MARKTVISIE |Daggasprijs naar record laag niveau

De korte termijn gasmarkt was afgelopen week in onverwacht sterke beweging. De week ervoor hadden de markten heel beheerst gereageerd op de geplande Noorse productie uitval.

Samenvatting:

  • Daggasprijs naar laagste niveau in minstens 10 jaar
  • APX prijzen lager door meer duurzame productie
  • Lange termijn prijzen en grondstoffen licht bearish

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 28 aug 4 sept
TTF daggas 10,00 7,40
TTF sept ’19 11,95 11,70
TTF jaar ’20 16,60 16,45

 

Elektra in euro/MWh 28 aug 4 sept
OTC base sept ’19 41,30 41,00
OTC peak ’20 56,95 56,30
OTC base ’20 48,60 48,10

Terugblik korte termijn

De korte termijn gasmarkt was afgelopen week in onverwacht sterke beweging. De week ervoor hadden de markten heel beheerst gereageerd op de geplande Noorse productie uitval. Donderdag en vrijdag werden de markten ineens sterk bullish, vooral de maand oktober en het 4e kwartaal. De prijzen voor deze periodes stegen ruim 1 ect/m3. Het is tot op de dag van vandaag onduidelijk waarom dit gebeurde, het verhaal is nog steeds dat er een partij ineens fors moest bijkopen.

Vrijdag bij het sluiten van de markt namen de beren ineens het sentiment weer over en dit ging op maandag en dinsdag onverminderd door. Dagprijzen daalden zelfs richting 7 ect/m3, een niveau dat we zelfs in 2009 niet gezien hebben. Woensdag stabiliseerde dit op ca 7,3 ect/m3. Oktober en Q4 2019 daalden mee maar niet zo sterk. Er zit daardoor een forse spread tussen de dagprijs en de oktoberprijs (ruim 4 ect/m3). Marktbronnen geven aan dat dit geen verhoging van de opslaginjectie met zich meebrengt in Nederland, simpelweg omdat de buffers 100% vol zitten. In Duitsland wordt er nog wel geïnjecteerd maar ook daar kan het nog beperkt.

De APX prijzen zijn afgelopen week weer teruggelopen. Midden vorige week waren ze door de hoge temperaturen ca 10 euro/MWh opgelopen, maar dankzij veel hogere duurzame productie sinds vorig weekend zijn we weer terug op het prijsniveau van 1e helft augustus (tussen 23 en 41 euro/MWh). Het prijsverschil tussen de uren is dus ook heel klein.

Dit beeld zien we ook terug in de onbalans, waar de prijs vrij stabiel was met een basisniveau van rond 22 euro/MWh en veelal korte spikes omhoog of omlaag. Alleen zaterdag eind van de middag was er een wat langer tekort, Tennet heeft toen nog kort noodvermogen opregelen afgeroepen.

Terugblik lange termijn

De lange termijnprijzen hadden dezelfde prijsbeweging als de korte termijn: eind vorige week omhoog en deze week weer omlaag. Alleen in veel mindere mate. Wat we wel zien is dat gas voor jaar 2020 steeds sterker onder invloed komt van de korte termijnprijzen, immers de winter 2019-2020 is een belangrijk deel van cal20. En de winterprijs staat neerwaarts onder druk.

De Brent olieprijs (front maand) beweegt behoorlijk, tussen 58,5-61 dollar/vat, maar er zit geen richting in. Steenkool (cal20) handelt de hele week al dicht rond de 64 dollar/ton. De prijs van CO2-rechten zien we wel echt omlaag gericht. De prijs voor dec20 is al vrijwel de hele week onder 26 euro/ton. Met name de dalende prijs voor emissierechten heeft een prijsdrukkend effect op de OTC elektra-prijs gehad, zowel de base als de peak zijn ca 0,5 euro/MWh lager dan een week geleden.

Visie voor de komende week

Gas korte termijn

Voor de korte termijn gasprijzen handhaven we onze marktverwachting op stabiel, dus op het niveau tussen 7-8 ect/m3. Ook komende week komen er weer twee LNG schepen aan die lossen in de Gate terminal. Ook arriveren er twee nieuwe LNG schepen in de UK. Volgens het transparantie platform zal de gasflow van Noorwegen naar de UK vanaf vandaag 50 mln m3 hoger zijn dan eerder deze week en komt er morgen nog een ruim 15 mln m3 op dagbasis bij. Vandaag en komende dagen is het wel fris en kan het extra gas goed gebruikt worden. Voor de komende week wordt zachter weer voorspeld. De gasprijs voor komend weekend daalde gisteren naar het niveau van de huidige dagprijs, wij zien geen reden waarom dit komende week anders zou zijn.

Oktober handelt nog tussen 11-12 ct/3 en dat lijkt hoog, neerwaartse prijsdruk op de wintermaanden is waarschijnlijk.

 Elektra korte termijn

Voor de APX-prijzen zetten we de marktverwachting op stabiel. In Duitsland handelt de base voor de komende twee weken op 35-36 euro/MWh. Het zakt niet verder weg omdat vanaf volgende week een kerncentrale van 1300 MW in kortdurend onderhoud gaat. De Nederlandse prijzen volgen de Duitse. In combinatie met veel duurzame productie en normale afnames is er niet veel prijsbeweging te verwachten. De base oktober zit nog boven 41 euro/MWh, dat is een vrij logische prijs gezien de marktsituatie.

Gas en elektra lange termijn

Voor de langere termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektriciteit handhaven we de marktverwachting op stabiel. De grondstofprijzen hebben weinig richting. Alleen de emissierechten trenden omlaag door de negatievere economische verwachtingen. Tegelijk zit de markt in gespannen verwachting te kijken naar de verwikkelingen rond de Brexit in de UK. Dat is de joker in het spel komende week.

 

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft volatiel

Gasmarkt | marktvisie

NIEUWS | Aankomend weekend gaat de zomertijd in

Zomertijd

MARKTVISIE | Gasprijzen zigzaggen weer omhoog

Gasprijzen | marktvisie

MARKTVISIE | Door zacht weer doen meeste energiemarkten toch weer een stapje omlaag

Energiemarkten