NIEUWS | BiedOptimaal wint Nederlandse Data Science prijs

Monique Smid · Thursday 8 June 2017

Energie intelligent voorspellen en optimaliseren voor tuinders is ook buiten de branche opgemerkt. BiedOptimaal heeft de Hendrik Lorentz prijs voor het onderscheidend en innovatief toepassen van data science gewonnen.

De Nederlandse Data Science Prijzen zijn uitgereikt op 8 juni 2017 en wij hebben met BiedOptimaal de Hendrik Lorentz Prijs gewonnen! Deze prijs is bedoeld voor een organisatie die op een onderscheidende en innovatieve manier data science toepast. De prijs namen we in ontvangst samen met data science specialist CQM. Voor de ontwikkeling van BiedOptimaal werkten we nauw samen met CQM.

“Deze prijs is een mooie erkenning dat we met de ontwikkeling van onze datagedreven oplossingen een innovatieve bijdrage leveren aan de glastuinbouw. We zijn hier erg blij mee. We tonen aan dat de slimme inzet van data een direct en positief resultaat oplevert voor tuinders. Data Science opent deuren die tot nu toe gesloten waren.” aldus Ronald Hoek, directeur Operations bij AgroEnergy.

Energiesturing steeds ingewikkelder
Voor glastuinders is het steeds ingewikkelder om te sturen op het gebied van de in- en verkoop van energie. BiedOptimaal helpt glastuinders bij het optimaliseren van hun energiemanagement en verlagen van hun energiekosten. De software houdt daarbij rekening met data zoals weersvoorspellingen, warmte- en CO2-behoefte en de prijsontwikkelingen op de markt.

Lees meer over BiedOptimaal

“We zien steeds meer mogelijkheden en toepassingen voor slimme inzet van data, die we met en voor onze klanten willen ontwikkelen. We staan pas aan het begin”, aldus Ronald Hoek.

Mooi juryrapport
Er waren totaal 14 inzendingen. BiedOptimaal stak er voor de jury bovenuit. “Vanwege de innovatieve oplossing waarvan we als jury de grootste maatschappelijke impact verwachten”, aldus juryvoorzitter Jaap van den Herik, hoogleraar recht en informatica aan Universiteit Leiden. “De kwaliteit van deze inzending is hoog. Het is een concreet project dat breder toegepast en opgeschaald kan worden dan alleen in de glastuinbouw. Het is echt een big-data aanpak met meerdere bronnen. Bovendien levert het directe benefit op voor het bedrijfsleven en de maatschappij. En ook geheel niet onbelangrijk; het project was goed opgeschreven in begrijpelijke taal.”

De Nederlandse Data Science Prijzen zijn een initiatief van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en de Big Data Alliance (BDA). De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door KHMW. Benieuwd naar het juryrapport? Juryrapport Hendrik Lorentz Data Science Prijs 2017

Meer informatie?

Deel op

Gerelateerde artikelen