MARKTVISIE | Prijsbewegingen klein; tendens weer omlaag

 

Samenvatting:

  • De korte termijn prijzen bewogen licht en neigen nu omlaag door beter weer en veel LNG-aanvoer.
  • Lange termijnprijzen bewogen zijwaarts ondanks de onrustige olieprijs.
  • Lange termijn vooruitzichten blijven neerwaarts gericht.
  • APX elektra is licht gedaald door veel duurzame productie

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3

  12 juni 19 juni
TTF daggas 11,00 11,00
TTF juli 19 10,90 10,60
TTF jaar 20 17,75 17,55

 

Elektra in euro/MWh

  12 juni 19 juni
OTC base juli 19 39,00 38,45
OTC peak 20 58,00 57,95
OTC base 20 49,40 49,45

 

Terugblik korte termijn

De korte termijn gasprijzen bleven de afgelopen week behoorlijk vlak. De aanvoer was goed. De daggasprijs lag het grootste deel van de week zo’n 0,5 ect/m3 onder die van kwartaal 3 en dat is gunstig voor het bijvullen van de opslagen. De verwachting is dat de LNG-aanvoer deze zomer goed blijft en dat verklaart grotendeels het grote prijsverschil van 5-6 ect/m3 tussen kwartaal 3 en 4 van 2019.  

De APX elektraprijzen daalden de laatste dagen licht. Naast meer duurzame productie was er ook meer hydro-power (regen en smetwater) en kernenergie uit de landen om ons heen beschikbaar. De peakprijzen waren gemiddeld 39-45 euro/MWh en offpeak was gemiddeld 37-41 euro/MWh. De lage steenkoolprijs en de min of meer stabiele prijs voor emissierechten zorgt ervoor dat de clean darkspread van kolencentrales niet meer negatief is. Als dat verder doorzet zullen deze centrales weer meer gaan draaien.

De onbalans was redelijk rustig met af en toe een piek door wind en buien.

De dagsparkspread voor WKK bewoog tussen de 20 en 25 euro/MWh met de APX peakprijzen mee. De WKK sparkspread voor kwartaal 3 en 4 van 2019 handhaafden zich rond de 25 resp. 33 euro/MWh.

Terugblik lange termijn
De onrust na de aanval op de tankers op donderdag 13 juni had slechts een korte opleving van de olieprijs tot gevolg. Hetzelfde geldt voor de tweet van President Trump, waarin hij meldde met de Chinese leider te gaan praten over het handelsconflict tussen beide landen. Zorgen om de tragere economische groei (minder vraag naar grondstoffen) en de grote voorraden telden al snel weer harder door dan de geopolitieke spanningen. De olieprijs zakte terug naar 61,5 dollar/vat. De steenkoolprijs daalde licht en bleef net onder de 63 dollar/ton hangen. In de prijs voor emissierechten zat weinig beweging (stabiel rond 25,3-25,5 euro/ton). Gevolg was dat ook de lange termijn prijzen voor gas en elektra niet veel deden en rond tot net onder het niveau van een week geleden bleven hangen.

Visie voor de komende week

Gas korte termijn

Voor de korte termijn gasprijzen handhaven we onze marktverwachting op stabiel. De aanvoer blijft goed, zeker omdat op 23 juni het Entrypoint Emden voor import van Noors gas weer in bedrijf komt na onderhoud. De injectievraag voor de opslagen voorkomt grote bewegingen. De prijzen zijn al laag en de daalruimte is met een bodem op 10 ect/m3 niet groot.

Elektra korte termijn

Voor de APX en de onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van stabiel naar onzeker. Het wordt in week 26 zomers warm met kans op onweersbuien. Meer duurzame productie, maar ook meer vraag voor koeling. Grote kans op verschillen tussen de dagen en meer kans op onrust in de onbalans want prognoses van buien en wind zijn lastig bij dit soort weersomstandigheden. De weekforward voor week 26 is laag: 38 euro/MWh, een indicatie dat men geen hoge prijzen verwacht..

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra handhaven we de marktverwachting op stabiel. De grondstofprijzen bewogen licht, ruim binnen hun bandbreedtes. De steenkoolprijs neigt verder omlaag. De Europese vraag is laag door de grote voorraden en de plannen voor sluiting van kolencentrales de komende jaren. De olieprijs blijft een onzekere factor, zeker na een nieuwe confrontatie tussen de VS en Iran (neerhalen van een drone boven Iran) op donderdag 20 juni. De olieprijs liep meteen weer op naar meer dan 63 dollar/vat. China en de VS hebben de gesprekken over hun handelsconflict hervat in aanloop naar de G20 top op 28 en 29 juni in Japan. Een doorbraak daarin zou voor verdere beweging kunnen zorgen.

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie

MARKTVISIE | Gaswinter voorbij, gasprijzen dalen

Zonnepanelen