EVEN VOORSTELLEN | David van der Meer, EnergieBeheerder

Telers ontzorgen en energiekosten en -risico’s minimaliseren. Dat zijn de speerpunten van David van der Meer, sinds 1 september EnergieBeheerder bij AgroEnergy. Ook is hij nauw betrokken bij het ontwikkelen en optimaliseren van datagedreven diensten en oplossingen. “Ik had geen idee dat de tuinbouw zo innovatief en vooruitstrevend was. De sector heeft me positief verrast!”

Om te beginnen: wie is David van der Meer?

“Ik ben 26 jaar en kom van oorsprong uit het oosten van het land; uit Apeldoorn om precies te zijn. Toen ik mijn middelbare schooldiploma op zak had, verhuisde ik naar Delft. Hier ging ik Werktuigbouwkunde studeren. Tot twee jaar geleden woonde ik in Delft, toen verhuisde ik naar Rotterdam. Hier deel ik nu een huis met enkele vrienden.

Ik ben heel sportief: in mijn vrije tijd squash ik en doe ik aan wielrennen. Maar tegelijkertijd houd ik ook van koken en lekker eten, net zoals mijn huisgenoten. In het weekend staan we graag hele dagen in de keuken, om nieuwe dingen te proberen. De uitdaging is om elkaar hierbij steeds te overtreffen.”

Je bent deze zomer afgestudeerd en sinds 1 september in dienst bij AgroEnergy. Dit is dus je eerste baan?

“Dat klopt. Maar ik heb wel al de nodige ervaring in het bedrijfsleven. Ik heb namelijk bij diverse bedrijven stage gelopen en runde zelfs enkele jaren een uitzendbureau, samen met enkele vrienden. Hierbij detacheerden we technische studenten bij bedrijven die daar behoefte aan hadden. Omdat ik niet mijn hele leven actief wilde zijn in de uitzendbranche, hebben we dit bedrijf vorig jaar verkocht. Maar van dit avontuur heb ik wel ontzettend veel geleerd.”

Waarom wilde je graag aan de slag bij AgroEnergy?

“Energie is een onderwerp dat me mateloos boeit. Vooral omdat dit thema de komende twintig jaar enorm relevant is. Maatschappelijk gezien is het een hot item, daarnaast zullen we op technisch vlak moeten innoveren om aan de klimaatdoelen te kunnen voldoen. Er liggen dus behoorlijk wat uitdagingen. Tijdens mijn studie verbleef ik ook een half jaar in Zuid-Korea, waar ik onderzoek deed naar de wereldwijde energiemarkten en de mogelijkheden tot verduurzaming.

Vanwege mijn fascinatie voor energie nam ik na mijn studie contact op met Eneco. Zij wezen me op een vacature voor Energie Beheerder. Niet alleen het feit dat het hier draait om energie sprak me aan, maar ook dat AgroEnergy continu werkt aan nieuwe oplossingen en diensten. Dat is een mooie combi en brengt de nodige dynamiek.”  

Waaruit bestaan je dagelijkse werkzaamheden?

“Ik hou me onder meer bezig met het energiemanagement voor grootzakelijke klanten. In het kader van onze dienst EnergieBeheer neem ik hen alle energiezaken uit handen. Op basis van de warmte- en elektriciteitsvraag koop ik slim in op de diverse energiemarkten, zorg ervoor dat op het juiste moment en op de juiste markt elektriciteit wordt verkocht, bepaal de optimale WKK-inzet, et cetera. Op deze manier kunnen klanten besparen op hun energiekosten en sparen ze tijd uit. Ik heb enkele maanden meegekeken met mijn collega Jeroen van Es, maar begeleid sinds kort ook mijn eigen klanten.

Daarnaast ben ik betrokken bij het opzetten van nieuwe datagedreven diensten en oplossingen, en de doorontwikkeling van bestaande diensten. Denk bijvoorbeeld aan EnergieRadar en BiedOptimaal Intraday. Hiertoe voer ik vooral veel analyses uit, om te kijken waar verbetermogelijkheden liggen.”

Wat vind je het leukste aan je werk, waaruit haal jij energie?

“De afwisseling tussen het doen van analyses en het ontzorgen van klanten vind ik heel leuk. Ik heb veel dingen om over na te denken en word enorm uitgedaagd. En het uit handen nemen van en slim regelen van het energiemanagement van klanten is heel concreet en tastbaar. Je ziet meteen wat het financieel oplevert en weet waarvoor je het doet. Ik hoop wel dat ik mijn collega’s in de toekomst wat vaker kan zien, dat we ‘live’ kunnen sparren op kantoor. Daar kijk ik echt naar uit.”

De tuinbouw was  nieuw voor jou. Wat vind je van de sector?

“Ik had geen idee dat de tuinbouw zo dynamisch was. Ik vind het mooi om te zien hoe vooruitstrevend de AgroEnergy-klanten zijn en hoe groot hun drive is om te innoveren. Het zijn echt mooie bedrijven, die het slim aanpakken. In die zin heeft de tuinbouw me positief verrast. Ik zit hier in alle opzichten helemaal op mijn plaats!”

 

 

 

 

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel

EVEN VOORSTELLEN | Eveline Smit, Senior Account Support

Eveline Smit | Even voorstellen

ARTIKEL | Handelen in elektriciteit: meer opties én meer maatwerk

Handelen