EVEN VOORSTELLEN | Halid Sen: EnergieSpecialist

Na bijna dertien jaar bij Eneco te hebben gewerkt, was Halid Sen toe aan een nieuwe uitdaging. Getriggerd door de dynamiek in de glastuinbouw ging hij op 1 juni van dit jaar aan de slag bij AgroEnergy. De functie van EnergieSpecialist is hem op het lijf geschreven én Halid voelt zich als een vis in het water bij AgroEnergy. “Ik houd van de diversiteit van deze job. Ook de saamhorigheid en het teamgevoel binnen AgroEnergy spreken me aan. Ik heb zonder twijfel een juiste stap gezet.”

 

‘Werken bij AgroEnergy voelt als thuiskomen’

 Wie is Halid Sen? Kun je iets over jezelf vertellen?

“Ik ben 42 jaar oud en geboren en getogen in Uden. Mijn ouders komen uit Turkije, waar ik ook enkele jaren heb gewoond. Maar Brabant is toch echt mijn thuis. Ik woon nog steeds in Uden, samen met mijn vrouw Kubra en onze zoons Ali en Emir. Zij zijn inmiddels 6 en bijna 4 jaar oud.

Ik zou mezelf typeren als een sociaal persoon, onderneem graag uitjes en ga regelmatig weekendjes weg met familie en vrienden. Daarnaast ben ik sportief; als ik twee weken niet sport, mis ik het enorm. Ik houd van alle balsporten, maar met name voetbal. Ik voetbal iedere zondag met een groep vrienden, daarnaast geef ik op maandagavond voetballes aan de jeugd van UDI’19 in Uden. Aan dit laatste beleef ik ook ontzettend veel plezier.”

 

Hoe zag jouw carrière er tot nu uit? Het begon allemaal in de elektrotechniek?

“Dat klopt. Ik raakte als kind gefascineerd door de elektrotechniek toen de elektrisch bestuurbare speelgoedauto – die ik had gekregen van mijn vader – kapot ging. Ik haalde deze uit elkaar, zette ‘m opnieuw in elkaar en wist hem weer aan de praat te krijgen. Daarmee was mijn passie geboren. Na de middelbare school volgde ik eerst de verkorte mbo-opleiding tot elektromonteur, daarna de opleiding tot eerste monteur en vervolgens die tot elektro- en automatiseringstechnicus. Dat ging me vrij makkelijk af, dus ik besloot ook de hbo-opleiding Elektrotechniek te gaan doen. Uiteindelijk studeerde ik hier af als Technisch-commercieel engineer. In het laatste jaar van mijn studie volgde ik overigens ook nog diverse commerciële vakken, waaronder marketing, inkoop en logistiek.”

 

Welke werkervaring heb je inmiddels opgedaan?

“Behoorlijk wat! Tijdens de monteursopleiding liep ik zes weken stage bij een elektrobedrijf in Uden. Daar bleef ik ‘hangen’ en werkte ik in mijn vrije uurtjes. Het was een knus familiebedrijf, waar ik heel veel heb geleerd. En ook veel plezier heb beleefd: op vrijdagmiddag deden we vaak met zijn allen een drankje, om dan pas om 1.00 uur ’s nachts naar huis te gaan.

Dat stopte na mijn hbo-studie; toen ging ik aan de slag als zzp’er in de elektrotechniek. Ik hield me vooral bezig met het installeren van elektrische installaties; in de beveiliging, de telecom, de utiliteitsbouw, et cetera. Mijn klantenkring was heel breed.”

 

Dat klinkt als een succesvol bedrijf! Toch besloot je in 2010 in dienst te gaan bij Eneco?

“Dat klopt. Ik moest toen een operatie ondergaan, waardoor ik zes maanden uit de running was. Dat was een fikse tegenvaller, mede omdat ik zelfstandige was. Dat risico wilde ik niet meer lopen, ook had ik behoefte aan meer rust en regelmaat in mijn leven. Ik begon toen bij Eneco als Energy Dispatcher, wat betekende dat ik me bezighield met de inkoop van gas en elektra, het optimaliseren van de draaischema`s van de opwekeenheden en het injecteren en onttrekken uit gasopslagen. Kortom: ik richtte me op alle middelen die Eneco ter beschikking had. Dit met als doel het energieportfolio van Eneco te optimaliseren in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Verder hield ik me bezig met alle regelproducten die worden aangeboden en met congestiemanagement. Dat beviel heel goed en omdat ik in ploegendienst werkte, was het ook goed te combineren met mijn eigen bedrijfje. Dat heb ik nog een hele tijd aangehouden.”

 

Waarom besloot je in juni van dit jaar te switchen naar AgroEnergy?

“Na bijna dertien jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ook had ik behoefte aan meer regelmaat, onder meer om de voetbaltraining op maandagavond te kunnen geven. Daarnaast wilde ik mijn kennis op energiegebied graag verder verbreden. Ik vind de energiebranche enorm interessant en dynamisch. De glastuinbouw kende ik alleen van een afstand, doordat we vanuit Eneco samenwerkten met AgroEnergy en betrokken waren bij het inbieden van noodvermogen door tuinders. Tijdens een excursie naar Marjoland Rozen zag ik wat er achter dit stuursignaal voor noodvermogen zat, hoe groot en divers een glastuinbouwbedrijf is en met welke enorme installaties wordt gewerkt. Dat fascineerde me. Toen ik een tijdje later een vacature voorbij zag komen voor de functie van EnergieSpecialist in de regio Zuidoost-Nederland besloot ik dan ook te solliciteren. Met succes dus!”

 

Wat doe je precies als EnergieSpecialist?

“Ik ben het gezicht van AgroEnergy richting de tuinders in Zuidoost-Nederland. Ik heb een breed klantportfolio en help en adviseer tuinders over hoe om te gaan met energiezaken en hun assets optimaal in te zetten. Hierbij ligt de focus op koersbepaling voor de lange termijn en op het meedenken over de uitdagingen op het gebied van verduurzaming. Maar ik ondersteun ook wel bij korte termijn-zaken: ik informeer ondernemers over wat er gebeurt op de energiemarkten, over hoe ze hun stuurbox moeten instellen, et cetera. In feite ben ik een sparringpartner voor de ondernemer op het gebied van energie, met als doel de energiekosten zoveel mogelijk te beperken. En natuurlijk kijk ik ook welke diensten van AgroEnergy kunnen helpen om dit doel te bereiken.”

 

Wat vind je het leukst aan deze functie?

“De diversiteit aan werkzaamheden en bedrijven! Ieder tuinbouwbedrijf is anders en elke ondernemer heeft zijn eigen interesses en voorkeuren. Ook het kennisniveau van ondernemers verschilt; daar moet je op inspelen. Deze baan is dus uitermate gevarieerd en vraagt een brede kennis op energiegebied. Dat vind ik super!”

 

Ben je ook op je plek bij AgroEnergy?

“Absoluut! De bedrijfscultuur bij AgroEnergy speekt me heel erg aan: het is een hechte club, er heerst een echt teamgevoel en een groot gevoel van saamhorigheid. Ook is iedereen bereid om elkaar te helpen en zijn alle collega’s uitermate toegankelijk. En niet te vergeten: iedereen is bereid om een stapje extra te zetten, om samen een goed resultaat neer te zetten. Werken bij AgroEnergy geeft me hetzelfde familiaire gevoel als de job bij het elektrobedrijfje in Uden, waar ik vroeger werkte. Het voelt als thuiskomen. En ook niet onbelangrijk: de producten en diensten die we aanbieden, sluiten goed aan bij de behoeften van de tuinder.”

 

Je kende de glastuinbouw voorheen nagenoeg niet. Hoe kijk je nu tegen de sector aan?

“Ik ben onder de indruk van de innovatiedrang, de flexibiliteit en de oplossingsgerichtheid van de sector. De glastuinbouw weet heel goed om te gaan met veranderingen in de markt en daarop in te spelen. Daarbij hebben telers enorm veel kennis in huis; niet alleen van de teelt, maar ook van energiezaken. Dat is zonder meer bewonderenswaardig!”

 

 

Ben je geïnspireerd door het verhaal van Halid en zou je ook bij AgroEnergy willen werken? Bekijk dan onze vacature pagina

MARKTVISIE | Gasmarkt is op zoek naar evenwicht

Gasmarkt | marktvisie

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie