MARKTVISIE | Prijzen beweeglijk

 

Samenvatting:

  • De korte termijn prijzen bewogen op en neer door wisselend weer en beweeglijke grondstofprijzen.
  • Lange termijnprijzen volgen de grondstoffen.
  • De olieprijs is door de tankerincidenten een onzekere factor
  • Lange termijn vooruitzicht blijft neerwaarts gericht.
  • Peakprijzen APX elektra op en neer door het wisselende weer.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3

  5 juni 12 juni
TTF daggas 10,35 11,00
TTF juni 19 11,30 10,90
TTF jaar 20 17,70 17,75

 

Elektra in euro/MWh

  5 juni 12 juni
OTC base juni 19 39,30 39,00
OTC peak 20 57,70 58,00
OTC base 20 49,15 49,40

 

Terugblik korte termijn

Wisselende temperaturen, wind en aanvoerfluctuaties zorgden voor een op en neergaande beweging bij de korte termijnprijzen. De grondstofprijzen werkten daarin mee. De daggasprijs lag onder die van de frontmaanden en dat leidde tot extra vraag voor het bijvullen van de opslagen. Die zijn in Nederland nu al voor 69% (9 mld m3) gevuld. Week 24 begon met dalende prijzen, maar later in de week liep het weer omhoog. De vooruitzichten voor week 25 zijn gunstig; beter weer en meer LNG-aanvoer.  

De APX elektraprijzen waren beweeglijk door wisselend weer en de Pinksterdagen. Vrijdag 7 juni was een spannende dag, want door technische problemen was de marktkoppeling weggevallen en de veiling werd uitgesteld. Dit resulteerde in lage prijzen, vooral voor de zaterdagmiddag (16-23 euro/MWh).

De onbalans was af en toe onrustig met pieken omhoog, door centrale-uitval en het wisselende windbeeld.

De dagsparkspread voor WKK varieerde van 16 tot 32 euro/MWh door de bewegende APX peakprijzen. In de WKK sparkspread voor kwartaal 3 en 4 van 2019 zat weinig beweging. Zij handhaafden zich rond de 24 resp. 33 euro/MWh.

Terugblik lange termijn

De lange termijn prijzen zaten vorige week in de lift door de hogere grondstofprijzen. Vanaf begin week 24 volgde een correctie omlaag en later liepen ze weer omhoog. Op donderdag 13 juni zorgde een aanval op tankers in de Golf van Oman voor een forse stijging van de olieprijs. Die liep op naar 62,4 dollar/vat. Handelaren zijn ongerust over de veiligheid van olietankers in de drukke vaarroute. Steenkool liep ook weer op; emissierechten bewogen net rond het weerstandsniveau van 25 euro/ton.

 

Visie voor de komende week

Gas korte termijn

Voor de korte termijn gasprijzen handhaven we onze marktverwachting op stabiel. De prijzen bewogen op en neer. De weersvooruitzichten en verwachtingen voor de aanvoer zijn goed voor week 25; de markt is nerveus, na de aanval op de tankers in de Golf van Oman.

Elektra korte termijn

Voor de APX en de onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Het prijsniveau is  laag. Wisselende weersomstandigheden zorgen voor kleine verschillen tussen de dagen. Het weer in week 25 wordt minder wisselvallig met temperaturen rond normaal. De weekforward voor week 25 is 39 euro/MWh en dat is rond de APX baseprijs van midden week 24.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra handhaven we de marktverwachting op stabiel. De grondstofprijzen bewogen binnen hun bandbreedtes. De olieprijs is na het incident in de Golf van Oman de onzekere factor, maar lijkt nu rond de 62,5 dollar/vat te blijven hangen. De lange termijn vooruitzichten (groei van de wereldeconomie) blijven neerwaarts gericht. De G20 top eind deze maand in Japan kan voor beweging zorgen als Amerika en China de huidige impasse in het handelsconflict daar mochten weten te doorbreken.

MARKTVISIE | Kortetermijnprijzen toch weer omlaag

MARKTVISIE | Aanhoudende schommelingen op de gasmarkt

gasmarkt

MARKTVISIE | Prijsschommelingen op de gasmarkt

Prijsschommelingen

MARKTVISIE | Einde groot Noors onderhoud in zicht

Noors onderhoud