MARKTVISIE | Noors onderhoud in volle gang
Directeur Peter van den Berg geeft in een nieuwe blog voor GoedemorgenGroente zijn visie over energiezaken maar ook over dingen die hem bezighouden. Dit keer gaat hij in zijn blog in op de weerseffecten in de energieproductie en de kansen die dit de tuinder gaat bieden om energiekosten te verlagen.
De glastuinbouw is ontstaan omdat de toenmalige tuinders hun planten en producten wilden beschermen tegen het wisselende weer. Da’s goed gelukt en zelfs zo goed dat het lukt om per hectare veel meer product te telen dan je ooit in buitenlucht voor elkaar zou krijgen. Tegelijkertijd weet iedere kweker dat het weer nog steeds erg belangrijk is voor de resultaten van de teelt. Donkere maanden als december en januari of een lichte maand als februari maken een groot verschil voor de groei en de ontwikkeling van planten, bloemen en vruchten. Iedere kweker weet ook dat het weer niet te beïnvloeden is, maar dat het zaak is om er op in te spelen met stooklijn, scherming, ventilatie en watergift. Als je goed inspeelt op het weer krijg je het beste resultaat, en dat is iedere dag de uitdaging van de kweker.
De spelers in de energiemarkt krijgen ook steeds meer deze uitdaging. Tot voor enkele jaren geleden was het vooral zaak voor de energiebedrijven (of preciezer gezegd programmaverantwoordelijke partijen) om de vraag naar energie onder verschillende economische en weersomstandigheden zo goed mogelijk te voorspellen en de inkoop zo in te regelen dat je altijd aan de wisselende vraag kan voldoen. Met het toenemend aantal windmolens en zonnepanelen is er een uitdaging bijgekomen, namelijk om de wisselende energieproductie nuttig aan te wenden bij afnemers ofwel tegen een goede prijs te kunnen afzetten. En dat zijn we nog niet erg gewend. Voorspellen gaat intussen best goed. Maar het productievermogen groeit zo hard dat er op steeds meer momenten overschotten zijn, waar op dat moment geen vraag voor is. Eerder deze maand was het productieniveau van zonnestroom hoger dan het hoogste niveau in heel 2019. De verwachting is dat de hoogste productie komende maand hoger zal zijn dan de juni-piek in 2020. En de productiecijfers van windmolens zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen weekend. Maar we hebben in februari ook gezien dat zonder wind, met sneeuw en kou de energieprijzen ook naar nieuwe hoogtes kunnen reiken.
We staan pas aan het begin van deze ontwikkeling, maar het spel is los. Het inspelen op de weerseffecten in de energieproductie wordt een business waar jaarlijks honderden miljoenen euro’s in om zullen gaan. Dit biedt spelers die flexibel zijn om op energieprijzen in te spelen de kans om energiekosten te verlagen of er netto aan te verdienen. Speelt u mee?
Benieuwd naar meer blogs van Peter? Je vindt zijn vorige blog hier.