MARKTVISIE | Prijsdruk omlaag houdt aan

 

Samenvatting:

  • Korte termijn gasprijzen daalden verder naar laagste waarden sinds jaren.
  • Lange termijnprijzen ook flink omlaag
  • Oorzaak: mooi weer, volop aanvoer en fors lagere grondstofprijzen.
  • Prijsdruk omlaag houdt aan, maar daalruimte bij korte termijn is klein
  • Lage APX elektraprijzen door veel duurzame productie en import.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3

  29 mei 5 juni
TTF daggas 12,10 10,35
TTF juni 19 12,00 11,30
TTF jaar 20 18,70 17,60

 

Elektra in euro/MWh

  29 mei 5 juni
OTC base juni 19 40,65 39,30
OTC peak 20 59,95 57,70
OTC base 20 51,30 49,15

 

Terugblik korte termijn

Op maandag 3 juni handelde de TTF-daggasprijs even onder de 10 ect/m3. Er was weinig vraag door het warme weer met veel wind en zon. Landelijk netbeheerder GTS moest herhaaldelijk ingrijpen met balanceringsacties om overaanbod op het gasnet weg te werken. De vooruitzichten voor de komende maanden blijven goed; warm weer, goede aanvoer en veel minder vraag voor het vullen van de gasopslagen want die zijn al ca. 65% (= 8,5 mld m3) vol. Begin week 23 herstelden de steenkool en emissierechtenprijzen wat omhoog en trokken gas en elektra mee.  

De APX elektraprijzen bleven laag door fraai weer en veel duurzame productie. Op zondag 2 juni hadden we een paar uur in de middag zelfs negatieve prijzen door de combinatie weinig vraag en veel wind- en zonproductie. Peakprijzen waren de afgelopen week gemiddeld 36-42 euro/MWh; de offpeakprijzen gemiddeld 33-36 euro/MWh.

De onbalans was doorgaans laag, met geregeld korte pieken omhoog door het weer.

De dagsparkspread voor WKK zakte eind vorige week even naar de 16 euro/MWh, maar herstelde daarna terug naar 24 euro/MWh. Vooral door de weggezakte TTF-daggasprijs. De WKK sparkspread voor kwartaal 3 en 4 van 2019 daalden met 1 euro door de lagere elektraprijzen naar resp. 24 en 33 euro/MWh.

Terugblik lange termijn

Bij de lange termijn daalden OTC -elektra en TTF-gas door de lagere grondstofprijzen. Olie daalde 8 dollar naar 61,5 dollar/vat. De actie van President Trump om naast China nu ook Mexico aan te pakken met hoge importtarieven zorgde voor veel onrust.  Steenkool daalde 3 dollar naar 63,5 dollar/ton en de emissierechten braken door een technische bodem op 24,5 euro/ton. Midden week 23 corrigeerde alles weer wat omhoog.

De WKK sparkspread voor 2020 daalde licht naar 29 euro/MWh omdat de elektraprijs net iets meer bewoog dan die van gas.  

Visie voor de komende week

Gas korte termijn

Voor de korte termijn gasprijzen handhaven we onze marktverwachting op stabiel. Begin week 23 bereikte de daggasprijs haar laagste waarde (10,06 ect/m3) sinds september 2016. Dit is in de buurt van de productiekosten, dus veel ruimte voor verdere daling is er niet meer. De komende weken verwacht men wisselvalliger weer, maar het blijft warm met temperaturen rond tot boven normaal. Gasaanvoer, met name LNG blijft goed. Overschotten verdwijnen in de gasopslagen.

Elektra korte termijn

Voor de APX en de onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Prijsdruk houdt aan door veel duurzame productie, vooral wind en import van hydropower. In Frankrijk en België stijgt de beschikbaarheid van kerncentrales. Veel lager dan het huidige prijsniveau wordt niet verwacht. De weekforward voor week 24 is 37 euro/MWh en dat is rond de APX baseprijs van midden week 23.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra handhaven we de marktverwachting op stabiel. Dalende grondstofprijzen zorgden vanaf eind week 22 voor beweging omlaag, daarna volgde weer een correctie omhoog. Gezien het sentiment in de markt verwacht men niet dat die doorzet. Mogelijk dat de G20 top eind deze maand in Japan voor beweging gaat zorgen.

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie

MARKTVISIE | Gaswinter voorbij, gasprijzen dalen

Zonnepanelen