MARKTVISIE | Prijsdaling stokt

Samenvatting:

  • Voor de korte termijn prijzen gas werkt 12 ect/m3 voorlopig als stevige bodem.
  • Lange termijnprijzen gas negeren we de dalende olieprijs.
  • In de 2e helft week 22 gaan de temperatuten naar zomerse waarden.
  • Onbalans elektra was meestal laag door duurzame productie wind en zon.

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3

  22 mei 28 mei
TTF daggas 12,45 12,10
TTF juni 19 12,40 12,15
TTF jaar 20 18,75 18,75

 

Elektra in euro/MWh

  22 mei 28 mei
OTC base juni 19 41,35 40,45
OTC peak 20 60,30 59,95
OTC base 20 51.35 51,30

 

Terugblik korte termijn

Een paar koelere dagen maakte een einde aan de dalende prijsbeweging bij gas voor de korte termijn. Ook nu de weer licht oplopende prijs voor CO2 emissierechten werkt tegen. De start van onderhoud begin juni aan het Entrypoint voor Noors gas in Empden, Noord Duitsland werpt zijn schaduw vooruit. Veel van de Nederlandse import komt op dat punt binnen. Compensatie is er van de LNG-aanvoer. Die gaat gewoon door deze zomer is de verwachting. De prijzen in Japan liggen maar net boven die in Europa en vanwege de transportkosten varen veel schepen daarom liever hierheen.

De APX elektraprijzen bewogen licht, afhankelijk van de temperatuur en de duurzame productie. Weinig wind in combinatie met onderhoud aan kern- en bruinkoolcentrales maakte Duitsland netto importeur van elektra op dinsdag en woensdag en dat komt zelden voor. Voor Hemelvaartsdag zakten de prijzen in elkaar, door de geringe vraag. Peakprijzen waren de afgelopen week gemiddeld 39-36 euro/MWh; de offpeakprijzen gemiddeld 35-38 euro/MWh.

De onbalans was meestal rustig en laag. De wisselende bewolking in de eerste helft van de week zorgde een aantal keer wel voor wat spikes omhoog en omlaag.

De dagsparkspread voor WKK bewoog tussen de 19 en 25 euro/MWh. Die voor de kwartalen 3 en 4 van 2019 handhaafden zich op resp. 25 en 34 euro/MWh.

Terugblik lange termijn

In de lange termijnprijzen zat niet veel beweging. De olieprijs daalde 3 dollar tot onder de 68 dollar/vat, vooral door de voortdurende handelsoorlog tussen de VS en China. Veel effect op de lange termijn gasprijzen had dit niet; die bleven vrijwel gelijk. De steenkoolprijs zakte verder weg naar 67 dollar/ton. De vraag voor centrales neemt af door goedkoper gas en de dure emissierechten. Ook zijn de (Europese) voorraden nog steeds hoog. De emissierechten tikten weer omhoog de laatste dagen.

De WKK sparkspread voor 2020 bewoog nauwelijks en handhaafde zich rond de 30 euro/MWh.  

Visie voor de komende week

Gas korte termijn

Voor korte termijn gas handhaven we onze marktverwachting op stabiel. Enige beweging is mogelijk door het weer. Dat is voor einde week 22 rustig met zomerse temperaturen (25°C), maar na het weekend wisselvalliger met temperaturen rond normaal (19°C). Nieuw Noors onderhoud heeft naar verwachting weinig effect. De vraag is laag en er is gas genoeg (o.a. LNG).

Elektra korte termijn

Voor de APX en de onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Het wordt rustig weer met temperaturen rond tot boven normaal, windkracht 3-4.  Ook de weekforward voor week 23 is met 40,1 euro/MWh in lijn met de APX baseprijzen van midden week 22.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra handhaven we de marktverwachting op stabiel. Er zat de afgelopen week weinig beweging in de prijzen en voor de komende week is de verwachting niet anders. Groot wereldnieuws (bv een doorbraak in het handelsoverleg tussen de VS en China) lijkt op korte termijn niet aan de orde.

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie

MARKTVISIE | Gaswinter voorbij, gasprijzen dalen

Zonnepanelen