NIEUWS | AgroEnergy en Benefits of Nature werken samen aan footprint verbetering glastuinbouw

Peter Tamerus · Friday 2 June 2017

Hoe kan ik mijn bedrijf verduurzamen en mijn energiekosten verder verlagen? Dat vroeg ook orchideeënkweker Maurice van der Hoorn uit ter Aar zich af.

AgroEnergy en Benefits of Nature (BON) zochten voor het antwoord op deze vraag de samenwerking op, met succes!

Maurice realiseert minimaal 20% lager elektriciteitsverbruik en verlaagde zijn footprint met 16%.

Zowel AgroEnergy en Benefits of Nature zijn actief in de ondersteuning en begeleiding van glastuinders die streven naar meer energiebesparing en verduurzaming. Een goede reden voor AgroEnergy om vorig jaar Founding Father van BON te worden. Onlangs berekende BON de footprint van Van der Hoorn Orchideeën. Vervolgens maakte AgroEnergy een energiereductieplan over hoe Maurice zijn bedrijf kan verduurzamen en zijn energiekosten kan verlagen.

Footprint

Maurice teelt, zonder gas, orchideeën op 15.000 m². Hij gelooft in duurzaam telen: op termijn zal duurzame productie een ‘licence to deliver’ of zelfs ‘licence to produce’ worden.

Met behulp van het programma Ecochain berekent BON de emissie van (glastuinbouw)bedrijven. De footprint beschrijft het hele bedrijf en product. De milieufootprint houdt veel meer in dan alleen CO2 maar voor Maurice was dit wel een van de belangrijkste punten.

Hoe kan hij de CO2-footprint zo ver mogelijk verlagen? Welke duurzame alternatieven kan hij implementeren? En hoe kan hij zijn energiehuishouding duurzamer inrichten? Aan de hand van deze vragen en de uitkomst van zijn footprint gaf AgroEnergy hem energie-advies.

Energieverbruik tegen het licht

Voor verwarming en koeling in de kas gebruikt Maurice een warmtepomp met warmte- en koudeopslag. Vanwege de verhouding tussen koeling en warmtevraag is aanvullende warmte nodig. Deze warmte wordt opgewekt met een elektrische boiler. De elektriciteit wordt zoveel mogelijk ingekocht op de momenten dat de elektriciteitsbehoefte in Nederland laag is, voornamelijk op de onbalansmarkt. Met behulp van de footprintberekening en deze achtergrondinformatie startte Robert Meijer, EnergieSpecialist bij AgroEnergy, samen met Maurice het onderzoek naar verbetering van de footprint. De kennis van Robert over energiebeheer, de tooling van AgroEnergy en kennis van Maurice over zijn systemen en teelt, leidde tot positieve resultaten en praktische acties.

“Met de uitkomsten van het rapport ben ik weer even op scherp gezet. Het geeft een strategisch inzicht hoe ik met dagelijkse sturing mijn energiekosten zo laag mogelijk kan houden.”


Lagere footprint én minder energiekosten

Aan de hand van de onderzoeksresultaten heeft AgroEnergy een rapport met stappenplan opgesteld waarmee de footprint en energiekosten daadwerkelijk verlaagd kunnen worden. Als eerste wordt op basis van de warmte- en koudevraag een jaarstrategie bepaald met de juiste inzet van de elektrische boiler en de warmtepomp. Vervolgens worden de elektriciteitskosten verlaagd door elk uur de inkoop af te stemmen op de juiste elektriciteitsmarkten (OTC/APX/Onbalans).

Aan de hand van een uitgebreide data-analyse heeft AgroEnergy voor Maurice inzichtelijk gemaakt hoe hij de installaties voortaan het beste kan aansturen op warmte- en koudevraag én op prijs. Zo realiseert hij een minimaal 20% lager elektriciteitsverbruik dan voorheen; dit bespaart HEM jaarlijks 3,80 euro per vierkante meter. Ook in CO2 -termen betekent de optimalisatie een aanzienlijke verbetering: zijn totale footprint is verlaagd met 16%. Maurice: “Dit maakt de investering in het rapport meer dan goed!”

Deel op

Gerelateerde artikelen