Marktvisie| Adempauze na forse prijsdalingen

Samenvatting:

  • Korte termijnprijzen sinds vorige week nagenoeg onveranderd
  • Komende dagen wederom meer wind verwacht en daarmee lagere APX-prijzen
  • Vrees voor recessie neemt toe voor landen die al langer onder druk staan
  • Ogen gericht op OPEC of olieproductie verlaagd gaat worden

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m326 feb4 mrt
TTF daggas9,209,10
TTF apr ’208,658,75
TTF jaar ’2113,8514,00
Elektra in euro/MWh26 feb4 mrt
OTC base apr ’2030,3529,85
OTC peak ’2148,1048,05
OTC base ’2140,7040,90

Terugblik korte termijn

De rust lijkt teruggekeerd op de markten. De gasprijzen voor de korte termijn lieten afgelopen week beperkte beweging zien. De termijnen tot en met de komende zomer handelen momenteel dicht rond de 9 ect/m3. Dat is een fractie hoger dan vorige week. De aanvoer van LNG is weer op gang gekomen, doordat de schepen de Noordwest-Europese havens weer goed kunnen bereiken. De Gate terminal voedt momenteel met ca 30 mln m3 op nagenoeg volle capaciteit gas in op het Nederlandse net en dekt daarmee een aanzienlijk deel van de binnenlandse gasvraag. De temperatuur die net onder het langjarig gemiddelde ligt, zorgt er nog steeds voor dat de daggasprijs enkele tienden hoger ligt dan de frontmaand april 2020, al is het verschil in de afgelopen week kleiner geworden.Verder zijn de Nederlandse gasvoorraden momenteel nog voor 53% gevuld. Dat is een paar procent meer dan vorig jaar.

De prijsvorming van de APX spotprijzen laat zich leiden door de weersverwachting. Begin deze week zijn we in rustiger weer gekomen. Dat vertaalt zich direct in hogere prijzen met name gedurende de piekuren. Afgelopen dinsdag en woensdag tijdens de avondpiek liepen de uurprijzen op tot 55-65 euro/MWh. De opwekking uit windenergie was de afgelopen dagen met circa 1,5 GW gehalveerd ten opzichte van de dagen dat het flink waaide (zoals bijvoorbeeld afgelopen zondag nog).

De onbalans was gemiddeld ruim onder APX prijs en liet, zoals gebruikelijk, rond uurovergangen regelmatig kortstondige pieken en dalen zien.

Terugblik lange termijn

De meeste markten lieten eind vorige week grote verliezen zien. Dat werd veroorzaakt door angst dat het corona-virus de komende periode grote sporen kan achterlaten op de wereldhandel. Een aantal bedrijven geeft aan dat de leveringen uit China fors verminderd zijn, waardoor voorraden niet aangevuld kunnen worden. De Europese Commissie vreest dat de economie van landen die al langer onder druk staan, zoals bijvoorbeeld Italië en Frankrijk, zomaar in een recessie kunnen belanden. Beide landen hadden het vorige kwartaal al te maken met economische krimp.

Niet alleen de aandelenmarkten daalden eind februari ruim 10%. De Brent-olie prijs liet in een week tijd een daling zien van $59 naar $50/vat. Steenkool deed het iets minder slecht met een daling van $60 naar $57/ton voor Cal-21.  Dat zijn prijsniveaus die voor het laatst in 2017 zijn gezien.
Ook emissierechten ontkwamen niet aan de verkoopgolf, waardoor de prijzen zijn gedaald tot net boven de €23/ton voor Dec-21. Dat is het laagste niveau in bijna een jaar tijd. Inmiddels zijn deze weer wat opgekrabbeld naar de €24 euro/ton.

De rust lijkt deze week weer enigszins weergekeerd, waardoor de markten weer wat herstellen. Dinsdag besloot de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rente tussentijds agressief te verlagen met 0,5% (naar 1 tot 1,25%), met als doel de economische gevolgen van de virus-uitbraak op te vangen. Een dergelijke verlaging komt niet vaak voor. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2008, in de beginfase van de kredietcrisis. Dit geeft aan dat de Fed inschat dat de huidige situatie grote impact kan hebben.

Daarnaast hoopt de markt op een gecoördineerde verlaging van de olieproductie vanuit OPEC. De OPEC vergadert op 5-6 maart. Alle ogen zijn op Rusland gericht dat tot nu toe verdere productie verlaging heeft tegengehouden. Inmiddels is de olieprijs opgekrabbeld naar de $52/vat en steenkool handelt voor circa $57,5/ton.

Al met al zijn de termijnprijzen van zowel gas als elektra na de daling van vorige week weer licht opgelopen met maximaal 0,2 euro/MWh. De WKK sparkspread voor de komende winterperiode is daarmee wel iets gedaald, tot onder de 28 euro/MWh.

Visie voor de komende week

Gas en elektra korte termijn

De verwachting voor de daggasprijs handhaven we op stabiel tot licht dalend. Voor de komende week is de verwachting dat de gemiddelde temperatuur een paar graden zal oplopen. Daggasprijzen hebben naar onze inschatting een beperkte daalruimte, naar zo’n 8,5 ect/m3. De prijs voor gaslevering in maart t/m het 3e kwartaal ligt nog steeds tussen de 8,5 en 9,5 ect/m3. Ook hier is komende week weinig beweging in te verwachten.

De verwachting voor elektra korte termijn (met name APX) is omlaag gericht. De komende dagen trekt de wind namelijk weer aan en wordt het weer wisselvallig. De markt verwacht voor de komende week een gemiddelde prijs van 28 euro/MWh, dat is duidelijk lager dan wat we de afgelopen dagen hebben gezien. Ook de baseload voor april 2020 is momenteel met 30 euro/MWh beperkt gewaardeerd, in de verwachting dat het elektriciteitsaanbod vanuit zon toe zal nemen.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijn passen we de verwachting aan van onzeker naar stabiel. De prijzen zijn de afgelopen week licht opgelopen na de forse daling. Er zijn fundamenteel geen aanwijzingen die een sterke stijging van termijnprijzen gas en elektra veroorloven, waarmee de kans op een verdere daling logischer is.

Vooralsnog lijken de markten op adem te komen. De huidige onzekerheid met betrekking tot de zich snel uitbreidende virusuitbraak blijft voorlopig nog wel even boven de markten hangen.

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft volatiel

Gasmarkt | marktvisie

NIEUWS | Aankomend weekend gaat de zomertijd in

Zomertijd

MARKTVISIE | Gasprijzen zigzaggen weer omhoog

Gasprijzen | marktvisie

MARKTVISIE | Door zacht weer doen meeste energiemarkten toch weer een stapje omlaag

Energiemarkten