NIEUWS | Start boring Warmtebedrijf Bergschenhoek

Monique Smid · Wednesday 6 September 2017

De boortoren van aardwarmteproject Warmtebedrijf Bergschenhoek is vorige week gestart met boren. Met de start van dit aardwarmteproject is een nieuwe aardwarmtebron in de glastuinbouw in wording.

Dit vooruitstrevende project is ontstaan uit een samenwerking tussen Wayland Energy en AgroEnergy, die afnemer van de aardwarmte wordt. Met deze warmtebron wordt via AgroEnergy een deel van het bestaande Eneco warmtenet verduurzaamd.

Ewald Pelser, directeur van Wayland Energy:

“Op deze manier wordt samen met AgroEnergy een fossiele warmtebron op een bestaand warmtenet vervangen door een duurzame warmtebron.”

De boorlocatie bevindt zich aan de Warmoeziersweg in Bergschenhoek, naast het terrein van kwekerij Hollandplant, onderdeel van de Wayland groep. De boor heeft op dit moment een diepte bereikt van 1.100 meter. Dit is halverwege de beoogde diepte van de productieput van ruim 2.000 meter.

Vooruitlopend op de aanleg van de boorlocatie heeft de hoofdaannemer van Warmtebedrijf Bergschenhoek, AMT International, alle ondergrondse leidingen en buizen aangelegd, zodanig dat bij een geslaagde boring zo snel mogelijk warmte geleverd kan worden aan de glastuinbouwbedrijven in het gebied. Naar verwachting kunnen de eerste bedrijven eind dit jaar op het warmtenet worden aangesloten. Uiteindelijk worden circa 15 omliggende glastuinbouwbedrijven van deze aardwarmte voorzien.

Samen met AgroEnergy stemt Wayland Energy de warmtelevering aan de ondernemers af en probeert tot een zo optimaal mogelijke warmtelevering te komen. Daartoe is er centraal een warmtebuffer opgesteld.

 

Deel op

Gerelateerde artikelen