ARTIKEL | Handelen in elektriciteit: meer opties én meer maatwerk

De handel in elektriciteit vormt voor veel telers een belangrijk stuurmiddel om de kostprijs te beheersen en extra inkomsten te genereren. Tijdens de energiecrisis waren de handelsmogelijkheden echter beperkt en werden veel handelsperioden dichtgezet. Inmiddels biedt AgroEnergy haar klanten weer een breed palet aan handelsopties. Zo is het nu mogelijk om voor achttien in plaats van zes kwartalen vooruit handelsposities in te nemen. Ook kunnen ondernemers binnenkort profielen innemen en zelf bepalen wanneer ze stroom terugleveren.

 

AgroEnergy helpt ondernemers om rendement te optimaliseren

Het gunstig inkopen van elektriciteit en tegen een goede prijs verkopen van stroom – met name van de WKK – is zeer bepalend voor de kostprijs en daarmee het rendement van een tuinbouwbedrijf. Toen de stroomprijzen tijdens de energiecrisis skyhigh gingen, zorgde dat voor minder handelsmogelijkheden op de diverse elektriciteitsmarkten. “Dit had met name effect op de lange termijnhandel”, zegt Marjolein Brökling, Hoofd Pricing and Portfolio Management bij AgroEnergy. “Dat was ook logisch. Door de hoge stroomprijzen sloten consumenten namelijk nauwelijks nog langetermijncontracten af; energiebedrijven ontraadden hen dit. Hierdoor was er nagenoeg geen vraag naar stroomverkoop op de lange termijn en werden deze handelsperioden dichtgezet. Dit leidde ertoe dat telers veel minder mogelijkheden hadden om te handelen met hun WKK-stroom. Er waren dus ook minder opties om het rendement te optimaliseren.”

Posities innemen tot achttien kwartalen vooruit

Inmiddels is de situatie weer genormaliseerd – consumenten sluiten immers weer volop meerjarige energiecontracten af – en is het aantal handelsmogelijkheden voor klanten van AgroEnergy fors uitgebreid. “Er zijn zelfs meer opties dan voorheen”, zegt Brökling. “Zo kunnen onze klanten nu tot achttien kwartalen vooruit posities innemen op de elektriciteitsmarkten. Voorheen was dit slechts tot zes kwartalen vooruit mogelijk. Er zijn dus meer mogelijkheden om te handelen op de lange termijnmarkt voor elektriciteit. Dat is een groot voordeel voor telers en biedt hen meer kansen om stroom gunstig in te kopen of te verkopen.”

Handelen op uurniveau

AgroEnergy biedt haar klanten – als enige – binnenkort ook de mogelijkheid om profielen in te nemen voor het terugleveren van elektriciteit. Brökling licht toe: “Traditioneel kunnen ondernemers kiezen voor een base- of peakblok. Bij base moet je 24/7 elektriciteit terugleveren. Bij peak hoeft dat alleen door de week, van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds. Dat is voor telers vaak lastig te garanderen, aangezien ze de WKK-stroom ook soms nodig hebben voor inzet op hun eigen bedrijf. Het innemen van een profiel biedt daar een antwoord op: hierbij kan een ondernemer zelf bepalen op welke uren hij tijdens een bepaalde periode wil inbieden. Daar wordt dan een prijs voor berekend. Op die manier kan een teler de stroomlevering maximaal afstemmen op de draaiuren van zijn WKK. Dat is ideaal voor ondernemers in de tuinbouw. De profielen bieden meer flexibiliteit en dus meer mogelijkheden om een goed rendement te behalen.”

Het handelen in profielen biedt met name kansen voor de korte termijn – dan is immers duidelijk op welke uren de WKK al dan niet moet draaien – en vormt daarmee een alternatief voor de EPEX-markt, de dag vooruit-markt. “Voor de handel op langere termijn is het in de meeste gevallen vooral interessant om te handelen in base- of peak-blokken.”

 

Variabele risicopremie

Een ander voordeel is dat AgroEnergy sinds de energiecrisis werkt met een variabele in plaats van een vaste risicopremie op de elektriciteitsprijs. “Deze risicopremie berekenen wij over iedere verhandelde kWh aan elektriciteit, om het risico dat wij lopen af te dekken. Voorheen was deze premie in iedere periode en bij iedere prijs gelijk; nu stemmen we deze af op de vraag die er is. Hoe groter de vraag naar stroom, hoe minder risico wij als AgroEnergy lopen. Dan is het ook fair om een lagere premie te hanteren. Op die manier bieden we nu – naast de extra handelsmogelijkheden voor elektriciteit – ook meer maatwerk.”

 

MARKTVISIE | Aantal negatieve EPEX-uren nadert nu al het aantal van 2023

verduurzaming zon

MARKTVISIE | Frontmaand bij gas daalt sinds twee maanden naar 30 €ct/m3

Frontmaand | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt nog steeds op zoek naar richting

Gasmarkt | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt