MARKTVISIE | Oplopende prijs CO2-rechten bepaalt de prijsrichting

Samenvatting:

  • Prijzen daalden tot midden week 14 door goede gasaanvoer en lagere grondstofprijzen
  • De prijsbeweging draaide daarna omhoog door kouder weer en vooral de oplopende emissierechtenprijs
  • Met name de elektraprijs reageert sterk op de bewegende CO2-rechtenprijs
  • De vooruitzichten voor de langere termijn blijven omlaag gericht
  • Het weer in week 15 verandert geleidelijk van droog/zonnig naar wisselvallig en temperaturen iets onder normaal
  • APX-elektraprijzen lopen weer licht op; Onbalans was laag met wat spikes omhoog en omlaag

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3

  27 mrt 3 apr
TTF daggas 14,05 13,50
TTF mei 19 14,60 13,30
TTF jaar 2020 18,05 17,95

 

Elektra in euro/MWh

  27 mrt 3 apr
OTC base mei 19 41,05 38,95
OTC peak 20 58,95 58,10
OTC base 20 49,45 48,85

 

Terugblik korte termijn

De korte termijn TTF-gasprijzen bleven in een dalende lijn, hoewel kouder weer en oplopende CO2-emissierechtenprijzen die beweging vanaf midden week 14 tegenwerkten. De aanvoervooruitzichten voor de komende maanden met veel LNG schepen blijven echter goed. De Engelsen exporteren nu meer gas om ruimte te maken in hun opslagen als de Interconnector voor export naar België half april dicht gaat voor onderhoud.

De TTF-gasprijs voor kwartaal 3 kwam even onder de 14 ect/m3. Men verwacht dat de al halfvolle gasopslagen door de goede aanvoer voor een groot gedeelte verder bijgevuld zullen worden in kwartaal 2. De verwachte injectievraag in Q3 neemt daardoor verder af. De kortere termijn OTC-elektraprijzen volgden steenkool en gas mee omlaag en daarna de CO2-rechten mee omhoog.

De APX-elektraprijzen stegen de laatste dagen weer licht door kouder weer en minder duurzame productie. De prijzen zijn daardoor terug op het niveau van midden vorige week gemiddeld 46 euro/MWh voor peak en 38-39 euro/MWh voor offpeak.  Onbalans was doorgaans laag (35 euro/MWh of nog lager) met af en toe spikes omhoog en omlaag door wisselende weersomstandigheden wind en bewolking. De dagsparkspread voor WKK herstelde zich in de loop van week 14 door de oplopende APX en lagere daggasprijs van 15 naar 24 euro/MWh. Die voor de laatste 2 kwartalen van 2019 daalden een paar euro naar 24 en 33 euro/MWh.

 

Terugblik lange termijn

Bij de lange termijnprijzen zat het meeste beweging in de elektraprijzen door de op en neer bewegende prijs voor emissierechten. Die daalde eind week 13 naar 21 euro/ton om vervolgens weer te stijgen naar meer dan 23 euro/ton (EUA Dec20) als reactie op het Brexit sentiment (grote en daarna weer dalende kans op een no-deal Brexit). TTF-gas voor de langere termijn steeg licht vooral door een hogere olieprijs (+1,5 dollar/vat).  De WKK sparkspread voor 2020 volgde de bewegingen van de elektraprijs en daalde van 30 naar 28 euro/MWh.

 

Visie voor de komende week

Gas korte termijn
Voor korte termijn gas handhaven we onze marktverwachting op stabiel. De gasaanvoer blijft goed in de eerste helft van april door LNG en Engelse import (via België) vooruitlopend op sluiting van de Interconnector voor onderhoud later in de maand. Geleidelijk dalende temperatuur, minder wind en sentiment vanuit de grondstoffen (emissierechten) remmen echte daling.

Elektra korte termijn

Voor de APX- en de onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van stabiel naar dalend. Redenen zijn: redelijk wat wind (kracht 3), de lage gasprijs, veel Franse hydropower en meer centrale-capaciteit (o.a. door de terugkeer op het net van kolencentrale Maasvlakte 3 (1 GW) op 8 april). De weekforward voor week 15 is laag: 38 euro/MWh en dat is 5 euro lager dan de APX-baseprijs van midden week 14.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF-gas handhaven we onze marktverwachting op stabiel. De beweging afgelopen week was klein. Tegenover een hogere olieprijs (69,5 dollar/vat) staat een dalende steenkoolprijs. De marktverwachting voor de lange termijn OTC-elektraprijzen wijzigen we van stabiel naar onzeker. Elektraprijzen lijken vooral de prijs emissierechten te volgen en die stuitert nu op en neer door de onzekerheid over de Brexit (deal, no-deal of uitstel).

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie

MARKTVISIE | Gaswinter voorbij, gasprijzen dalen

Zonnepanelen