NIEUWS | AgroEnergy en Delphy naar de volgende ronde bij hackathon ‘Autonome Kas’

Rudolf de Vetten · Tuesday 5 June 2018

Bleiswijk, donderdag 31 mei 12 uur. Red Bull en energierepen liggen klaar, overal laptops en gespannen gezichten. Het is de start van de hackathon voor Autonomous Greenhouse Challenge.

De uitdaging: Ontwikkel binnen 24 uur een oplossing waarmee je een kas met komkommers zo aanstuurt dat deze de hoogste opbrengst heeft met de laagste energiekosten. Vrijdagmiddag 1 juni volgde de uitslag: AgroEnergy is samen met Delphy op de derde plaats geëindigd (van de 14), en het enige Nederlandse team dat zich heeft geplaatst voor de volgende ronde.

“De ontwikkeling van de datagedreven tuinbouw gaat onverminderd voort. Deze challenge creëert nieuwe mogelijkheden voor de sector. De samenwerking tussen Delphy en AgroEnergy past daar logisch in”, aldus Ronald Hoek, Directeur Operations bij AgroEnergy.

De hackathon is onderdeel van een challenge welke is opgezet door Tencent en de Wageningen University & Research (WUR). Tencent is één van de grootste internetbedrijven ter wereld, groot in games en kunstmatige intelligentie. Vanuit de drive om met technologie een bijdrage te leveren aan het oplossen van het wereldvoedsel probleem heeft Tencent de samenwerking met de WUR opgezocht. Samen hebben zij een challenge opgezet met de vraag: Wie is er in staat om volledig autonoom komkommerteelt aan te sturen? Met minimaal gebruik van grondstoffen en maximale productie. 15 teams uit de hele wereld schreven zich in. Teams kwamen onder andere uit China, Mexico, de Verenigde Staten en Nederland.

AgroEnergy en Delphy vormden het ‘Croperators’-team dat een unieke mix bevatte van energie-, teelt- en datakennis. De gezamenlijke pitch voor de jury werd beoordeeld als zeer professioneel met een haalbare aanpak. De uitkomst van de hackathon ondersteunde dit. De Croperators behaalde één van de hoogste scores. Een mooie erkenning van de kennis en technieken welke AgroEnergy en Delphy in huis hebben op het gebied van data science, teelt en energie.

 

De volgende ronde

De challenge gaat verder in de proefkassen van de WUR in Bleiswijk. De vijf winnende teams gaan vanaf september hun oplossing in de praktijk brengen in een proefkas. Daar moeten zij een zo goed mogelijk gewas met een zo hoog mogelijke opbrengst telen, met zo min mogelijk menselijke interventies en resources zoals energie en water. Eind dit jaar wordt bekend welk team de challenge gewonnen heeft.

Deel op

Gerelateerde artikelen