NIEUWS | AgroEnergy feliciteert Groen Gas Gelderland met de start van de Groen Gas productie!

Peter Tamerus · Tuesday 25 April 2017

Wie tegenwoordig het glastuinbouwgebied Next Garden (voorheen Bergerden) in het Gelderse Bemmel in rijdt, kan het niet missen. Aan een kleine zijweg ten zuidoosten van de kassen is een enorme biovergister verrezen.

Qua omvang behoort deze installatie tot de top 5 van Nederland. Het meest opvallend zijn de zes enorme vergistingstanks met een doorsnede van 26 meter en een wandhoogte van ruim 7 meter. Per tank goed voor de opslag van 3.700 kubieke meter vloeibare inhoud plus 1.200 kubieke meter gas.

Minimale kosten en maximale opbrengst

De eerste ideeën voor de bouw van een vergistingsinstallatie in dit gebied ontstonden 13 jaar geleden. De huidige directeur Ab Emmerzaal was er toen al bij. Hij heeft meerdere keren meegemaakt hoe de oorspronkelijke plannen werden aangepast. Met veel doorzettingsvermogen en met inzet van de expertise en ervaring van Eneco (Gerd van de Logt, Groen Gas Specialist), is een ultramodern concept ontwikkeld met maximale opbrengst en minimale kosten. Maandag 24 april rond 16.00 uur was het eindelijk zover: de eerste kubieke meters gas werden ingevoed in het aardgasnet.

Groen gas voor ruim 6000 huishoudens

Groen Gas Gelderland gaat jaarlijks 72.000 ton biomassa verwerken, voornamelijk mest en bermgras. Na voorbewerking en menging conform strenge hygiëneprotocollen, zetten micro-organismen in de tanks een vergistingsproces in werking. Hierbij ontstaat biogas dat na opwerking tot aardgaskwaliteit, ingevoed wordt in het regionale aardgasnet. Pas dan mag het “Groen Gas” heten. Het restproduct uit de installatie wordt verkocht als meststof en als grondstof voor de regionale landbouw. Groen Gas Gelderland heeft een potentie om jaarlijks 9,1 miljoen kubieke meter Groen Gas te produceren. Dat is genoeg voor ruim 6.000 huishoudens.

Wat is de rol van AgroEnergy in dit project?

AgroEnergy levert een belangrijke bijdrage aan de continuïteit van de vergister, zowel aan de kosten- als aan de opbrengstenzijde.

  • We nemen het Groene Gas af tegen een vergoeding die gekoppeld is aan de gasprijs waar ook de subsidie op wordt gebaseerd. Zodoende krijgt Groen Gas Gelderland voor het ingevoedde gas naast de subsidie een aantrekkelijke gasvergoeding met relatief veel financiële zekerheid. De hoeveelheid van de gasproductie is, met name in de opstartperiode, lastig te voorspellen. Daarover zijn flexibele afspraken gemaakt.
  • Ten behoeve van het productieproces neemt Groen Gas Gelderland elektriciteit af van een andere klant: tuinbouwcluster Lingezegen. In overleg met beide partijen zijn er afspraken gemaakt waarbij AgroEnergy de afgenomen elektriciteit rechtstreeks afrekent met Groen Gas Gelderland.
  • De vergistingsinstallatie heeft ook aardgas nodig uit het gasnet voor het drogingsproces. Groen Gas Gelderland koopt dat in bij AgroEnergy tegen een aantrekkelijk tarief en flexibele voorwaarden.

Mede namens mijn collega’s feliciteer ik hierbij Ab, Bram en alle andere betrokkenen van Groen Gas Gelderland met de inbedrijfstelling van de vergistingsinstallatie. We wensen jullie een mooie, duurzame toekomst!

Deel op

Gerelateerde artikelen