Marktvisie | Kou in Europa: hogere prijzen maar geen paniek

Samenvatting:

  • Gestegen korte termijnprijzen door kou, maar minder dan midden januari
  • LNG aanvoer naar de UK lijkt hervat, op Gate is het nog mager
  • Prijs voor emissierechten en olieprijs stegen verder door
  • Verwachting is dat de kou zondag verdreven wordt, de markt reageert met prijsdaling

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 3 feb10 feb.
TTF daggas17,2019,20
TTF maart. ’2117,4518,10
TTF jaar ’2216,3516,95
Elektra in euro/MWh3 feb10 feb
OTC base maart ’2149,8053,70
OTC peak ’2257,0058,70
OTC base ’2250,0051,70

Terugblik korte termijn: 

De gas- en elektriciteitsprijzen voor de korte termijn werden deze week beheerst door de kou die vanaf zaterdag inviel in West-Europa. De gasvraag in Nederland is afgelopen week bijna het dubbele van de normale vraag. Per dag wordt er meer dan 200 mln m3 uit ondergrondse gasopslagen gehaald om in de vraag te voorzien. De vulling van de Nederlandse opslagen is sinds 11 februari met 1 mrd m3 gedaald en zit nu nog maar op 41%. De Duitse gasvoorraad ligt een procent lager. Het is opvallend dat, in tegenstelling tot wat er midden januari gebeurde, de markten vrij relaxt reageren op deze cijfers. De daggasprijs steeg afgelopen week ruim 3 €ct/m3 naar 20,5 €ct/m3, maar daalde de afgelopen twee dagen alweer naar 19,2 €ct/m3. De maart-prijs volgde de ontwikkeling op de voet, met een prijsverschil van ruim 1 €ct/m3.

Toenemende aanvoer LNG

De toenemende aanvoer van LNG naar Noordwest-Europa is waarschijnlijk een reden voor de relaxte reactie. In Engeland zijn intussen 5 LNG schepen aangeland sinds 1 februari en er staan er nog 13 op het programma. Dat zijn er net zoveel als in februari vorig jaar. Op Gate is het nog steeds rustig: op 5 februari is er een tanker gelost, maar voor de rest van de maand is er nog geen nieuwe aanlanding gepland. Door dit verschil in aanvoer ligt de Britse daggasprijs ligt momenteel maar ca 1 ct/m3 boven de TTF-dagprijs.

Kou in Europa: trage reactie APX-prijzen

De APX-prijzen reageerden vrij traag op de kou. Tot en met maandag bleef de gemiddelde prijs ca 50 euro/MWh. De onbalans was zaterdag tot en met maandag wat minder onrustiger dan de week ervoor, maar het waren vooral prijsspikes omlaag. Vanaf dinsdag lopen de APX prijzen gestaag op, voor vandaag (donderdag) zien we een gemiddelde prijs van 76 euro/MWh gemiddeld over de dag, met 136 euro/MWh in het duurste uur. De onbalans is sindsdien erg rustig en structureel lager dan APX. De APX prijzen worden vooral gedreven door wat er in Frankrijk, Duitsland en België gebeurt, de uurprijzen zijn vrijwel gelijk met de omringende landen. Dat is verrassend want de laatste dagen is er weliswaar veel zon maar weinig wind en met de kou in Midden-Europa en Noord-Frankrijk zouden hogere prijzen te verwachten zijn. In Engeland is het minder koud, de spotprijzen zijn daar momenteel lager dan op het continent. De verwachte export naar de UK na de heropening van de BritNed kabel vandaag heeft daarom nog niet plaatsgevonden. De dagvooruitmarkten voor morgen (vrijdag) handelen overigens alweer een stuk lager met gemiddeld 60 euro/MWh.

De elektriciteitsprijs voor de frontmaanden is door de combinatie van kou en de hoge CO2-emissieprijzen met 4 euro/MWh gestegen ten opzichte van een week geleden.

Terugblik lange termijn: 

De prijs voor CO2-emissierechten heeft het niveau van vorige week na de forse prijsstijging weten vast te houden en is zelfs nog wat verder doorgestegen. De prijs voor dec22 heeft donderdagochtend even boven de 40 euro/ton gehandeld. De ruwe olieprijs blijft ook maar doorstijgen, Brent olie voor april21 handelt nu boven 61 dollar/vat. Traders verklaren de stijging uit tegenvallende Amerikaanse voorraden, de effectieve productiebeperkingen van de OPEC, de verwachte revival na de coronacrisis en uit de verzwakkende dollar versus de euro. De oliemarkt volgt hiermee de financiële markten die onverminderd positief blijven. De steenkoolprijs steeg afgelopen week licht mee, cal22 handelt momenteel rond 67 dollar/ton.

Termijnprijzen gas en elektriciteit stegen mee

Zowel de termijnprijzen gas en elektriciteit stegen als gevolg van deze ontwikkelingen bij de grondstoffen en in het geval van gas volgende de lange termijn gedempt de ontwikkeling van de korte termijnprijzen. Gas voor jaar 2022 is ca 0,6 ct/m3 duurder geworden afgelopen week, peak elektriciteit 2022 1,7 euro/MWh. In bijna alle tijdvakken is de WKK sparkspread verder omhoog, voor jaar 2022 noteert deze nu boven 31 euro/MWh en voor komende zomer rond 25 euro/MWh. Deze niveaus hebben het laatste jaar niet eerder gezien.

Visie voor de komende week:

Gas en elektra korte termijn: dalend

Voor de korte termijn zetten we onze verwachting op dalend. De weersverwachting geeft aan dat we tot en met zaterdag winterweer krijgen, voor volgende week is de verwachting een stuk zachter met beperkte neerslag en ruimte voor de zon. De Duitse systemoperators verwachten volgende week overdag 2700 MW productie uit zon. Vanaf morgen (vrijdag) wordt er ook meer wind verwacht. De elektriciteitsmarkt noteert voor dit weekend gemiddeld 55 euro/MWh en 57 euro/MWh voor volgende week. Vergeleken met de APX prijzen voor morgen lijkt deze inschatting aan de hoge kant.

Verder daling daggasprijs frontmaanden verwacht

Ook de daggasprijs en de prijs voor de frontmaanden zal naar verwachting verder dalen. Het is wel belangrijk om te realiseren dat de gasvoorraden al flink aangesproken zijn. Dat betekent dat bij een volgende koudegolf, die nu niet in de verwachting zit, de prijzen fors kunnen oplopen. Maar men zag de kou ook niet aankomen en het blijft in Oost- en Noord-Europa wel koud voorlopig. Ook is het nu al zeker dat de vraag naar gas om de voorraden komende zomer aan te vullen aanzienlijk zal zijn. Dat geeft een veel steviger prijsbodem dan we in 2020 gekend hebben.

Gas en elektra lange termijn: onzeker

Lange termijn gas zal naar verwachting wat mee omlaag getrokken worden door de korte termijnprijzen, maar de daling zal beperkt zijn, net als de stijging van afgelopen week. De lange termijnprijzen voor elektriciteit zullen de koers van de CO2 emissierechten volgen en die is heel onzeker. Er zit veel speculatie in de markt en het kan daardoor alle kanten op.

 

Meld je aan voor de AgroUpdate

Wil je een uitgebreidere visie op de verwachte prijsontwikkeling voor de komende maanden? En meer ins en outs weten van de energiemarkt? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!  Dat kan via deze link: https://bit.ly/3c3nwJ5

 

MARKTVISIE | Frontmaand bij gas daalt sinds twee maanden naar 30 €ct/m3

Frontmaand | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt nog steeds op zoek naar richting

Gasmarkt | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel