MARKTVISIE |Markt zoekt richting, lange termijnprijzen lijken wat weg te zakken

 

Samenvatting:

  • We zijn vloeiend door de wisseling van het gasjaar gekomen
  • Markt lijkt dalend maar kiest nog niet echt richting
  • Lange termijnprijzen dalen makkelijk mee als de grondstofprijzen zakken
  • Onbalans elektra erg beweeglijk door het weer

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 25 sept 1 okt
TTF daggas 10,15 9,40
TTF nov ’19 16,15 16,15
TTF jaar ’20 17,60 17,55

 

Elektra in euro/MWh 25 sept 1 okt
OTC base nov ’19 49,00 47,80
OTC peak ’20 58,20 57,40
OTC base ’20 50,15 49,35

 

Terugblik korte termijn

Per saldo is de prijsverandering over de afgelopen week beperkt geweest. Pas gistermiddag (woensdag) zagen we ineens een prijsdaling over de hele linie als reactie op berichten over wereldwijde vertraging van economische groei. De aandelenmarkten en de grondstofprijzen daalden enkele procenten. De wisseling van het gasjaar heeft dit jaar weinig impact gehad. Weliswaar zijn de flows op een aantal verbindingen wel echt veranderd, in totaal heeft het weinig gedaan met het marktevenwicht. Opvallend was dat de november-gasprijs op 1 oktober eerst daalde en daarna fors steeg. Dat werd later verklaard door berichten over naderend koud weer.

Het marktbeeld op daggas was de laatste dagen wisselend: eerst een rustige daling van 10 naar 9 ect/m3, waarna dinsdagmiddag de prijs opliep door het weerbericht dat t/m midden volgende week koud weer voor Noordwest-Europa wordt voorspelt. Gas voor de rest van de maand september handelde toen voor 12 ect/m3, niet veel anders dan gas voor de maand oktober vorige week. Opvallend blijft het forse prijsverschil met november en december (16 resp 18 ect/m3), en die prijzen bleven afgelopen week overeind.

De aanvoer van LNG blijft onverminderd hoog. De Gate terminal is nog 93% gevuld, terwijl komende week alweer een schip verwacht wordt. Er zal vanaf nu minstens 6 mln m3 per dag op het net gezet moeten worden om ruimte te maken voor een nieuwe lading. Ook in Engeland is de aanvoer meer dan de eigen vraag. Sinds 1 oktober stroomt er geen gas meer door de Interconnector naar het vasteland maar is de flow van BBL naar het vasteland gericht.

De APX prijzen waren zoals verwacht lager dan de week ervoor: in het weekend tussen 15 en 40 euro/MWh, erg laag dus. Vanaf maandag tussen 27 en 55 euro/MWh, met de hoogste prijzen tussen 8-10 uur en in de avond. Onbalans elektra was de hele afgelopen week erg beweeglijk door het sterk buiige weer. Veel korte spikes omhoog en omlaag, soms ook periodes van een half uur tot uur. Af en toe met prijzen boven 250 euro/MWh maar er is geen noodvermogen afgeroepen.

Terugblik lange termijn

De lange termijnmarkten voor gas en elektriciteit neigen omlaag afgelopen week, maar heel overtuigend is het niet. Behalve de olieprijs was er ook geen grondstof die richting gaf. De olieprijs is met 10% overtuigend gedaald afgelopen week van 63,7 dollar/vat vorige woensdag naar 57,5 dollar/vat gisteren (woensdag). De steenkoolprijs heeft de hele week tussen de 66 en 67 dollar/ton bewogen (cal20) en de CO2 rechten tussen 25-26 euro/ton (dec20). Tot gistermiddag want toen ging er op beide een dollar resp. euro vanaf.

De markt blijft onzeker over de situatie van de Franse kerncentrales, waardoor de Franse elektriciteitsprijzen juist stegen afgelopen week, terwijl ze hier daalden.

Visie voor de komende week

Gas en elektra korte termijn

Voor de korte termijn gas en elektra zetten we onze marktverwachting op stabiel voor komende week. De gasvraag zal behoorlijk toenemen door het koudere weer, maar de flow uit de LNG terminals zal hoog zijn en er komen weer nieuwe schepen aan voor Gate en komende maand tenminste 6 in Engeland. Het onderhoud op de Noorse gasvelden is afgerond.

Voor de komende weken is het logisch rekening te houden met stijgende daggasprijzen. Tegelijk lijken november en december aanhoudend overpriced. Het weerbericht geeft aan dat de wind- en zonproductie de komende week seizoensgemiddeld zal zijn, waardoor elektriciteit voor de komende week handelt voor prijzen die vergelijkbaar zijn met afgelopen week.

Gas en elektra lange termijn

We handhaven de verwachting voor de langere termijnprijzen voor TTF-gas en OTC-elektra komende week op dalend. Er lijkt nog steeds behoorlijk premie in de prijs en de beweging van gistermiddag laat zien dat een daling met 0,5 ect/m3 resp 1 euro/MWh zomaar kan gebeuren. Meest bepalend lijken de steenkool- en CO2-prijs. De steenkoolprijs komt van 71 dollar/ton tijdens de commotie en handelde gisteren einde middag op 65 dollar/ton. De bodem zit al het hele jaar op ca 63 dollar/ton en het lijkt er op dat we die bodem weer opzoeken. Het economische nieuws raakt de CO2 rechten behoorlijk: van 27 naar 24,4 euro/ton en die prijs is voor het laatst in juni kortdurend in de 24 euro geweest. De bodem is daar dus doorbroken gisteren.

De seizoenweersverwachting geeft voor de rest van 2019 weinig kou aan. Voor het 1e kwartaal 2020 wordt wel kou voorspeld, vooral voor februari en maart. De waarde van deze voorspellingen is beperkt, maar de markt houdt er nu wel rekening mee.

NIEUWS | Aankomend weekend gaat de zomertijd in

Zomertijd

MARKTVISIE | Gasprijzen zigzaggen weer omhoog

Gasprijzen | marktvisie

MARKTVISIE | Door zacht weer doen meeste energiemarkten toch weer een stapje omlaag

Energiemarkten

MARKTVISIE | Gas stijgt licht, elektriciteit stijgt harder

Gas stijgt