Marjoland zet WKK en belichting in voor noodvermogen

Marjoland is sinds drie jaar actief op de markt voor noodvermogen: het bedrijf biedt dagelijks WKK-vermogen en/of belichting aan, dat voor 24 uur wordt gecontracteerd. Hoewel het af en toe puzzelen is met de WKK- en belichtingsinzet, heeft het beschikbaar stellen van noodvermogen een duidelijke meerwaarde. “We halen op deze manier het maximale uit ons beschikbare elektrische vermogen.”

Marjoland in Waddinxveen hoort tot de toonaangevende rozenkwekerijen in ons land. Het bedrijf, dat werd opgezet in 1978, omvat vandaag de dag 20 hectare snijrozen. Daniel van den Nouweland is de tweede generatie aan het roer van het familiebedrijf. “Ons assortiment omvat vijf verschillende cultivars: Sweet Dolomiti, Dolomiti, Red Naomi!,Penny Lane en Jumilia”, vertelt Damian Rutowicz. Hij is verantwoordelijk voor alle energiezaken op het bedrijf. “Onze rozen komen voor de klok op alle FloraHolland-vestigingen, bij Plantion in Ede en bij Veiling Rhein-Maas in Duitsland. Ook beleveren we veel klanten rechtstreeks.”

Zes WKK’s

Het kloppend krijgen van het energieplaatje is een behoorlijke uitdaging, geeft Rutowicz toe. “Zeker in deze tijden van torenhoge energieprijzen. Gelukkig hadden we een deel van onze gasbehoefte op voorhand vastgelegd; dat scheelt een heleboel.”

Het bedrijf heeft zes WKK’s met een totaal vermogen van 10.8 MW/h. Deze WKK’s worden ingezet voor verwarming en om de belichting te laten draaien. “Ongeveer 40 procent van de opgewekte elektriciteit zetten we in op het eigen bedrijf, de rest bieden we aan op de EPEX- en onbalansmarkt. Daarnaast zijn we sinds drie jaar dus actief op de markt voor noodvermogen.”

Rutowicz werd door AgroEnergy geattendeerd op de mogelijkheid om WKK-vermogen en/of belichting beschikbaar te stellen als noodvermogen, om zo netbeheerder TenneT te helpen grote onbalans op het elektriciteitsnet op te heffen. “We hadden er zelf niet eerder bij stilgestaan, maar het leek ons een mooie kans om extra rendement te halen uit ons beschikbare elektrische vermogen.”

Puzzelen

Marjoland biedt noodvermogen aan dat voor 24 uur gecontracteerd is. Dit betekent dat het aangeboden WKK- of belichtingsvermogen gedurende 24 uur beschikbaar moet zijn voor TenneT en niet voor andere doeleinden kan worden ingezet. “We geven iedere maand aan onze EnergieSpecialist Jaco Gelderblom door wanneer we hoeveel vermogen kunnen aanbieden. Gelukkig kunnen we hier tussentijds nog wel in bijsturen”, zegt Rutowicz. “Het is af en toe best wel even puzzelen, maar doorgaans kunnen we iedere 24 uur vermogen aanbieden op de markt voor noodvermogen. De vergoedingen hiervoor zijn heel interessant. En dat terwijl we niet minder hoeven te belichten of andere aanpassingen moeten doen in de bedrijfsvoering. Met nauwelijks extra inspanningen kunnen we op die manier een beduidend beter rendement halen en extra verdienen aan ons WKK- en belichtingsvermogen.”

Goed onderhoud

De energiemanager geeft wel aan dat het, bij het aanbieden van noodvermogen, zaak is om de WKK’s en de groeilichtinstallatie zo goed mogelijk te onderhouden. “Dat is altijd een aandachtpunt, maar zeker wanneer je noodvermogen aanbiedt. Dan moet je die belofte wel kunnen waarmaken en zien te voorkomen dat er storingen ontstaan. Dat vergt wat extra aandacht.”