EVEN VOORSTELLEN | Carl van Oosten, EnergieSpecialist

Hij kreeg de liefde voor de tuinbouw van huis uit mee. Tegelijkertijd raakte hij gefascineerd door de complexiteit en dynamiek van de energiemarkten. Deze twee zaken maken de functie van EnergieSpecialist tot dé ideale job voor Carl van Oosten. Sinds 1 april werkt hij bij AgroEnergy. En dat bevalt uitermate goed. “Het managen van de energiekosten, om op die manier de bedrijfszekerheid te garanderen, is een grotere uitdaging dan ooit tevoren.” 

 

Wie is Carl van Oosten? Kun je meer over jezelf vertellen? 

“Ik ben 31 jaar en woon in Den Hoorn, samen met mijn vriendin Manon en onze huiskat Ed. Ik ben ook geboren in Den Hoorn, maar woonde jarenlang in De Lier. Op mijn twaalfde werd het tuinbouwbedrijf van mijn ouders namelijk verplaatst naar het Westland. Zij telen asters en chrysanten. De tuinbouwwereld is mij dus niet vreemd; verre van dat. 

In mijn vrije tijd ben ik het liefst actief bezig. Ik zit veel op de racefiets, voetbal regelmatig, maar trek er ook graag op uit. Bijvoorbeeld naar een stad, voor een weekendje weg. Stilzitten is niets voor mij. Ook ben ik een doorzetter en erg perfectionistisch. 100 procent is niet voldoende, ik ga voor de 110 procent of méér.” 

 Was het voor jou een uitgemaakte zaak dat je in de tuinbouw zou gaan werken? 

“Ik heb me ook wel georiënteerd op andere sectoren, maar koos uiteindelijk toch voor de tuinbouw. Met name de diversiteit sprak me aan; op een tuinbouwbedrijf is geen enkele dag hetzelfde. Daarom ging ik eerst naar de MAS, later naar de HAS.  

Met mijn diploma op zak kon ik aan de slag als energiemanager bij een adviesbureau in de tuinbouw. Klanten van a tot z ontzorgen op energiegebied, dat was mijn taak. Dat heb ik twee jaar gedaan, toen stapte ik in het familiebedrijf. Hier werd ik verantwoordelijk voor één van de locaties en voor alle energiezaken. Het thema energie heeft me altijd al geboeid. Vanwege de complexiteit van de energiemarkten en vanwege de dynamiek die hier continu heerst. De energiewereld staat nooit stil. Daarbij is de mate waarin je de energiekosten weet te beheersen zeer bepalend voor het rendement van een tuinbouwbedrijf.” 

 Na vierenhalf jaar besloot je het familiebedrijf te verlaten. Waarom?  

“Ik vond het werk ontzettend leuk en heb ook enorm veel geleerd in die jaren. Maar wanneer je eigen baas bent, houdt het werken nooit op. Je staat eigenlijk altijd ‘aan’. Dat vond ik lastig, ik had er moeite mee om werk en privé op een goede manier te combineren. Dat heeft me uiteindelijk doen besluiten om verder te kijken, naar een baan ‘buitenshuis’.” 

Je kunt een teler echt verder helpen, zeker in deze tijden’ 

 Hoe belandde je bij AgroEnergy? 

“Er kwam een vacature voor de functie van EnergieSpecialist voorbij op LinkedIn. Daarbij had ik in mijn vorige functies al vaker te maken gehad met AgroEnergy, dus het bedrijf was mij niet onbekend. Ook sprak de inhoud van de functie mij aan plus de combi van kantoorwerkzaamheden en klanten bezoeken. Dat biedt veel afwisseling. Ook omdat ik op veel verschillende bedrijven kom; belicht en onbelicht, sierteelt en groenten, et cetera.” 

 Wat houdt de functie van EnergieSpecialist precies in? 

“Ik help klanten in met name Noord-Holland om hun energiekosten te managen, om op die manier de bedrijfszekerheid voor de komende jaren te kunnen waarborgen. Dit betekent concreet dat ik hen dagelijks ondersteun bij het doen van biedingen op de EPEX via BiedOptimaal, kijk hoe WKK’s kunnen worden ingezet op de markt voor noodvermogen, in de gaten houd welke energieposities kunnen worden ingenomen voor de komende winter, et cetera. Met de huidige hectiek op de energiemarkt ligt de focus vooral op de korte termijn; de uitdaging is nu met name om bedrijven goed de winter door te krijgen. Maar ook de lange termijn is belangrijk: wanneer je goede posities kunt innemen op de langetermijnmarkt kan dat helpen om de continuïteit van je bedrijf te garanderen. Het is continu sparren met de ondernemer en kijken hoe kosten en risico’s geminimaliseerd kunnen worden. Door de juiste berekeningen te maken en informatie aan te reiken, kun je een teler echt verder helpen. Zeker in deze tijden. Dat is mooi.” 

 Je zit dus wel op je plek bij AgroEnergy?  

“Absoluut, ik heb hier echt mijn draai gevonden. Ik ben nog wel zoekende, hoe ik de zaken het beste kan aanpakken en op welke manier ik iedere individuele klant het beste kan helpen. Gelukkig kan ik altijd met vragen aankloppen bij collega’s; vooral de mensen van Account Support zijn goud waard. 

Daarbij is de sfeer binnen AgroEnergy heel goed; het is een klein en informeel bedrijf. Eigenlijk kun je het vergelijken met een familiebedrijf.” 

Hoe kijk jij naar de Nederlandse glastuinbouw? 

“Ik heb enorme bewondering voor ‘onze’ tuinders. Het is ongelofelijk hoe flexibel zij zijn en hoe snel de innovaties elkaar opvolgen. Bijvoorbeeld op het gebied van verduurzaming. Wij zullen straks de eerste sector zijn die energieneutraal produceert. Er worden continu stappen gezet; dat geeft vertrouwen dat we onze wereldwijde koppositie naar de toekomst toe kunnen behouden. Deze dynamiek ervaar ik in mijn functie als EnergieSpecialist iedere dag. Dat in combinatie met de vele ontwikkelingen in de energiemarkt, maakt deze functie voor mij tot dé perfecte job.”

Ben jij na het lezen van dit verhaal ook enthousiast om te komen werken bij AgroEnergy? Bekijk dan hier de openstaande vacatures. 

 

 

MARKTVISIE | Record aantal aaneengesloten dagen met negatieve EPEX spot uurprijzen

Record EPEX spot uurprijzen

MARKTVISIE | Hoger prijspeil lokt LNG-schepen naar Europa(pa)

windmolens-afrr-regelvermogen

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Verviervoudiging negatieve uurprijzen in april

Termijnprijzen