De meest gestelde vragen over noodvermogen

Steeds meer ondernemers in onder andere de glastuinbouw helpen mee het net in balans te houden door mee te doen aan noodvermogen. Wat houdt het precies in, wanneer kun je meedoen en wat betekent het voor je dagelijkse bedrijfsvoering? De meest gestelde vragen hebben we in dit artikel voor je op een rij gezet.

Waarom wordt noodvermogen ingezet?

Europese netbeheerder TenneT heeft een verplichting om het elektriciteitsnet in stand te houden. Door de stijgende groei van weersafhankelijke duurzame energiebronnen wordt dit een steeds grotere uitdaging. Het weer is namelijk niet bestuurbaar waardoor er onverwachte pieken en dalen zijn in het aanbod, en vraag en aanbod niet meer matchen. TenneT wil er zeker van zijn dat het wel aan de verplichting kan voldoen en maakt daarom gebruik van noodvermogen om op moeilijke momenten het net te kunnen balanceren. Afhankelijk van de situatie kan er gevraagd worden om extra vermogen af te nemen of om terug te leveren. Dit extra vermogen kan geleverd worden door de inzet van een WKK en/of belichting. TenneT heeft voor deze zekerheid een vergoeding over waardoor het voor ondernemers zeer interessant kan zijn om hun flexibel vermogen in te zetten. Het verhandelen van vermogen gaat via een dagelijkse veiling van Tennet.

Wanneer is noodvermogen interessant voor mij?

Noodvermogen is interessant voor bijna alle ondernemers met een (stand-by) WKK en/of belichting in de kas.

Welke mogelijkheden zijn er?

AgroEnergy biedt twee verschillende mogelijkheden om deel te nemen aan noodvermogen afhankelijk van de beschikbaarheid van je flexibel vermogen:

  1. Gecontracteerd vermogen: je kunt voor gecontracteerd vermogen kiezen als je WKK of belichting 24-uur beschikbaar zijn. Jouw beschikbaarheid wordt 1-op-1 aangeboden in de TenneT-veiling.
  2. Flexpool: ondernemers die niet 24-uur beschikbaarheid kunnen garanderen, kunnen meedoen aan de flexpool voor de momenten op de dag dat ze wel beschikbaar zijn.

Wat levert noodvermogen me op?

De inkomsten uit noodvermogen vormen een substantieel deel van de opbrengsten van de WKK en kunnen de belichtingskosten terugbrengen. De vergoeding voor gecontracteerd vermogen is hoger dan voor de flexpool.

Tot vorig jaar was het voor veel klanten moeilijker om mee te doen aan noodvermogen omdat Tennet maandveilingen uitschreef en je daardoor minder flexibel was. Momenteel zijn het dagveilingen en is het voor veel meer tuinders toegankelijk.

Hoe werkt noodvermogen?

Bij een afroep van TenneT om meer vermogen te leveren, wordt de WKK aangezet of belichting uitgezet (opregelen). Bij een afroep van TenneT om minder vermogen te leveren wordt de WKK uitgezet of de belichting aangezet (afregelen). TenneT bepaalt welke flexpool ingezet wordt.

Welke techniek is er nodig?

Om deel te nemen aan noodvemogen heb je een stuurbox nodig. Deze zorgt voor de sturing van de WKK en de belichting.

Moet ik 24 uur beschikbaar zijn?

Ja dat moet voor gecontracteerd vermogen. Op de dagen dat je dat niet kunt garanderen kunnen we wel van de beschikbaarheid  van je flexibel vermogen gebruik maken via de flexpool. Je krijgt dan een vergoeding die lager is dan de gecontracteerde vergoeding.

Moet je altijd meedoen?

Nee, zowel voor de flexpool als gecontracteerd vermogen geldt dat je per dag kunt bepalen of je meedoet. Bij deelname aan de flexpool bied je niet actief aan, en wordt het vermogen waar mogelijk in de pool ten gelde gemaakt.

Kan ik gebruik maken van noodvermogen bij AgroEnergy als de energielevering voor mijn bedrijf niet via AgroEnergy loopt?

Ja, dat kan. Ook als de energielevering via een andere leverancier loopt kan je bij Agro-Energy noodvermogen contracteren.

Wat betekent het voor mijn dagelijkse bedrijfsvoering?

De sturing bij een afroep is geautomatiseerd dus daar heb je geen omkijken naar. Kies je voor 24-uur gecontracteerd vermogen, dan moet je zorgen dat het vermogen beschikbaar is. Hierdoor ben je minder flexibel in je bedrijfsvoering. Uiteindelijk is dit een kosten/opbrengsten afweging die je per bedrijf zal moeten maken, maar 2021 liet zien dat het in heel veel gevallen zeker de moeite waard is.

Wat als ik mijn verplichting niet nakom?

In dat geval kan er een boete van Tennet komen. Als er op poolniveau een boete ontstaat door niet nakomen wordt deze verhaald op de veroorzaker. De boete wordt dan verrekend met de opbrengst. Het is nog niet voorgekomen dat een klant moet bijbetalen als gevolg van een boete.

Wilt u ook profiteren van Noodvermogen? Bekijk hier de mogelijkheden en neem contact met ons op

MARKTVISIE | Hoogste gemiddelde EPEX sinds januari 2023

MARKTVISIE | Stijgende gasprijzen ondanks milde temperaturen

Record EPEX spot uurprijzen

MARKTVISIE | Beperkte gasvraag Europa ondanks stijgende prijzen

Beperkte gasvraag

MARKTVISIE | Kortetermijnprijzen toch weer omlaag