NIEUWS | Onze slimme energiediensten vieren feest!

Onze slimme energieoplossingen vieren een jubileum! BiedOptimaal bestaat 5 jaar en BiedOptimaal Intraday viert haar 1e verjaardag. Al 5 jaar bespaart iedere klant met BiedOptimaal jaarlijks zo’n 7.500 minuten tijd. Tijd die ze kunnen besteden aan het focussen op hun core business: de teelt. Via BiedOptimaal Intraday zijn er inmiddels 100.000 kwartieren verhandeld. Een goed moment om dit jubileum te vieren dus.

 

BiedOptimaal 5 jaar later: stuurt dagelijks 450 MWe WKK-vermogen aan

In 2017 won BiedOptimaal nog de Nederlandse Data Science Prijs en met recht. Inmiddels wordt dit product al door een groot aantal ondernemers in de glastuinbouw ingezet om hun bedrijfsresultaten te optimaliseren en tuinders te ontzorgen. BiedOptimaal stuurt nu dagelijks al 450 MWe WKK-vermogen aan. Doordat BiedOptimaal gebruik maakt van wiskundige rekenmodellen die geautomatiseerd zijn, is 100% continuïteit gewaarborgd. Onze klanten zijn er dus van verzekerd dat ze goede resultaten en inzichten blijven krijgen in de toekomst. 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Ongeacht of het nu feestdag of vakantie is.


BiedOptimaal 5-jarig jubileum logo

Wist u dat:

  • BiedOptimaal maandelijks 3600 biedingen maakt
  • BiedOptimaal naast WKK en licht ook zon-PV, geothermie, warmtepompen en biomassa meeneemt in haar biedingen
  • BiedOptimaal de afgelopen 5 jaar een tuinder jaarlijks zo’n 7.500 minuten heeft bespaard

 

Succesvol eerste jaar BiedOptimaal Intraday

BiedOptimaal Intraday viert zijn eerste jubileum. Met deze slimme oplossing krijgt u de mogelijkheid om op de elektriciteit-intradaymarkt te handelen, zodat u snel kunt handelen bij gewijzigde omstandigheden en gebruik kunt maken van een extra markt vóór de onbalansmarkt. Het buffermanagement wordt verbeterd omdat er continu bijgestuurd kan worden op basis van de actuele bufferstand en het weerbericht. Er kan tot een uur voor levering automatisch ingespeeld worden op de actuele energievraag, ook na het sluiten van de APX. Meer financiële zekerheid dus én de optie om in te spelen op fluctuerende energiemarkten.

Inmiddels is op BiedOptimaal Intraday voor 40.000 MWh verhandeld, waarvan 30% alleen maar uitwisseling. Uitwisseling houdt in dat er evenveel geproduceerd is, maar wel met meer marge, door het blok een kwartiertje op te schuiven. Er zijn voor 100.000 kwartieren verhandeld. Hier is de intraday-markt echt uniek in, door op het kwartier te kunnen verhandelen kan de WKK een kwartier eerder aan- of uitgezet worden wat veel extra inkomsten kan genereren. BiedOptimaal Intraday heeft het afgelopen jaar tuinders gemiddeld 4.000 euro per MW aan geïnstalleerd WKK-vermogen opgeleverd. Met een WKK van 2 tot 3 MW kan zomaar 10.000 euro per jaar worden verdiend.


  • 100.000 verhandelde kwartieren
  • 40.000 MWh verhandeld
  • AgroEnergy klanten verhandelen gemiddeld 150 MWh per dag op de intradaymarkt
  • Er wordt 120 MW aan WKK-vermogen aangestuurd met BiedOptimaal Intraday
  • Klanten hebben gemiddeld 4000 euro per jaar per 1MW opgesteld WKK-vermogen aan resultaat behaald met het kopen en verkopen op de Intradaymarkt
Logo BiedOptimaal Intraday 1-jarig jubileum 

 

De Intraday-markt blijft groeien

  Deze Intradaymarkt is een echte handelsmarkt (EPEX) waar steeds meer op gehandeld wordt.   Op de EPEX intraday-markt is in 2019 circa 130% meer volume verhandeld dan in 2018 10% van het APX-volume wordt inmiddels al op de intraday-markt verhandeld. In onze buurlanden waar al veel meer op de Intradaymarkt wordt gehandeld wordt de onbalansmarkt langzaam verdreven. Alle onvoorspelbaarheid is al “weggehandeld” op Intraday. 

 

Hoe ziet de toekomst eruit?

De ontwikkeling van de slimme dataoplossingen van AgroEnergy ligt niet stil. Er wordt hard gewerkt aan uitbreidingen van BiedOptimaal Intraday en BiedOptimaal. Binnenkort wordt BiedOptimaal Intraday uitgebreid met een belichtingsmodule zodat er ook rekening gehouden wordt met de gewijzigde belichtingsvraag van sommige telers. Daarnaast zijn er nu ook mogelijkheden om elektriciteit die wordt teruggeleverd via zonnepanelen mee te nemen in de dagbiedingen van BiedOptimaal. Op die manier kan een betere inschatting worden gemaakt van het (verkoop)volume aan elektriciteit over de dag. Dit resulteert in een bieding die meer matcht met het werkelijk volume van de betreffende dag.

Bij deze uitbreidingen blijft het niet dit jaar, AgroEnergy zoekt continu naar nieuwe slimme manieren voor de teler om in te spelen op energiemarkten en bedrijfsresultaten te optimaliseren. Dus: watch this space….


Meld u aan en ontvang een innovatieve klok op waterenergie

Bij AgroEnergy houden we van innovatieve oplossingen die u minder tijd & energie kosten én goede resultaten opleveren. Om ons jubileum te vieren ontvangen de eerste 10 nieuwe aanmeldingen voor BiedOptimaal of BiedOptimaal Intraday daarom deze deze bijzondere klok. Met deze innovatieve klok houdt u precies bij hoeveel tijd u bespaart en gaat u met een slimme manier om met energie: hij loopt namelijk op waterenergie.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Turbulentie op de energiemarkten: meest gestelde vragen

Turbulentie energiemarkten

Marktvisie | Winterprijzen week-op-week stabiel; middellange termijn prijzen stijgen door

Marktvisie week 42

Even voorstellen: Rob Vellekoop

Rob Vellekoop

Nieuwe spelregels maken markt noodvermogen interessanter

Nieuwe spelregels noodvermogen