Nieuwe animatie legt sleutelrol van glastuinbouw in energietransitie uit

De energietransitie brengt volop uitdagingen met zich mee. De glastuinbouw speelt een sleutelrol in het versnellen hiervan. Hoe precies wordt duidelijk in onze nieuwe animatie.

Doordat de weersgevoelige elektriciteitsproductie door wind en zon verder toeneemt, sluit vraag en aanbod steeds vaker niet meer op elkaar aan en komt de balancering van het elektriciteitssysteem onder druk te staan. Bij veel wind is er bijvoorbeeld veel aanbod, terwijl dit niet betekent dat er op dat moment ook veel vraag hoeft te zijn. De glastuinbouw beschikt over een grote hoeveelheid flexibel vermogen die hierbij kan helpen. Het heeft zelfs het grootste decentrale flexibele elektrisch vermogen in Nederland.

Het elektriciteitsnet in balans brengen

Door WKK en/of belichting aan of uit te zetten, afhankelijk van de vraag, kan de glastuinbouw helpen om het elektriciteitssysteem weer in balans te brengen. Omdat de tuinder hiervoor een vergoeding krijgt, kan deze hiermee zijn energiekosten omlaag brengen, en tegelijkertijd de energietransitie faciliteren.

De animatie laat de belangrijke rol van de glastuinbouw zien bij het versnellen van de energietransitie. En welke kansen dit voor de tuinder met zich meebrengt om zijn energiekosten te verminderen.

Verschillende mogelijkheden

Tuinders kunnen helpen door zich aan te melden voor noodvermogen. AgroEnergy biedt hier verschillende oplossingen voor. Van het meedoen aan een flexpool tot het inschrijven voor 24 uur. Vraag je EnergieSpecialist van AgroEnergy voor meer informatie.

Bekijk de animatie

Je kunt hieronder de animatie bekijken of hier klikken.

samen de energietransitie versnellen

Marktvisie | Onderhoud stuwt daggasprijs naar recordhoogte

Onderhoud | Marktvisie

BLOG | Speculeren is weer in

Marktvisie | Elektra spotprijzen blijven overeind ondanks zonnig weer

Elektra spotprijzen | Marktvisie

BiedOptimaal Intraday 3e tijdens uitreiking Innovation Award