Marktvisie| Daggasprijzen stabiliseren rond 5 cent per m3 door aanbodvermindering

Samenvatting:

  • Daling daggasprijs lijkt er nu wel echt uit; er is een nieuw evenwicht
  • Komende dagen veel wind en zon, daardoor lagere APX prijzen verwacht
  • Sparkspreads WKK zijn prima op dit moment

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m310 juni17 juni
TTF daggas4,404,95
TTF juli ’204,705,15
TTF jaar ’2111,9011,85
Elektra in euro/MWh10 juni17 juni
OTC base juli ’2027,6528,10
OTC peak ’2145,0044,50
OTC base ’2137,7537,70

Terugblik korte termijn

De verminderde aanvoer van LNG en Russisch leidinggas heeft de korte termijn gasmarkten uit hun daling gehaald. Er is een nieuw evenwicht ontstaan rond 5 ct/m3 voor daggas en de maanden juli en augustus. Eind vorige week en begin deze week was er weinig wind, waardoor gascentrales meer gas vroegen. Anderzijds voerden de Noren hun export voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis weer op. De aanvoer van LNG naar Europa is intussen sterk gereduceerd. De Gate terminal heeft bijvoorbeeld deze maand pas 2 schepen gelost en er wordt er tot het eind van de maand maar 1 verwacht. De injectie vanuit Gate is de laatste week ook laag. Het gas is niet nodig en de exploitanten van het gas hebben het vertrouwen dat de gasprijs niet opnieuw zal terugzakken. De gasvoorraden in Europa zijn gemiddeld op 70% gevuld, ofwel 11% meer dan vorig jaar om deze tijd.

De APX-prijzen waren ondanks de geringe wind nauwelijks hoger afgelopen week. In het weekend tussen 20 en 30 euro/MWh en door de week tussen 20 en 45 euro/MWh. De onbalansprijzen waren nogal beweeglijk, met veel spikes omhoog en omlaag. Dat gold zeker in de periodes dat de buien over Nederland trokken. Verder is de laatste dagen opvallend dat vroeg in de ochtend (tussen 0 en 5 uur) er regelmatig een fors blok van heel hoge onbalansprijzen optreedt. Negatieve uurprijzen hebben we afgelopen week logischer wijs niet gezien.

Vanaf vandaag is er weer meer wind en dit wordt tot en met het weekend verwacht. De onbalansprijzen zijn vandaag (donderdag) overdag gemiddeld duidelijk lager dan de APX.

Terugblik lange termijn

Er gebeurt nog steeds niet veel op de lange termijncontracten. De richtinggevende grondstoffen laten ook weinig beweging zien. Vorige week was de olieprijs behoorlijk beweeglijk (Brent aug20 tussen 42 en 38 $/vat), deze is nu stabiel tussen 40-41 $/vat. Deze week zijn het vooral de CO2-emissierechten die heen en weer gaan. Vandaag  zitten we weer in een stijging naar zelfs 24 €/ton voor dec20, maar dat kan morgen weer anders zijn. Steenkool (Rotterdam, cal21) zit vrijwel vast op 54 $/ton en de emissierechten bewegen tussen 22 en 23 euro/ton.

Er is per saldo in de langetermijncontracten voor elektriciteit en gas week-op-week vrijwel niks veranderd. Ook binnen de dag was het veel rustiger dan een week geleden.

Visie voor de komende week

Gas en elektra korte termijn

De verwachting voor de korte termijn gas handhaven we op stabiel. Tot en met het weekend is er veel zon en wind dus minder vraag maar er is ook minder aanbod.  De vulling van de gasvoorraden gaat nu een stuk langzamer, dat leidt tot de analyse dat er weinig opwaartse of neerwaartse prijsdruk is.

De APX-prijzen kunnen richting komend weekend behoorlijk lager komen te liggen, al zijn negatieve prijzen minder te verwachten door de hervatting van economische activiteiten.

Begin volgende week gaat het minder waaien en in combinatie met hogere temperaturen is dan herstel van APX prijzen te verwachten.

Voor de komende maanden verwachten we geen grote prijsschommelingen in de daaropvolgende week. Berichten geven aan dat Rusland in navolging van Noorwegen haar gasexporten naar Europa wil opvoeren in het 3e kwartaal. We moeten bezien of dit al in juli gebeurt, want dat kan tot overaanbod leiden.

Gas en elektra lange termijn

De verwachting voor de lange termijn houden we ook op stabiel. De grondstofprijzen geven geen richting en er is teveel onduidelijk over het tempo waarin de economie en daarmee de energievraag zich herstelt. Gasprijzen voor 2021 en verder lijken aan de lage kant, elektriciteitsprijzen zijn juist nog steeds behoorlijk hoog. Daardoor is de sparkspread voor tuinbouw WKK stijgend en behoorlijk hoog, ca. 25 €/MWh voor 2021 en 2022. Deze is orde grootte gelijk aan wat de sparkspread begin maart was, maar wel in combinatie met een 1-2 ect/m3 lagere gasprijs. Daarmee is de deal voor een tuinbouwbedrijf gunstiger dan het was. Het lijkt waarschijnlijk dat er een correctie op deze situatie komt (gasprijs omhoog of elektriciteitsprijs omlaag) maar er is geen aanwijzing dat deze correctie op korte termijn plaatsvindt.

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie

MARKTVISIE | Gaswinter voorbij, gasprijzen dalen

Zonnepanelen