MARKTVISIE | Kortetermijnprijzen toch weer omlaag
In de nieuwste editie van KAS Magazine vertellen Klaas van Egmond (Teelt Engineer, Delphy) en Rudolf de Vetten (Business Developer, AgroEnergy) over telen op basis van slimme rekenmodellen. Autonoom telen is verrassend dichtbij!
Op 5 februari tekenden Delphy en AgroEnergy een samenwerkingsovereenkomst. Tijdens de deelname aan de Autonome Kas Challenge vergaarden ze met hun team ‘The Croperators’ een schat aan informatie over telen op basis van slimme rekenmodellen. Nu gaan beide partijen de samenwerking aan om het bestaande model verder te ontwikkelen met als doel de tuinbouw autonoom te laten telen. “De belangrijkste conclusie is dat autonoom telen geen ‘ver-van-mijn-bed-show’ meer is”, zegt Klaas in het artikel.
“De belangrijkste conclusie is dat autonoom telen geen ‘ver-van-mijn-bed-show’ meer is.”
Autonoom telen is een ontwikkeling die de tuinbouw fundamenteel gaat veranderen en de tuinder enorm veel kansen biedt. Autonoom teeltmanagement helpt om de vele data uit de kas te verzamelen en te analyseren, en op basis hiervan beslissingen te nemen waarvan de kwaliteit net zo goed is als die van een ervaren teler. Misschien zelfs nog wel beter. Het helpt tuinders die minder kennis en ervaring in huis hebben, om hun kasklimaat te optimaliseren en energieverbruik te verlagen, en op deze manier een optimale teeltopbrengst te realiseren.
“Na de zomer richten we een speciale onderzoekskas in bij het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk. In deze testkas kunnen de grenzen opgezocht worden. Zo hopen we inzicht te krijgen in hoe ver we kunnen gaan op het gebied van autonoom sturen. Het verder uitbouwen van het model voor autonoom teeltmanagement gebeurt samen met geïnteresseerde ondernemers. Zo kunnen we goed kijken hoe we hier in de praktijk de grootste meerwaarde mee kunnen realiseren”, licht Rudolf toe. De verwachting is dat er binnen twee jaar een model ligt voor autonome teelt waar de moderne teler echt op kan vertrouwen.
In het artikel benadrukken Klaas en Rudolf dat (de kennis van) de teler niet buitenspel komt te staan. Ze vergelijken autonome teelt met de automatische piloot van een auto of vliegtuig. “Onder normale omstandigheden kan het systeem prima worden ingezet, maar in bijzondere situaties zal de ondernemer zelf weer even het roer moeten overnemen. Een zelfsturend teeltsysteem kan op veel vlakken uitkomst bieden, maar uiteindelijk blijft de ondernemen aan het roer staan en dus verantwoordelijk.
Nieuwsgierig geworden? Lees hier het hele artikel.