MARKTVISIE |Nervositeit ebt langzaam uit de marktprijzen weg

 

Samenvatting:

  • Tot het weekend gepland onderhoud bij gasveld in Noorwegen
  • Lange termijnprijzen dalen naar onderkant van bandbreedte
  • Schorsing Brits parlement volgens Hooggerechtshof in strijd met wet
  • Onderhandelingen over aflopend gastransport contract tussen Rusland, Oekraïne en EU

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 18 sept 25 sept
TTF daggas 9,15 10,15
TTF okt ’19 12,40 11,70
TTF jaar ’20 18,10 17,60

 

Elektra in euro/MWh 18 sept 25 sept
OTC base okt ’19 43,00 41,20
OTC peak ’20 59,00 58,20
OTC base ’20 51,00 50,15

Terugblik korte termijn

In de prijsvorming van OTC-elektra en van langere termijn TTF-gas zit nog wel een ‘risico premie’. Dit wordt met name veroorzaakt doordat nog steeds niet precies duidelijk is of de gebruikte stoomturbines in de Franse kerncentrales van EDF veilig zijn. Bovendien is er twijfel of Saudi-Arabië inderdaad de olieproductie eind deze maand weer op peil heeft.

De daggasprijs zakte eind vorige week terug tot onder de 9 ect/m3. Begin deze week is deze weer wat opgelopen naar 10 ect/m3. Dit als gevolg van verminderde aanvoer vanuit Noorwegen door onderhoud bij de Troll en Nyhamna gasvelden. Dit onderhoud is gepland tot 28 september.

De APX prijzen lieten vanaf het weekend een redelijk terugkerend patroon zien. In de ochtend- en avonduren oplopend tot 60 euro/MWh, de middag circa 40-50 euro/MWh en in de nacht schommelend rond de 30 euro/MWh.

Onbalans elektra was over het algemeen laag en onder APX niveau. Wel zijn de afgelopen dagen geregeld kortstondige piekjes te zien, met name rondom de uur overgangen, waarin centrales op- en afschakelen.

Terugblik lange termijn

Na het wegebben van de stortvloed aan nieuwsberichten zijn ook de langere termijnprijzen in een rustiger vaarwater gekomen. De prijsbewegingen zijn teruggelopen naar schommelingen van enkele tienden euro’s/MWh, op en neer bewegend in een beperkte bandbreedte.

Dinsdagmiddag kwam het bericht dat het Britse Hooggerechtshof oordeelt dat de actie van Premier Johnson om het parlement tot half oktober te schorsen in strijd is met de wet. Dit geeft de zoveelste onduidelijkheid over het verdere verloop rondom de Brexit. Gas- en elektraprijzen, maar ook steenkool en emissierechten kregen daardoor een zetje omhoog. Woensdag zochten de prijzen echter weer de onderkant van de bandbreedte op.

Steenkool zakte de afgelopen dagen van 70 naar 66 dollar/ton (2020). Als gevolg van relatief lage rivier waterstanden in Duitsland zijn de voorraden in Europese havens opgelopen tot het hoogste niveau in de afgelopen vier maanden.

Emissierechten zitten al enkele weken min of meer gevangen tussen 25-28 euro/ton (dec20), mede als gevolg van de onduidelijkheid omtrent de Brexit.

Brent olie liet, in afwachting van het Saudische productie herstel, een beperkte daling zien van 65 naar 62 dollar/vat.

TTF gasprijzen hebben de afgelopen week circa 0,7 ect/m3 op en neer bewogen. Jaarblok 2020 is in de loop van de week gezakt naar 17,6 ect/m3.
Wat verder opvalt, is dat de termijnprijs voor komende winter (okt19-mrt20) gelijk is aan die van de komende zomer (apr20-sep20): beide handelen namelijk onder de 17 ect/m3 (dit komt vooral door de prijs voor de maand okt19 van 11,7 ect/m3).

OTC elektraprijzen waren wat beweeglijker, met name als gevolg van de bewegingen bij steenkool en emissierechten. Base prijs voor jaar 2020 bewoog naar de onderkant van de bandbreedte van 50-52 euro/MWh.

Visie voor de komende week

Gas en elektra korte termijn

Voor de korte termijn gas en elektra houden we onze marktverwachting op dalend. Het onderhoud bij het Noorse gasvelden wordt goed gecompenseerd met de ruime LNG-aanvoer de komende week: twee schepen naar de Gate terminal, twee naar België, en nog vier naar het Verenigd Koninkrijk.
Gezien de licht wisselvallige weerberichten met aantrekkende wind zien we APX in de komende week ook lager, met name in de ochtend- en avonduren. Dit effect is al zichtbaar in de APX prijzen van donderdag.

Gas en elektra lange termijn

Ook de verwachting voor de langere termijnprijzen voor TTF-gas en OTC-elektra handhaven we op dalend. De lange termijnprijzen zijn de afgelopen week blijven hangen op een hoger niveau dan voor de sterke prijsstijging van twee weken geleden, maar kan bij uitblijven van nieuws verder terugzakken. Op 1 oktober start een nieuw gasjaar. Zoals elk jaar kan dit nog wel flinke prijsbewegingen tot gevolg hebben in de eerste week van oktober.

Wat de komende tijd gaat meespelen zijn de onderhandelingen tussen Rusland, Oekraïne en de EU. Eind dit jaar loopt een 10-jarig contract af voor gastransport via Oekraïne naar Centraal en Oost-Europa. Er zijn een hoop belangen in het spel:

Voor Oekraïne is het financiële belang groot, omdat ze jaarlijks drie miljard dollar als vergoeding voor transport en onderhoud ontvangen. Rusland ziet het gas liever via Nord Stream lopen. Echter daar heeft de EU onlangs gedeeltelijk een stokje voor gestoken door de toevoer via OPAL voorlopig te halveren. Bovendien wil Rusland voldoende flexibiliteit houden via de diverse gasleiding routes. Tot slot heeft Europa het Russische gas voorlopig nog hard nodig, ondanks de toenemende LNG import vanuit onder andere Amerika. 

Ondanks dat de nervositeit de afgelopen week verminderd is, blijven deze berichten de gemoederen bezig houden.

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie

MARKTVISIE | Gaswinter voorbij, gasprijzen dalen

Zonnepanelen