Klimaatneutraliteit: een van de grootste energie-uitdagingen van dit moment

Klimaatneutraliteit, het staat hoog op ieders agenda. Glastuinbouw Nederland heeft zich tot doel gesteld om dit in 2040 te bereiken. Uit recent onderzoek onder onze klanten blijkt dat ze verduurzaming als een van de grootste energie-uitdagingen van dit moment zien. Bovendien blijkt dat in meer dan 50% van de gevallen door de eindconsument wordt gevraagd om verduurzaming. Een belangrijk onderwerp dus.

Race tegen de klok

Zonder twijfel is klimaatneutraliteit een van de grootste uitdagingen van dit moment, want het is een race tegen de klok. Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius moeten we allemaal een enorme bijdrage leveren. De uitdaging waarvoor we als samenleving staan is urgent en de schaal ervan veel groter dan velen zich realiseren.

Maar hoe gaan we dit realiseren? Eneco, moederbedrijf van AgroEnergy, durft als eerste energieleverancier de stap te nemen en stelt zich tot doel om in 2035 al klimaatneutraliteit te bereiken.

Eneco wil een voortrekker zijn in de energiesector en heeft de ambitie om klimaatneutraal te zijn uitgewerkt in een One Planet plan dat een concrete roadmap naar 2035, meetbare doelstellingen en een bijbehorende investeringsagenda omvat.

Energiepartner voor de toekomst

Als AgroEnergy zijn we er trots op dat ons moederbedrijf haar verantwoordelijkheid neemt en haar best doet om dit te faciliteren. We willen tenslotte niet alleen n├║ een energiepartner van de glastuinbouw zijn, maar ook in de toekomst. Er zijn ongetwijfeld nog veel hobbels die we moeten nemen, er moeten bijvoorbeeld wel de juiste randvoorwaarden zijn om dit te verwezenlijken, maar samen kunnen we dit realiseren.

Rol glastuinbouw bij versnelling energietransitie

Een goed voorbeeld hiervan is de sleutelrol die de glastuinbouw bij versnelling van de energietransitie kan spelen. Door de stijgende inzet van zon- en windstroom sluit vraag en aanbod niet altijd meer goed op elkaar aan. Deze is namelijk weersgevoelig en zorgt er voor dat het balanceren van het elektriciteitsnetwerk steeds vaker onder druk komt te staan. De glastuinbouw bevindt zich in een unieke positie om daarbij te helpen omdat het over een grote hoeveelheid flexibel vermogen beschikt die op korte termijn beschikbaar is. Door WKK en/of belichting aan of uit te zetten, afhankelijk van de vraag, kan de glastuinbouw helpen om het elektriciteitssysteem weer in balans te brengen. Hoe het precies in zijn werk gaat, kun je zien in de volgende animatie.

De eerste stappen zijn gezet, we kijken er naar uit om samen met onze klanten de vervolgstappen te zetten.

Klimaatneutraal

Even voorstellen: Rick Keijser

Rick Keijser

Nieuwe zonmodule voor Biedoptimaal

zonmodule

Bio-energie-producent HoSt voorziet verdere groei van groengas-markt

Bio-energie-producent HoSt | AgroEnergy

Rien Bot geeft terugblik op 2021 en doorkijk naar 2022

Rien Bot | Terugblik 2021