MARKTVISIE | CO2-rechten, koud weer en weinig wind drukken prijzen wat omhoog

Samenvatting:

  • Dagprijzen en frontmaandprijzen gas stabiel door combinatie koud weer en ruime aanvoer
  • Veel LNG-aanvoer ook in de komende weken
  • Lange termijnprijzen (vooral elektriciteit) omhoog door gestegen EUA prijzen
  • Onbalans elektra gemiddeld lager, maar af en toe onrustig door het weer

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3

  1 mei 8 mei
TTF daggas 14,05 14,25
TTF juni 19 13,75 14,05
TTF jaar 20 18,85 19,30

 

Elektra in euro/MWh

  1 mei 8 mei
OTC base juni 19 42,75 44,50
OTC peak 20 61,45 62,50
OTC base 20 52.05 52,60

Terugblik korte termijn

De TTF-daggasprijs bewoog tussen de 14 en 14,5 ect/m3. Het koude weer leidde tot aanzienlijk meer vraag, maar de LNG-aanvoer was overvloedig. Per saldo bleven de prijzen stabiel. Bijzonder is dat in de UK in de afgelopen week heel weinig kolengestookte elektriciteitsproductie draaide, hierdoor was het gasverbruik fors. Analisten zeggen dat deze situatie in de rest van het jaar veel vaker zal voorkomen. De gasopslagen vullen uiteraard nog nauwelijks, maar dat is geen probleem want ze zitten nog behoorlijk vol (boven de 50%).

De APX-elektraprijzen waren afgelopen week iets hoger dan de week ervoor, maar neigen de laatste 2 dagen omlaag. Tot en met dinsdag lagen de prijzen vrijwel ieder uur tussen 40 en 60 euro/MWh, sindsdien is de band 30-50 euro/MWh. Het koude weer zorgt nog steeds voor bovenmatig veel vraag, maar er is genoeg capaciteit. In continentaal Europa was ook voldoende wind en vanaf vandaag is er ook meer zon. De onbalans was de meeste dagen ook gemiddeld lager dan de APX, dus dat de APX nu omlaag neigt, is te verwachten.

De dagsparkspread voor WKK was tussen de 17 en 32 euro/MWh. Die voor de voor de kwartalen 3 en 4 van 2019 handhaafden zich rond 26 en 35 euro/MWh.

Terugblik lange termijn

De lange termijnprijzen zijn omhoog vooral doordat sinds maandag de EUA-emissierechten weer terug zijn richting 27 euro/ton. Traders geven aan dat er geen structurele reden is voor de hernieuwde stijging. EUA’s handelen veelal op technische analyses en er zijn weerstandniveaus doorbroken. De prijzen voor ruwe olie en steenkool bewogen wel maar kozen geen richting. Beide zijn ca. 71 dollar, per vat dan wel per ton. Deze situatie van vrijwel gelijke steenkool en olieprijs is sinds eind vorige maand, en geeft aan dat de verhoudingen in de grondstofprijzen fundamenteel veranderd is in het afgelopen halfjaar.

De dagsparkspread voor WKK was tussen de 17 en 32 euro/MWh. Die voor de voor de kwartalen 3 en 4 van 2019 handhaafden zich rond 26 en 35 euro/MWh.  

Visie voor de komende week

Gas korte termijn

Voor korte termijn gas handhaven we onze marktverwachting op stabiel. Kans op daling is groter dan op stijging. Er is volop gasaanvoer en veel LNG beschikbaar. Het weer verbetert vanaf vandaag. Dit maakt vanaf volgende week prijsdaling weer mogelijk.

Elektra korte termijn

Voor de APX- en de onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Weliswaar trekt de kou weg en zal de vraag lager worden. Tegelijk is de windvoorspelling laag en is de beschikbaarheid van centrales lager door het begin van het onderhoudsseizoen. De extra productie uit zon weegt niet op tegen de geringe windproductie.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra handhaven we de marktverwachting op stabiel. We zien vrij stabiele grondstofprijzen. Alleen de EUA rechten zijn de onvoorspelbare factor. Structureel is er al weinig reden voor de recente stijging, maar trading op de technische analyse kan leiden tot verdere stijging. Als er onverwachte nieuwe ontwikkelingen ten aanzien van de Brexit komen, kan dit beeld ineens anders worden.

MARKTVISIE | Frontmaand bij gas daalt sinds twee maanden naar 30 €ct/m3

Frontmaand | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt nog steeds op zoek naar richting

Gasmarkt | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel