ERVARING | BiedOptimaal Intraday | Karin van der Eijk

Karin van der Eijk van VDE Plants maakt sinds enkele maanden gebruik van BiedOptimaal Intraday. Deze uitbreiding op de datagedreven oplossing BiedOptimaal biedt haar meer flexibiliteit in haar energiemanagement. Dat levert geld op én geeft rust.

Karin van der Eijk staat samen haar broer Edwin en compagnon Hein Visser aan het roer van VDE Plant in Woubrugge. Hier worden, op een oppervlak van negen hectare, meer dan dertig verschillende tropische planten geteeld. Het bedrijf beschikt over een WKK met een vermogen van 2,2 MW. “Ik ben verantwoordelijk voor alle energiezaken binnen het bedrijf, waaronder het doen van de dagelijkse APX-biedingen”, vertelt Karin van der Eijk. Door de waan van de dag kwam ik niet altijd toe aan het doen van een APX-bieding voor de volgende dag waardoor er een automatische bieding uitging. Hierdoor liet ik naar mijn gevoel geld liggen.

Financiële optimalisatie 

Om deze reden ging Van der Eijk twee jaar geleden gebruikmaken van BiedOptimaal. Deze datagedreven oplossing van AgroEnergy doet – op basis van een schat aan data – een geautomatiseerde en optimale APX-bieding. ”Onder meer de behoefte aan warmte, elektriciteit en CO2 worden hierin meegenomen, net zoals de APX-prijzen”, legt EnergieSpecialist Jaco Gelderblom van AgroEnergy uit.

Binnen BiedOptimaal wordt de APX-bieding 24 uur van tevoren vastgelegd. Maar soms lopen zaken op het energietechnische vlak anders dan vooraf ingecalculeerd. “Bijvoorbeeld wanneer de weersomstandigheden anders uitpakken dan voorspeld, of wanneer je om een andere reden meer of minder elektriciteit nodig hebt. BiedOptimaal Intraday – dat dit voorjaar werd geïntroduceerd als aanvulling op BiedOptimaal – biedt hier een antwoord op”, zegt Gelderblom. “Hiermee kunnen klanten actief zijn op de intradaymarkt. Deze markt, die tussen de APX- en de onbalansmarkt inzit, biedt telers de kans om gedurende de dag nog extra elektriciteit in te kopen of te verkopen. Ze kunnen tot een uur voor levering automatisch inspelen op de actuele energievraag voor hun teelt. Deze flexibiliteit biedt mogelijkheden voor financiële optimalisatie, maar ook voor een optimale buffervulling.”

Meer stabiliteit en flexibiliteit

Van der Eijk was meteen enthousiast toen Gelderblom haar enkele maanden geleden voorstelde om ook BiedOptimaal Intraday te gaan inzetten. “Sowieso is optimalisatie altijd goed. Daarbij geeft AgroEnergy de garantie dat het rendement in het eerste jaar minimaal gelijk is aan de abonnementskosten. En dat blijkt ook het geval; BiedOptimaal Intraday levert ons duidelijk geld op. Een treffend voorbeeld: voorheen kochten we, als de WKK op storing sprong, elektriciteit in op de onbalansmarkt. Dan kon het zijn dat de prijzen torenhoog waren.

“BiedOptimaal Intraday levert ons duidelijk geld op.”

Nu doen we dat op de intradaymarkt; hier zijn de tarieven gunstiger en deze markt is minder grillig. En sowieso: datagedreven software als BiedOptimaal Intraday kan toch betere analyses maken en verbanden leggen dan wij mensen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat datagedreven sturing naar de toekomst toe een grotere rol zal gaan spelen binnen de tuinbouw.”

Van der Eijk is blij met haar keuze om BiedOptimaal Intraday in te zetten.

“BiedOptimaal Intraday helpt ons de puntjes op de i te zetten, vooral dankzij de flexibiliteit en de extra handelsmomenten. Dit biedt zoals gezegd financieel voordeel – dat kunnen we overigens ook monitoren via EnergyManager – en biedt nóg meer stabiliteit in ons energiemanagement. Het is fijn om erop te kunnen vertrouwen dat de zaken wat dit betreft optimaal geregeld zijn. Dat geeft rust, en zorgt ervoor dat ik kan focussen op andere aspecten in de bedrijfsvoering.”

“BiedOptimaal Intraday maakt voor ons een duidelijk verschil, vooral dankzij de flexibiliteit en de extra handelsmomenten. Dat levert geld op en biedt nóg meer stabiliteit in ons energiemanagement. ”

Duidelijke rolverdeling

Ook de ondersteuning van EnergieSpecialist Jaco Gelderblom ervaart Van der Eijk als zeer waardevol. “Jaco houdt dagelijks, vanaf afstand, een oogje in het zeil als het gaat om ons energiemanagement en trekt aan de bel als er iets bijzonders is. Ook komt hij regelmatig langs om de gang van zaken en de strategie voor de komende periode door te spreken. Dat is veel waard; het is prettig om een sparringpartner te hebben en er niet alleen voor te staan.”

Meer weten over BiedOptimaal Intraday? Lees meer over hoe u maximaal rendement behaalt uit uw energiemanagement.

MARKTVISIE | Frontmaand bij gas daalt sinds twee maanden naar 30 €ct/m3

Frontmaand | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt nog steeds op zoek naar richting

Gasmarkt | marktvisie

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft gespannen reageren op ongeplande verstoringen

Gasmarkt

AgroEnergy keert weer onbalanspoolvoordeel uit aan klanten

Onbalanspoolvoordeel