NIEUWS | AgroEnergy introduceert flexpool voor noodvermogen

Netbeheerders roepen regelmatig noodvermogen af als er significante onbalans ontstaat op het elektriciteitsnet. Een mooie kans voor tuinders om extra inkomsten te genereren en energiekosten te minimaliseren. Sinds begin februari biedt AgroEnergy hiervoor een nieuwe mogelijkheid: de flexpool. De optie om 24 uur vermogen beschikbaar te stellen bestond al, maar nu kunnen tuinders ook inschrijven op een flexpool. In deze flexpool zitten meerdere tuinders die allemaal verschillende uren voor hun rekening nemen. Zo hoeven ze alleen op bepaalde uren vermogen beschikbaar te stellen in plaats van de volledige 24 uur.

Hoe werkt noodvermogen?

Doordat steeds meer elektriciteit wordt opgewekt uit wind en zon, is het een steeds grotere uitdaging voor TenneT om het elektriciteitsnet in balans te houden. Als het aanbod niet meer aansluit op de vraag, ontstaat er onbalans. Bij significante onbalans wordt noodvermogen afgeroepen.  Tuinders kunnen dan meehelpen het net in balans te houden door op het gewenste moment hun WKK of belichting aan of uit te zetten. Voor het beschikbaar stellen van hun flexibel vermogen ontvangen ze een vaste vergoeding. Bij een activatie van noodvermogen worden ze automatisch afgeroepen en loopt de vergoeding verder op. Hier heeft de tuinder verder geen omkijken naar.

Afroepen van noodvermogen in 2020

In 2020 werd noodvermogen zo’n 30 keer door TenneT afgeroepen. Dit kan een verzoek zijn om op te regelen (bij een tekort) of juist af te regelen (bij een overschot). De gemiddelde duur van die afroepen wordt steeds langer als je het vergelijkt met 2019. Waar de gemiddelde afroepduur voor opregelen in 2019 nog 3,3 kwartier was, was dit in 2020 4,5 kwartier. Er is vaker sprake van een tekort dan van een overschot.

Meer keuzes voor de tuinder

“Met de toevoeging van de flexpool heeft de tuinder meer mogelijkheden om een rol te spelen bij noodvermogen”, zegt Chris Feijen, Hoofd Energiemanagement bij AgroEnergy. “Eerder was het alleen mogelijk om je voor noodvermogen aan te melden als je beschikbaarheid voor 1 dag had. Nu kun je er ook voor kiezen om beschikbaar te zijn voor slechts een paar uur. Het is dus interessanter geworden voor een grotere groep tuinders.” Tuinders die interesse hebben in de flexpool voor noodvermogen, kunnen zich aanmelden bij AgroEnergy.

Even voorstellen: Rick Keijser

Rick Keijser

Nieuwe zonmodule voor Biedoptimaal

zonmodule

Bio-energie-producent HoSt voorziet verdere groei van groengas-markt

Bio-energie-producent HoSt | AgroEnergy

Rien Bot geeft terugblik op 2021 en doorkijk naar 2022

Rien Bot | Terugblik 2021