ARTIKEL | 20 jaar AgroEnergy, 20 jaar samenwerken

AgroEnergy bestaat twintig jaar. Een mijlpaal om trots op te zijn. Maar vooral ook een mijlpaal die we te danken hebben aan onze klanten en het vertrouwen dat zij in ons stellen. In een nieuw artikel van KAS Magazine blikken we met twee klanten van het eerste uur terug op de afgelopen decennia, de ontwikkelingen op de energiemarkten en de rol die AgroEnergy speelde – en speelt! – binnen hun bedrijf. Ook zoomen we in op de toekomstige uitdagingen voor de tuinbouw.

VAN DEN BERG ROSES IN DELFGAUW

Van den Berg RoseS behoort tot de grootste snijrozenbedrijven van ons land. Met Arie van den Berg aan het roer van het familiebedrijf vinden de rozen hun weg naar bloemisten door heel Europa. Naast de teelt en afzet is ook energie een ‘big issue’ in de bedrijfsvoering. Productiemanager Sander van Winden beheert alle energiezaken en heeft dan ook regelmatig contact met AgroEnergy. “Ik werk inmiddels ruim 18 jaar bij Van den Berg, dus was er nog net niet bij toen de samenwerking werd beklonken”, zegt Van Winden. “De familie Van den Berg besloot destijds met AgroEnergy in zee te gaan, omdat ze ervan overtuigd waren dat je als collectief een betere energieprijs uit het vuur kunt slepen.”

Eigen regie

Van den Berg RoseS werkt samen met AgroEnergy voor de in- en verkoop van elektriciteit. Met twee locaties in Delfgauw, telt het bedrijf in totaal vier WKK’s met een gezamenlijk vermogen van 6,6 MW. Daarnaast hangt overal assimilatiebelichting. “Twintig jaar geleden hadden we veel gas nodig en een beetje elektriciteit, vandaag de dag is dat omgekeerd”, zegt Van Winden. Doordat de belichtingsniveaus omhoog zijn gegaan, is er minder warmte nodig maar meer elektriciteit. “In totaal hebben we op jaarbasis 100 GWh aan elektriciteit nodig. 20 miljoen kWh maken we zelf, de rest kopen we in. Deels op de APX-markt en deels via OTC-deals.” Omdat er grote bedragen mee gemoeid zijn houdt Van Winden de in- en verkoop van elektriciteit in eigen hand. Wel maakt hij gebruik van de handelsportal van AgroEnergy. “Deze is enorm geavanceerd; een groot verschil met vijftien jaar geleden.”

Flexibel en coulant

Dat het bedrijf al twintig jaar klant is, komt volgens Van Winden vooral door de flexibele opstelling van AgroEnergy. Daarnaast hanteert AgroEnergy gunstige tarieven en voelen ze als een partner in plaats van een leverancier. Zeker op financieel gebied. “AgroEnergy begrijpt hoe het in de tuinbouw werkt, en dat het in moeilijke tijden soms wat langer duurt voordat je facturen kunt voldoen. Ook aan het begin van de coronacrisis, stelde AgroEnergy zich coulant op. Dat soort zaken maken voor ons het verschil. En het geeft rust.” Van Winden is ook te spreken over de binnendienst van AgroEnergy. “Maak ik een keer een fout, dan weten zij het altijd op te lossen.”

‘AgroEnergy begrijpt hoe het werkt in de tuinbouw’

Inspanningen om te verduurzamen

De verduurzaming van de energievoorziening blijft lastig. Alle opties lijken te worden geblokkeerd. “Wij betrekken bijvoorbeeld CO2 van de OCAP-leiding. Maar wanneer Shell, om aan de klimaatdoelen te kunnen voldoen, CO2 moet gaan opslaan onder de Noordzee, is dat de doodsteek voor de OCAP-leiding. Dan zijn we voor onze CO2-voorziening toch aangewezen op de WKK. Aanvoer van vloeibare CO2 is geen doen met de hoeveelheden die wij nodig hebben.” Sinds vier jaar zet Berg en RoseS op één van de locaties warmte in van een nabijgelegen geothermiebron, de elektriciteit kopen ze in. Hierdoor kon de WKK de deur uit. Maar net na deze switch, kwamen de ODE en de SDE om de hoek kijken, waardoor ze veel meer betalen voor hun elektriciteit. Daarom overwegen ze nu toch weer een WKK neer te zetten.

twintig jaar

WESTBURG BV IN GRUBBENVORST

Bas van Leeuwen staat, samen met zijn broer Ton, aan het roer van cherrytomatenbedrijf Westburg BV in Grubbenvorst. Daarnaast hebben ze ook nog een bedrijf in Marokko, om op die manier hun afnemers jaarrond te kunnen bedienen.

Goed doordachte oplossingen

Van Leeuwen weet nog precies waarom hij in 2001 in zee ging met AgroEnergy. “Ten tijde van de liberalisering van de energiemarkt vroeg ik me als ondernemer vooral af hoe ik optimale toegang tot de energiemarkt kon houden en tegelijkertijd tegen gunstige tarieven kon inkopen. AgroEnergy bood daarop het antwoord.” Eerst kocht Westburg BV alleen gas in via AgroEnergy, maar inmiddels ook de in- en verkoop van elektriciteit. Van Leeuwen heeft vier WKK’s staan, met een totaal vermogen van 9,5 MW. “Wij maken ook gebruik van de datagedreven oplossingen die AgroEnergy biedt. Bijvoorbeeld BiedOptimaal Intraday, wat ons in staat stelt om gedurende de dag nog extra elektriciteit te in/of verkopen. Daarbij zijn we er dankzij BiedOptimaal Intraday zeker van dat de buffertank nooit te vol raakt. Ook draaien we mee in de flexpool voor Noodvermogen van AgroEnergy. Hierbij kunnen we vermogen beschikbaar stellen op uren dat het ons past; dat is ideaal. Het mooie aan AgroEnergy vind ik dat ze continu mee blijven innoveren en meebewegen met de markt. Ook is sprake van goed doordachte oplossingen, waar je echt iets aan hebt.”

‘AgroEnergy blijft meebewegen met energiemarkt’

Betrouwbare partner

Van Leeuwen spart enkele malen per jaar met zijn EnergieSpecialist bij AgroEnergy. “Dan kijken we waar we de puntjes op de i kunnen zetten. In die zin is AgroEnergy in de loop der jaren uitgegroeid tot een echte partner. Dankzij de inspanningen en oplossingen van AgroEnergy weten we zeker dat de dagelijkse sturing optimaal verloopt. Dat is veel waard; de hedendaagse energiemarkt is immers uitermate complex. Opereer je hier op de juiste manier, dan kun je een heleboel geld besparen. In die zin heeft de samenwerking met AgroEnergy ons al veel geld opgeleverd!” Daarnaast is AgroEnergy een betrouwbare partij. “Gaat er een keer iets mis, dan wordt dit open en transparant gecommuniceerd. Dat is prettig en professioneel.”

Focus op restwarmte

Energieneutraal telen is voor Van Leeuwen één van de grootste uitdagingen richting de toekomst. En ook geen uitdaging die eenvoudig te tackelen is. De inzet van restwarmte is eigenlijk de enige optie en daar wordt momenteel een eerste pilot mee gedraaid. De aanpak lijkt vooralsnog kansrijk.

Wilt u het hele artikel lezen? Klik dan hier.

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie

MARKTVISIE | Gaswinter voorbij, gasprijzen dalen

Zonnepanelen

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft volatiel

Gasmarkt | marktvisie