MARKTVISIE | Vooral langere termijn prijzen omlaag

Samenvatting:

  • Koeler weer remde daling kortere termijn prijzen;
  • Veel LNG-aanvoer de komende weken;
  • Lange termijnprijzen daalden harder, met de grondstofprijzen mee;
  • Onbalans elektra was soms onrustig met spikes door wisselende bewolking.

 

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3

  24 apr 1 mei
TTF daggas 14,00 14,05
TTF juni 19 14,05 13,75
TTF jaar 20 19,60 18,85

 

Elektra in euro/MWh

  24 apr 1 mei
OTC base juni 19 44,75 42,75
OTC peak 20 63,00 61,45
OTC base 20 53,50 52,05

 

Terugblik korte termijn

De TTF-daggasprijs bewoog tussen de 14 en 14,5 ect/m3. Koeler weer zorgde voor meer vraag. Noorse aanvoer was krapper door onderhoud, maar LNG vulde dat gat moeiteloos op. De komende weken blijft de LNG-aanvoer overvloedig; men verwacht in totaal zo’n 25 LNG-tankers bij de Europese terminals. Prijzen voor de zomermaanden dalen hierdoor meer dan die van daggas. Lagere grondstofprijzen werkten ook mee. Het verschil tussen de zomer- en winterprijzen liep op naar 5 ect/m3. Men prijst nu meer risico in voor de winter. De eigen Groninger productie wordt dit gasjaar verder afgebouwd (naar 15,9 mld m3). Hierdoor worden we in de winter steeds meer afhankelijk van import en de gasopslagen, zeker als het weer eens echt koud wordt.

De APX-elektraprijzen bleven stabiel, met slechts kleine verschillen tussen de dagen. De peakuren waren gemiddeld 40-45 euro/MWh en offpeak gemiddeld 38-41 euro/MWh. Koeler weer zorgt voor wat meer vraag, maar er is genoeg capaciteit en meer import van hydro-power uit Noorwegen en Frankrijk.

De dagsparkspread voor WKK was tussen de 16 en 22 euro/MWh. Die voor de voor de kwartalen 3 en 4 van 2019 handhaafden zich rond 26 en 35 euro/MWh.

Terugblik lange termijn

De lange termijnprijzen daalden deze week achter de grondstofprijzen aan. De olieprijs daalde onder de 72 dollar/vat (-3 dollar), steenkool naar 70 dollar/ton (-2 dollar) en de CO2 emissierechten naar 25,5 euro/ton (-2 euro). De WKK sparkspread voor 2020 daalde licht naar 30,5 euro/MWh.  

 

Visie voor de komende week

Gas korte termijn

Voor korte termijn gas handhaven we onze marktverwachting op stabiel. Kans op daling is groter dan op stijging. Koeler weer zorgt (tijdelijk) voor meer vraag, maar er is volop gasaanvoer en veel LNG onderweg. Vanaf 1 mei is er ook weer Engelse export naar Europa mogelijk door einde onderhoud aan de Interconnector.

Elektra korte termijn

Voor de APX- en de onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Koeler weer zorgt voor meer vraag, maar meer wind (kracht 4) voor extra duurzame productie. Zondag 5 mei komt er ook weer een centrale (790 MW) bij door einde onderhoud.  De weekforward voor week 19 is 41,9 euro/MWh en in lijn met de APX-baseprijs van midden week 18.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra wijzigen we de marktverwachting van onzeker naar stabiel. De grondstofprijzen blijven weliswaar bewegen, maar binnen de bandbreedtes. Bij olie lijkt het spel tussen de VS en de OPEC uit te draaien op het door President Trump gewenste niveau van 70 – 75 dollar/vat. Bij steenkool werkt 70 dollar/ton als stevige bodem. Voor de emissierechten verwacht men een correctie omlaag naar een niveau rond de 25 euro/ton. Op 30 april was de deadline voor bedrijven om hun emissierechten voor 2018 op orde te krijgen. Dit verklaart, samen met de Brexit onzekerheid, de beweeglijkheid in de CO2-rechtenprijs de afgelopen maand. 

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie

MARKTVISIE | Gaswinter voorbij, gasprijzen dalen

Zonnepanelen

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft volatiel

Gasmarkt | marktvisie