Hoge energieprijzen, grote gevolgen

De hoge energieprijzen en grote prijsschommelingen voor gas, warmte en elektriciteit zorgen voor de nodige uitdagingen. Door de hoge energieprijzen en de grote prijsverschillen binnen de dag vragen de handelspartijen onderling steeds meer zekerheden voor de volumes die op termijn verkocht of ingekocht worden. Deze zekerheden vragen de handelsbedrijven aan elkaar in de vorm van waarborgsommen of ander onderpand. 

Deze kredietrisico’s en margin call’s zorgen ervoor dat er minder gehandeld wordt tussen partijen onderling. Dit is ook te zien in het volume wat voor verdere jaren op de markt verhandeld wordt. Voor de jaren 2025 – 2027 is dat zeker voor elektriciteit tot een minimum gedaald. Hierdoor zijn er niet elke dag prijzen bekend waar al het gevraagde of aangeboden volume voor verhandeld kan worden. Voor gas wordt er wel meer volume verhandeld.

Betrouwbare partner

AgroEnergy heeft via haar moederbedrijf Eneco een hoge credit rating. Dit betekent dat wij marktrisico’s kunnen dragen. Om voor al onze klanten nu en in de toekomst een betrouwbare partner te zijn, tonen wij prijzen op de portal waarvan wij zeker zijn dat er ook volume voor verhandeld kan worden.

Contracten voor verdere jaren bieden wij ook aan. Wij verhandelen volume als wij het in de markt kwijt kunnen en als wij er voldoende vertrouwen in hebben dat we het volume tegen de afgesproken prijs kunnen leveren of afnemen. Actuele informatie over welke termijnen verhandeld kunnen worden vindt u op EnergyManager. Dit werken wij wekelijks bij.

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel

EVEN VOORSTELLEN | Eveline Smit, Senior Account Support

Eveline Smit | Even voorstellen

ARTIKEL | Handelen in elektriciteit: meer opties én meer maatwerk

Handelen