MARKTVISIE | Gasmarkt in de ban van de kou

Marijke van Rongen · Thursday 1 March 2018

De TTF-daggasprijs steeg deze week naar grote hoogte (> 30 ect/m3). De late winterkou zorgt voor een hoge gasvraag, ook voor export.

De gasopslagen leveren volop. LNG terminal GATE doet ook mee met 8 miljoen/m3 per dag (tegen normaal 0,4 miljoen m3).

In Engeland heerst paniek. Aanvoerproblemen (Noors gas en import uit Nederland via de BBL leiding) brengen de leveringszekerheid op donderdag 1 maart in gevaar. Indien nodig zullen daar industrieën worden afgeschakeld. De intraday gasprijs liep daar op naar 2£/th (= 78 ect/m3).

In week 10 wordt het weer minder koud. Hierdoor herstelden de TTF-frontmaandprijzen zich van de sterke stijging van eind vorige week.

De langetermijnprijzen trokken zich weinig aan van de hectiek op de korte termijn. Ze daalden licht met steenkool en olie mee. Vooral de steenkoolprijs daalde flink (van 83 naar 78 dollar/ton). Enig tegenwicht komt van de CO2-rechten. Die stegen boven de 10 euro/ton. De EU besloot op dinsdag 27 februari om, met ingang van 1 januari 2019, de hoeveelheid verhandelbare CO2-rechten versneld af te gaan bouwen.

De APX-prijzen bleven op een hoog niveau. Er was veel vraag door de kou. Opvallend was dat ze midden op de dag lager waren dan ’s ochtends en ’s avonds. Een gevolg van de hogere zonneproductie rond de middaguren.

Prijsontwikkeling in de afgelopen weken:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
21 feb 28 feb 21 feb   28 feb
TTF daggas 20,00 27,60 OTC base apr ‘18 40,05 39,45
TTF apr ‘18 17,80 17,25 OTC peak ‘19 45,50 45,40
TTF jaar 2019 16,60 16,40 OTC base ‘19 37,95 37,80

 

Korte termijn

Veel hectiek op de spotmarkt TTF-gas door de winterse kou met temperaturen die 8 tot 10° C onder normaal. De prijzen bewogen op en neer in de range 25-40 ect/m3. PV-partijen (programmaverantwoordelijken) zaten er regelmatig naast met hun nominaties (te zuinig). Gasunie Transport Services (GTS) moest herhaaldelijk intraday bijkopen om het gassysteem op druk te houden. Op woensdagmorgen 28 februari zelfs tegen extreem hoge prijzen (uur 9: 5,32 €/m3, uur 10: 3,22 €/m3 en uur 11: 2,18 €/m3).

De termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra daalden. Men verwacht dat de kou geen stand zal houden. De prijs voor levering maart bewoog nog wel sterk op en neer. Zo vlak voor de start van de maand waren handelaren druk met het tunen van hun maartposities.

De grote vraag door de kou en gebrek aan wind hield de APX op een hoog niveau. In de ons omringende landen (uitgezonderd Duitsland) waren de spotprijzen nog hoger (gemiddeld 10-20 euro/MWh). De APX-peakprijzen lagen gemiddeld rond de 60 euro/MWh. Voor donderdag 1 maart (de koudste dag) zelfs op 86 euro/MWh. Ook de offpeakprijzen bleven hoog door de kou. Gemiddeld rond de 50 euro/MWh.

Onbalans wisselde rustige perioden af met pieken door wisselde weersomstandigheden (vooral bewolking en wind). Vooral op donderdag 1 maart was hij onrustig en hoog door onverwachte uitval van een aantal centrales.

De WKK dagsparkspread bewoog tussen de 13 en 27 euro/MWh, door de sterke bewegingen van APX en TTF-daggas. De kwartaalsparkspreads Q4 18 en Q1 19 handhaafden zich door de gelijkgerichte beweging (omlaag) van de kwartaalprijzen OTC-elektra en TTF-gas.

Lange termijn

Weinig beweging deze week in de lange termijn prijzen OTC-elektra en TTF-gas. De olieprijs steeg iets door tegenvallende Amerikaanse voorraadcijfers en is nu rond de 66,5 dollar/vat. Steenkool daalde weliswaar, maar hogere CO2-prijzen compenseren het effect daarvan op de OTC-elektraprijzen.

De WKK sparkspread 2019 handhaafde zich rond 18,5 euro/MWh door gebrek aan beweging in de TTF-gas- en OTC-elektraprijzen. Bij de gascentrales heerste hetzelfde beeld. De darkspread van kolencentrales daalde licht (onder de 8 euro/MWh). Deze centrales hebben meer van de duurdere CO2-rechten nodig.

Visie

De marktverwachting voor kortetermijngas wijzigen we van onzeker naar dalend. Dit geldt met name voor de daggasprijs als het vanaf begin week 10 minder koud wordt. Daalpotentie van de frontmaand april is een stuk kleiner, want die zit al veel dichter bij het niveau van voor de huidige koudegolf (circa 16,5 ect/m3).

Voor APX- en onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van stabiel naar dalend. Het wordt minder koud en er komt meer wind. Grotere kans op onrustige onbalans door wisselvalligheid en buien. De weekforward voor week 10 staat nu op 43 euro/MWh.

Voor de langetermijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas handhaven we de marktverwachting op stabiel. De olieprijs beweegt tussen de 66-67 dollar/vat; steenkool zakte van 83 naar 79 dollar/ton. Compensatie komt van de hogere CO2-emissierechten, nu boven de 10 euro/ton.

Deel op

Gerelateerde artikelen