NIEUWS | BiedOptimaal nu ook voor tuinders die belichten

Chris Feijen · Tuesday 5 January 2016

Na het succes van BiedOptimaal voor de onbelichte teelt is er samen met een groep klanten doorgewerkt aan een versie die ook de optimale bieding bepaalt voor belichtende tuinders.

Na het succes van BiedOptimaal voor de onbelichte teelt is er samen met een groep klanten doorgewerkt aan een versie die ook de optimale bieding bepaalt voor belichtende tuinders. BiedOptimaal maakt op basis van het verwachte belichtingsschema, CO2-vraag, warmtebehoefte en buffergrootte van de tuinder de meest optimale APX-bieding voor morgen. Hierbij wordt op basis van de kostprijs van de WKK bepaald welke installatie nodig is om in de CO2, warmte- en elektriciteitsvraag te voorzien.

BiedOptimaal Belicht maakt niet alleen dagelijks de verkoopbiedingen voor de WKK, maar ook de inkoopbiedingen voor vier dagen vooruit. Hierbij wordt rekening gehouden met de verwachte elektriciteitsvraag voor belichting en de maximaal gecontracteerde inkoopcapaciteit. Klanten kunnen nu zelf via de AgroEnergy-portal hun belichtingsschema invullen en de invloed die straling hierop heeft aangeven. Op basis van het weerbericht bepaalt BiedOptimaal de verwachte elektriciteitsvraag voor de komende dagen. Nieuw in BiedOptimaal is dus de afweging tussen productie van elektriciteit door de WKK of het inkopen van elektriciteit op de APX. Deze animatie legt de werking van BiedOptimaal nog duidelijker uit.

Succesvolle pilot

De pilot van BiedOptimaal belicht is succesvol afgerond, omdat het is gebleken dat door positieve ervaringen met het voorspellen van licht meer klanten zich aangemeld hebben voor dit serviceproduct. Inmiddels zijn er zo’n 20 klanten die afgelopen belichtingsseizoen al van het product gebruikt hebben gemaakt. Deze klanten, samen met de niet-belichtende tuinders, zorgen ervoor dat BiedOptimaal elke dag bijna 300 MWe aan vermogen aanstuurt.

Ook u kunt voortaan aan de slag met een geautomatiseerd APX-bieding voor zowel in- als de verkoop. Indien u interesse heeft in dit serviceproduct, kunt u dit in een antwoord aangeven. Samen kunnen we kijken hoe BiedOptimaal voor uw organisatie ingezet kan worden.

 

Lees meer over hoe BiedOptimaal u kan helpen bij de optimale APX-bieding.

Deel op

Gerelateerde artikelen