BLOG | De wereld bezien vanuit huis

Als AgroEnergy gaan we nu de zesde week in van de intelligente lock down. Eerlijk gezegd ben ik nog nooit aaneengesloten zo’n lange periode thuis geweest. De eerste week was het best nog wel wennen om van uit huis te werken. Maar het lijkt er nu steeds meer op dat dit voor even de nieuwe wereld is geworden. Met twee tieners in huis was het ook even de weg vinden tussen huiswerkbegeleiding, thuis werken en ontspannen. Uiteindelijk hebben we hier gezamenlijk werkschema’s uit onderhandeld waarmee iedereen tot nu toe uit de voeten kan. 

Noodzaak?

Jaren geleden heb ik binnen Eneco meegedaan aan een pilot “digitaal vergaderen”. Er werden toen instructies opgesteld, headsets en camera’s beschikbaar gesteld en workshops georganiseerd. Als ik het mij goed herinner heb ik toen meegedaan aan een drietal online vergaderingen met veel technische problemen.

“Als er noodzaak is zijn we echt wel bereid om te veranderen”

De echte noodzaak om online te vergaderen ontbrak en de pilot stierf een stille dood. Nu zijn we van de een op de andere dag volledig overgestapt op online vergaderen met de middelen die we thuis voorhanden hebben. De eerste dag nog een beetje zoeken welke oordopjes het beste werken en hoe Microsoft Teams nu eigenlijk werkt. Tips and Tricks werden collegiaal gedeeld en al snel was ook ik snel gewend aan deze manier van communiceren. Blijft toch wel een beetje vreemd om menig overleg te starten met Ben ik in beeld? Kun je mij horen? Bij wie komen al die bijgeluiden vandaan? Kortom, als er noodzaak is zijn we echt wel bereid om te veranderen.

Ook bij onze klanten zie ik deze veranderingen. Waar eerder online pogingen mislukten zie ik nu dat er ook met klanten veel meer online wordt gecommuniceerd. Het persoonlijke contact is hiermee wel minder, maar de gesprekken zijn wel vaak korter en effectiever.

Goede initiatieven in de praktijk

Waar ik heel blij van word zijn alle initiatieven om de glastuinbouw te ondersteunen in deze lastige tijden. De overheid en banken laten het mijn inziens ondanks alle goede bedoelingen hier erg afweten. Handreikingen die in beginsel worden benoemd blijken in de uitwerking wel heel erg tegen te vallen. Niet alle bedrijven kunnen goed gebruik maken van de Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW). De teeltproductie gaat gewoon door en dan is er wel voldoende arbeidskracht nodig om dit te verwerken. De andere maatregelen zijn veelal gebaseerd op uitstel zoals ‘uitstel van betaling belastingen’. Deze moeten dan voor het einde van het jaar weer zijn ingelopen maar of de bedrijven dit dan trekken vraag ik mij wel af.

Moederdag

Zelf heb ik met een achttal AgroEnergy collega’s meegedaan aan de #flowerboostchallenge. VW Transporter busje van de buurman geleend en ’s morgens met vrouw en dochter naar een rozenteler in Moerkappelle gereden waar we rozen en aangeleverde orchideeën inladen om vervolgens te brengen naar het Diakonessenhuis Utrecht en een verzorgingshuis in Bilthoven. In totaal hebben wij gezamenlijk die dag naar een tiental organisaties bloemen gebracht. Bijzonder leuk en energie gevend om dit te doen. Vooral de blije gezichten van het zorgpersoneel blijven mij bij.  Het zal de sector wellicht niet door de crisis heen helpen, maar het maakt op kleine schaal wel een verschil. Ook voor de paasdagen zijn er veel initiatieven in gang gezet. Zo heeft iedere Eneco-collega voor de Paasdagen een Hollands boeket ontvangen en zie ik dat andere bedrijven gezondheidspakketten laten afleveren bij hun medewerkers. Laten we dit vooral doorzetten. Een van de belangrijke sierteeltdagen is Moederdag. Zoals het er nu naar uit ziet is er een reële kans dat we rond deze dagen nog steeds beperkt zijn in onze bewegingsvrijheid. Ik wil daarom hierbij alle bedrijven oproepen om haar medewerkers op Moederdag te verrassen met een mooi boeket of bos rozen. Dit omdat alle kleine beetjes helpen. Koop Hollandse producten en blijf gezond!  #StayHome #StaySafe

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel

EVEN VOORSTELLEN | Eveline Smit, Senior Account Support

Eveline Smit | Even voorstellen

ARTIKEL | Handelen in elektriciteit: meer opties én meer maatwerk

Handelen