Turbulentie op de energiemarkten: meest gestelde vragen

Turbulente energiemarkten, het is momenteel het gesprek van de dag. Ongetwijfeld heb je hier veel vragen over. We hebben de meest gestelde vragen over de hoge gas- en elektriciteitsprijzen en de fluctuaties voor je op een rij gezet.

Wat is er precies aan de hand?

De energiemarkten zijn momenteel erg turbulent. De gasprijs en elektriciteitsprijs staan erg hoog en we zien grote fluctuaties gedurende de dag. De hoogte van de gas- en elektraprijzen is ongekend.

Waarom zijn de gasprijzen zo sterk gestegen?

Er zijn verschillende oorzaken. Zo is er een stijgende vraag naar gas vanuit Azië. In Noorwegen heeft onderhoud plaats gevonden, de levering vanuit Rusland is beperkt en de gasvoorraden zijn minder goed gevuld dan anders het geval zou zijn geweest door kouder weer.

In onze webinar van 30 september legt EnergieAnalist Jasper Elzinga uit wat de ontwikkelingen zijn geweest de afgelopen periode en waarom.

Waarom stijgen ook de elektriciteitsprijzen?

In Nederland wekken we nog steeds een groot deel van de elektriciteit op met fossiele centrales (zoals gas). Hierdoor zijn de elektriciteitsprijzen gekoppeld aan de gasprijzen. Door een wereldwijd vraag en aanbod probleem voor gas liggen de gasprijzen erg hoog. Omdat we een significant deel van de elektriciteit met gascentrales opwekken, werkt de hogere gasprijs door in de elektriciteitsprijzen.

Hoe kan het zijn dat de energietarieven ook voor groene energie (opgewekt door wind en zon) stijgen?

De energieprijs op de beurs komt tot stand op basis van een continue match tussen vraag en aanbod. Op moment dat de vraag hoog is en het aanbod met duurzame opwek laag is (bijvoorbeeld omdat zonnepanelen in de winter op donkere/bewolkte dagen weinig stroom opwekken), wordt de elektriciteitsprijs bepaald door de duurst in te zetten fossiele centrales. Op dit moment zijn dat gascentrales.

Waarom gaan de handelsvensters soms dicht?

Bij AgroEnergy bieden we op gezette tijden de mogelijkheid om gas, elektriciteit en warmte te verhandelen. Deze handelsvensters zijn relatief kort, waardoor we betrouwbare en marktconforme prijzen kunnen bieden. De afgelopen weken hebben we meerdere malen het handelsvenster eerder dicht moeten zetten vanwege grote prijsbewegingen. Het is een aantal keer voor gekomen dat het handelsvenster helemaal niet openging. Dat heeft ermee te maken dat in een tijdsbestek van enkele minuten de prijzen met enkele euro’s dalen of stijgen. Op dat moment zijn de afgegeven prijzen dus niet meer betrouwbaar en marktconform.

Bijvoorbeeld: om 14.00 uur staat de gasprijs voor het inkopen van Q1’22 op 100 €ct/m3, maar na het vrijgeven van het handelsvenster daalt de prijs naar 90 €ct/m3. Bij het verhandelen van 200.000 m3 betekent dit een waardeverschil van €20.000,- ten nadele van jou als klant. 

Bij dergelijke grote verschillen en als bescherming van de belangen van onze klant, zien we ons dan genoodzaakt om de prijzen terug te trekken. Of om helemaal geen prijzen te publiceren. We doen er alles aan om dit zo min mogelijk voor te laten komen, maar helaas is het soms onvermijdelijk. Zodra de energiemarkten weer enigszins stabiliseren, verwachten we dat het minder vaak nodig gaat zijn om de handelsvensters te sluiten.

Waar kan ik de actuele prijzen en daghistorie gas- en elektriciteitsprijzen op de termijnmarkten vinden?

De prijzen van Gas Futures en CO2-emissierechten zijn te volgen via onderstaande links:

De actuele elektriciteitsprijzen zijn moeilijker te volgen vanwege het lage handelsvolume in Nederland, maar de Gas Futures en CO2-emissierechten geven een goede indicatie van de elektriciteitsprijzen.

Hoe zit het met mijn energieproduct?

De huidige markt kan invloed hebben op je energieproduct. Meer weten? Bekijk onderstaande links.

Warmte:

Gas:

Wordt gas te allen tijde geleverd als je gas hebt vastgelegd voor de komende winter?

De gasvoorraden zijn vooralsnog voldoende gevuld voor de winter. Uit een recente kamerbrief blijkt dat de aankomende winter bij normale temperaturen (vergelijkbaar met de afgelopen jaren) er geen problemen in de leveringszekerheid van gas zullen zijn. Ook het Europese netwerk van transmissiesysteembeheerder voor gas (ENTSO-G) laat in haar winteroutlook zien dat de Europese gasinfrastructuur voldoende robuust en flexibel is om ook een koude winter te doorstaan. Daarnaast heeft Minister Blok van Economische Zaken aangegeven dat in het geval van extreme kou een beroep kan worden gedaan op het Groningerveld.

Voor noodsituaties is er een Bescherm- en Herstelplan gas ontwikkeld door de overheid waarbij in stap 1 gevraagd wordt om minder aardgas te verbruiken. In eerste instantie binnen Nederland, maar uiteindelijk ook binnen Europa.

Er is voldoende gas beschikbaar voor onze klanten. Eneco (moederbedrijf van AgroEnergy) is één van de weinige geïntegreerde energieaanbieders in Nederland, met eigen opwek en een weloverwogen beleid op het gebied van energie inkoop.

Hoe kan AgroEnergy mij helpen?

Je EnergieSpecialist van AgroEnergy kan je helpen met het juiste inzicht. Ze hebben de juiste tools bij zich om je inzicht te geven in je energiekosten uit het verleden, maar ook je prognoses. Ze kunnen je helpen met het doorberekenen van scenario’s zoals bijvoorbeeld wel of slechts gedeeltelijk belichten of later planten. Ga vooral in gesprek en neem contact met ze op zodat ze je kunnen ondersteunen bij je beslissingen. Ze helpen graag.

Bij AgroEnergy zit je goed

Zoals je van AgroEnergy, onderdeel van Eneco, mag verwachten volgen we de ontwikkelingen op de energiemarkt op de voet en staan we klaar om te helpen. We doen ons uiterste best om de energiekosten voor onze klanten te minimaliseren. Net zoals we al 20 jaar doen. Het energiecontract van tuinders is bij ons in goede handen.

De huidige corporate credit rating van Eneco is A-, stable outlook. Meer informatie over de financiële cijfers van Eneco is hier te vinden.

Hoe blijf ik op de hoogte?

AgroEnergy brengt wekelijks de marktvisie uit met een update over de energiemarkten. Daarnaast vind je in onze nieuwsbrief ook altijd meer achtergrondinformatie en energienieuws. Wil je het energienieuws graag in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze mailinglijst.

Direct de laatste marktvisies bekijken? Kijk dan op onze nieuwspagina.

 

Marktvisie | Onzekerheid blijft de markten domineren

Onzekerheid

Marktvisie | Wintercontracten blijven zigzaggend stabiel

stabiel

Kijk de Webinar Energiemarkten terug

Webinar

Marktvisie | Gasaanvoer uit Rusland blijft mager en Nordstream2 kent tegenvaller

Nordstream2