NIEUWS | Delphy en AgroEnergy starten strategische samenwerking in autonoom teeltmanagement

Vanuit het succes in de Autonomous Greenhouse Challenge, waarin Delphy en AgroEnergy meededen als ‘The Croperators’, hebben beide bedrijven besloten het data-gedreven systeem samen verder te ontwikkelen en in te zetten in de praktijk. In eerste instantie ligt de focus op komkommer- en tomatenteelt.

Samen met Nederlandse en internationale telers ontwikkelen we dit jaar een autonoom teeltmanagement systeem. Bij bedrijven met veel teeltkennis helpt dit bij het maken van complexe keuzes. Is er minder teeltkennis aanwezig, dan is de stap naar autonome teeltsturing al snel mogelijk. Het doel is om in 2019 de eerste betalende klanten van de dienst gebruik te laten maken.

 

Kunstmatige intelligentie aan het werk in de kas

Ronald Hoek, Directeur Energie- & Data oplossingen bij AgroEnergy: “Tijdens de challenge hebben we laten zien dat we in een paar maanden tijd een volledig autonoom systeem kunnen ontwikkelen. Hiermee zetten we kunstmatige intelligentie heel praktisch aan het werk in de kas.” Delphy en AgroEnergy ontwikkelen gezamenlijk de methodieken voor geautomatiseerde reken- en sturingsmodellen. In de samenwerking wordt kennis van teelt, energie en data science gecombineerd om meerwaarde te creëren voor telers. Door de integratie van data ontstaat een optimaal kasklimaat, lager energieverbruik en optimale teeltopbrengst.

 

Minder expertkennis nodig in tuinbouwbedrijf

Aad van den Berg, directeur Delphy Digital: “Door kennisborging in slimme rekenmodellen is minder expertkennis nodig op het tuinbouwbedrijf en wordt schaalvergroting toegankelijker. Dus minder op intuïtie telen en meer op basis van realtime data.” Vanaf de zomer van 2019 wordt, in een afdeling binnen het Improvement Centre van Delphy, een tomatenteelt autonoom aangestuurd. Naast het autonoom sturen van klimaat, water en gewashandelingen, ontwikkelen we een systeem waarmee de gewasontwikkeling continue gemeten kan worden. Kortom: maximaal teeltresultaat met minimale kosten en inspanning!

Meer weten?
Lees hier meer over autonoom teeltmanagement.

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel

EVEN VOORSTELLEN | Eveline Smit, Senior Account Support

Eveline Smit | Even voorstellen

ARTIKEL | Handelen in elektriciteit: meer opties én meer maatwerk

Handelen