MARKTVISIE | Opwaartse prijsdruk door hogere grondstofprijzen

Samenvatting:

  • Prijzen liepen in week 8 iets op ondanks goede vooruitzichten (mild weer en goede aanvoer)
  • Grondstofprijzen stegen weer en trokken de lange termijn prijzen mee omhoog
  • CO2-emissierechten was de belangrijkste prijsdriver
  • Weer in week 9: iets kouder en minder wind
  • Lage APX elektraprijzen door fraai weer en duurzame productie

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3

  13 feb 20 feb
TTF daggas 17,50 17,10
TTF mrt 19 17,40 17,65
TTF jaar 2020 19,20 19,70

Elektra in euro/MWh

  13 feb 20 feb
OTC base mrt 19 46,00 45,35
OTC peak 20 60,00    60,50
OTC base 20 49,35 50,10

Terugblik korte termijn

De dalende trend in de prijzen stagneerde de afgelopen week en midden week 8 liepen ze zelfs licht omhoog. Oorzaken: in week 9 wordt wat kouder, haperende Noorse aanvoer en oplopende grondstofprijzen. Waarschijnlijk is dit van korte duur. Temperaturen blijven boven normaal en de aanvoerproblemen zijn van tijdelijke aard. Daarnaast zijn de gasvoorraden nog voor meer dan de helft gevuld. Ten opzichte van andere jaren heeft LNG een groot deel van de flexibiliteitstaak van de opslagen overgenomen. Dit zien we ook terug in de gasprijzen voor komende kwartalen. Die voor de zomer dalen sneller dan die voor de komende winter (Q4-19 en Q1 20). Sinds begin januari is het verschil ertussen meer dan verdubbeld naar ruim 3 ect/m3.

De APX-prijzen daalden deze week nog licht verder. Er was minder vraag door mild weer en veel duurzame productie. Gemiddeld waren de peakprijzen 46-50 euro/MWh en offpeak gemiddeld rond de 40 euro/MWh. Ook in de landen om ons heen zaten de prijzen rond dit niveau.

Onbalansprijzen waren doorgaans laag en soms wat onrustig door het fraaie weer en af en toe moeilijker te voorspellen duurzame productie (bewolking).  

De dagsparkspread voor WKK bleef met 20-22 euro/MWh laag door de lage APX-prijzen. Die voor kwartaal 2 2019 daalde licht verder naar 23 euro/MWh.

Terugblik lange termijn

Stijgende grondstofprijzen maakten een einde aan de dalende tendens in de lange termijnprijzen gas en elektra. De olieprijs steeg naar ruim 66 dollar/vat. Oorzaken: een sterker dan verwachte productieverlaging door Saoedi-Arabië en onzekerheid door de situatie in Venezuela en Nigeria (presidentsverkiezingen).

De steenkoolprijs en de voor CO2-rechten tikten de laatste dagen ook weer omhoog.   

De WKK sparkspread voor 2020 handhaafde zich rond de 29 euro/MWh door de gelijkgerichte prijsbewegingen van gas en elektra.  

 

Visie voor de komende week

Gas korte termijn
De marktverwachting voor korte termijn gas handhaven we op stabiel. Week 9 wordt iets kouder dan deze week, maar de temperaturen blijven boven normaal. Huidige prijzen lijken als bodem te fungeren. De gezonde gasvoorraden (50% vol = 6,55 miljard m3) en goede gasaanvoer sluiten de kans lichte daling niet uit.

Elektra korte termijn

Voor de APX- en de onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Het blijft mild winterweer met weinig wind. Terugkeer van de NorNed-kabel (700 MW voor import uit Scandinavië) is uitgesteld tot 25 februari 16.00 uur. De weekforward voor week 9 is laag (45,00 euro/MWh), maar in lijn met de APX-baseprijs van midden week 8.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas handhaven we onze marktverwachting op onzeker. Dit heeft met name te maken met de beweeglijkheid van de prijs voor CO2-emissierechten. De komende weken moet er meer duidelijkheid komen over de Brexit. Bij een deal, blijven de Britse rechten nog 2 jaar verhandelbaar. Bij een no-deal Brexit worden de Britse rechten geoormerkt en uitgesloten van het Europese handelssysteem. Dit leidt tot onzekerheid en een beweeglijke CO2-rechtenprijs; versterkt door bedrijven die de komende maand nog rechten moeten (bij)kopen voor hun emissies in 2018.

MARKTVISIE | Gasmarkt blijft volatiel

Gasmarkt | marktvisie

NIEUWS | Aankomend weekend gaat de zomertijd in

Zomertijd

MARKTVISIE | Gasprijzen zigzaggen weer omhoog

Gasprijzen | marktvisie

MARKTVISIE | Door zacht weer doen meeste energiemarkten toch weer een stapje omlaag

Energiemarkten