MARKTVISIE | Prijzen gedaald door ruime gasaanvoer en lagere grondstofprijzen

Samenvatting:

  • Dagprijzen en frontmaandprijzen daalden ondanks het koudere weer door goede gasaanvoer;
  • Lange termijnprijzen gedaald door dalende trend in steenkool- en emissierechtenprijzen;
  • APX prijzen handhaven zich.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3

  8 mei 15 mei
TTF daggas 14,25 13,45
TTF juni ’19 14,05 13,35
TTF jaar ’20 19,30 18,75

 

Elektra in euro/MWh

  8 mei 15 mei
OTC base juni ’19 44,70 42,55
OTC peak ’20 62,05 60,55
OTC base ’20 52,60 51,35

 

Terugblik korte termijn

De TTF-daggasprijs daalde door ruime aanvoer van LNG en Noors gas na uitvalproblemen vorige week. Het bijvullen van de gasopslagen blijft op een laag pitje, want de frontmaandprijs is de hele week al onder die van daggas. De min of meer stabiele olieprijs en lagere prijzen voor steenkool en emissierechten drukten de frontmaandprijzen omlaag.

De APX elektraprijzen bewogen enkele euro’s op en neer, afhankelijk van de wind. Er zat vrijwel geen verschil in de spotprijzen met onze buurlanden. Tegenover meer vraag stond meer productie van hydropower (regen en smeltende sneeuw) en hogere beschikbaarheid van kernenergie. Peakprijzen waren gemiddeld 39-42 euro/MWh. De offpeakprijzen waren vrijwel gelijk aan de peakprijzen door een paar koude nachten.

De onbalans was doorgaans goed te voorspellen en daardoor laag (30-40 euro/MWh); rond tot onder de APX.

De dagsparkspread voor WKK daalde naar 17 euro/MWh, maar liep de laatste dagen weer enkele euro’s op door de lagere daggasprijs. Die voor de voor de kwartalen 3 en 4 van 2019 handhaafden zich rond 26 en 35 euro/MWh door de gelijkgerichte bewegingen van de kwartaalprijzen gas en elektra.

Terugblik lange termijn

De lange termijnprijzen daalden. De steenkool- en CO2-emissierechtenprijzen daalden licht binnen hun bandbreedtes van resp. 70-75 dollar/ton en 25-28 euro/ton. De olieprijs bleef redelijk stabiel tussen de 70 en 71 dollar/vat, tot woensdagmiddag 15 mei, toen hij laat in de middag opliep naar 72 dollar/vat. 

De WKK sparkspread voor 2020 bewoog nauwelijks en bleef tussen de 30-30,5 euro/MWh.  

Visie voor de komende week

Gas korte termijn

Voor korte termijn gas handhaven we onze marktverwachting op stabiel. Kans op enige daling is wel groter dan op stijging. Gasaanvoer uit Noorwegen en van LNG blijft goed. Het wordt bewolkt weer met buien, maar de temperaturen zijn rond normaal voor de tijd van het jaar.

Elektra korte termijn

Voor de APX en de onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Het wordt wat minder weer, maar de temperaturen zijn in lijn met het langjarig gemiddelde. Regen in onze buurlanden (met name Frankrijk en Scandinavië) zorgt voor meer productie van hydropower.

De weekforward voor week 21 is 42,95 euro/MWh, iets boven de APX baseprijs van deze week.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra handhaven we de marktverwachting op stabiel. Grondstoffen zijn de belangrijkste prijsdriver. De prijzen bewegen, maar blijven binnen hun bandbreedtes. Nieuwe ontwikkelingen (bijv. een doorbraak in het handelsconflict tussen China en de VS) kunnen voor verandering zorgen, maar de kans daarop lijkt op korte termijn niet zo groot.

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie

MARKTVISIE | Gaswinter voorbij, gasprijzen dalen

Zonnepanelen