Hotelschool. Na de middelbare school heb ik eerst nog een jaar in Australië gewoond; mijn ouders emigreerden toen naar dit land. Terug in Nederland had ik diverse baantjes in de horeca, maar gaandeweg realiseerde ik me dat ik hier niet gelukkig van ging worden. Toen kwam ik uit bij de bacheloropleiding Global Sustainability Science aan de Universiteit Utrecht, een onderdeel van de faculteit Geowetenschappen. De opleiding focust vooral op het bedenken van oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken, dikwijls vanuit een interdisciplinaire benadering.”

 

Dat was wel een hele rigoureuze ommezwaai….

“Dat klopt, maar naast de horeca vond ik ook natuurkunde altijd al interessant. Hier was ik ook goed in, al miste ik in dit vak een stukje menselijkheid. Zowel de natuurkunde als de menselijke component kwamen terug in de bacheloropleiding. Bij het bedenken van oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken moet je namelijk ook rekening houden met meningen en gedrag van mensen. Daarnaast vormde energie een centraal thema in deze opleiding; dat heeft immers een directe link met duurzaamheid.”

 

Daarnaast heb je nog een major en master gedaan?

“Als onderdeel van mijn bacheloropleiding deed ik een major Energy and Resource Management. Deze richtte zich op de productie en consumptie van grondstoffen, en dan met name binnen een breder geopolitiek speelveld. En na de studie in Utrecht volgde ik in Amsterdam nog een master Environment and Resource Management. Ook deze was gericht op duurzaamheidsvraagstukken, maar hierbij was meer aandacht voor het economische plaatje. Denk bijvoorbeeld aan de vraag wie het prijskaartje van verduurzaming gaat betalen en hoe we die kosten eerlijk verdelen? Zelf zoomde ik ook in op de vraag wie verantwoordelijk is voor de risico’s die verduurzaming met zich meebrengt. Hoe zorg je ervoor dat de elektriciteitsprijs niet te hoog wordt en de energiezekerheid voldoende gewaarborgd is? Kortom: in alle studies die ik volgde, draaide het om duurzaamheid en energie. Die thema’s fascineren me ook. Mede vanwege het feit dat wij het allemaal zo vanzelfsprekend vinden dat het licht altijd brandt. Ik wil er graag aan bijdragen dat die vanzelfsprekendheid er ook naar de toekomst toe blijft. Maar daarvoor zal wel het energiesysteem op de schop moeten; een transitie naar duurzame energie is een must.”

In 2021 studeerde je af. Waar ging je toen aan de slag?

“Na een coronajaar wist ik even niet wat ik wilde. Daarop ben ik een ontwikkelingsprogramma gaan volgen bij een detacheringsbureau. Van hieruit werkte ik onder meer bij het UWV. Maar dit lag me helemáál niet, ik wilde terug naar de wereld van energie en duurzaamheid. En ik wist al heel veel over de theorie van de energiemarkten en de energietransitie, maar wilde ook meer weten en leren over de praktijk. Via LinkedIn en een kennis die bij Eneco werkte, kwam ik toen uit bij AgroEnergy. Mijn kennis zei: ‘dat bedrijf maakt zulke mooie producten voor de nieuwe energiemarkten, daar kun je enorm veel leren’. Dat prikkelde mij, ondanks dat ik geen enkele affiniteit had met de glastuinbouw. Uiteindelijk ging ik in januari van dit jaar aan de slag als Energy Operator.”

 

Wat doe je precies als Energy Operator?

“Ik help ondernemers bij hun energiemanagement. Dat betekent dat ik op meerdere momenten van de dag kijk welke energiemarkten de meeste handelsmogelijkheden bieden, op basis waarvan ik energie koop of verkoop. Ik ben dus echt verantwoordelijk voor het energietechnische stuk van de bedrijfsvoering van een klant. Met dit werk stond ik meteen met beide voeten in de ‘energie-praktijk’, heb ik echt de switch gemaakt van de energie naar de praktijk. Het was best even wennen, zeker omdat ik de glastuinbouw niet kende. Maar met mijn achtergrond had ik de zaken wel snel onder de knie. Alhoewel ik nog relatief weinig kennis heb van de invloed van energietechnische aspecten op de plantgroei; wat dat betreft moet ik nog het nodige leren.”

 

Wat vind je het leukste aan deze functie?

“Vooral het feit dat ik veel klantcontact heb; daar geniet ik enorm van. En ik herken het gevoel van trots dat telers hebben, als het gaat om hun eigen bedrijf. Mijn ouders waren namelijk ook ondernemer, in de retail. Een hele andere sector, maar het gevoel en de betrokkenheid zijn hetzelfde. En het is mooi dat ik, met de keuzes die ik maak, bedrijven echt verder kan helpen en hen kan ondersteunen om energietechnisch gezien zo kostenefficiënt mogelijk te draaien.”

 

Voel je je ook thuis binnen het bedrijf AgroEnergy?

“Absoluut! Ondanks dat AgroEnergy onderdeel is van Eneco voelt het als een kleinschalig bedrijf. De lijnen zijn kort en het is echt een platte organisatie, met weinig hiërarchie. Je mag en kunt iedereen een vraag stellen, zelfs de directeur. Daarbij is er veel oog voor je eigen wensen en ontwikkeling. Zelf zou ik in de toekomst graag telers ondersteunen bij het in kaart brengen van de mogelijkheden voor verduurzaming. En daar is binnen AgroEnergy ook ruimte voor, men kijkt echt naar de mens achter de medewerker.”

 

Hoe heb je de glastuinbouw leren kennen in de afgelopen maanden?

“Tijdens mijn studie dacht ik: waarom halen we die tomaten niet uit Spanje, telen in Zuid-Europa vergt toch veel minder energie? Van dat idee ben ik inmiddels afgestapt, nu ik zie hoe innovatief en efficiënt er in Nederland wordt geproduceerd. Ook ben ik onder de indruk van de creativiteit en innovatiedrang van de Nederlandse tuinbouw; telers zijn continu bezig om de allermooiste producten te maken. En ze leggen de lat wat dat betreft steeds een stukje hoger.”

 

 Ben je geïnspireerd door het verhaal van Jasper en zou je ook bij AgroEnergy willen werken? Bekijk dan onze vacature pagina

MARKTVISIE | Kortetermijnprijzen toch weer omlaag

MARKTVISIE | Aanhoudende schommelingen op de gasmarkt

gasmarkt

MARKTVISIE | Prijsschommelingen op de gasmarkt

Prijsschommelingen

MARKTVISIE | Einde groot Noors onderhoud in zicht

Noors onderhoud