MARKTVISIE | Koud weer jaagt prijzen omhoog

Marijke van Rongen · Thursday 22 February 2018

Koud weer heeft de korte termijn gas- en elektraprijzen een flinke zet omhoog gegeven. Tot en met de eerste week van maart verwacht men matige nachtvorst en overdag temperaturen rond het vriespunt.

De gasopslagen leveren volop om de gassystemen in balans te houden. In Nederland zijn de opslagen nog voor circa 28% gevuld.  Bij het huidige onttrekkingstempo (ca. 100 miljoen m3/dag) zijn ze dan eind maart leeg. Dat geeft extra onrust en prijsdruk omhoog.

De lange termijnprijzen lopen mee in het korte termijn sentiment, gesteund door hogere grondstofprijzen.

De APX-prijzen zijn gestegen door het koudere weer. De laatste dagen zakken ze iets terug door meer wind- en zonproductie.

Prijsontwikkeling in de afgelopen weken:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
   14 feb   21 feb 14 feb   21 feb
TTF daggas 18,15 20,00 OTC-base mrt ‘18 41,35 44,75
TTF mrt ‘18 17,75 19,40 OTC-peak ‘19 44,70 45,75
TTF jaar 2019 16,10 16,60 OTC-base ‘19 37,05 37,90
Korte termijn

De korte termijnprijzen zijn vanaf begin week 8 omhoog geschoten. Het wordt deze en volgende week nog kouder. Er wordt nu veel gekocht door handelaren die de afgelopen weken afwachtend waren door alle onzekerheid in de weerberichten. De daggasprijs ligt boven die van maart. Er wordt nu veel gas uit de opslagen gehaald zowel voor binnenlands gebruik als voor export. De gasprijs voor april en de zomermaanden, het bijvul-seizoen, loopt daardoor ook omhoog.

Door het duurdere gas stegen ook de OTC-elektraprijzen voor de komende maanden met 2 tot 3,5 euro/MWh.

Het koude weer, minder wind en uitgevallen centrales zorgden voor hogere APX-prijzen. De APX-peakprijzen stegen ca. 10 euro/MWh naar gemiddeld 55 euro/MWh. Ook de offpeakprijzen lagen op een hoger niveau: gemiddeld 43 euro/MWh. Onbalans was doorgaans onrustig met pieken omhoog door uitgevallen centrales en soms lastig voorspelbaar weer (wind en bewolking/ochtendnevel).

De WKK dagsparkspread steeg begin week 8 naar 29 euro/MWh. Daarna zakte hij terug naar 20 euro/MWh. Oorzaak: lagere APX-prijzen en de gestegen TTF-daggasprijs. De kwartaalsparkspreads Q4 ‘18 en Q1 ’19 bewogen rond de waarden van vorige week (respectievelijk 23,5 en 21,5 euro/MWh), omdat zowel de kwartaalprijzen OTC-elektra als die van TTF-gas stegen.

Lange termijn

De lange termijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas stegen ook, maar niet zoveel als die op de kortere termijn. De olieprijs steeg 1,5 dollar naar 64,5-65 dollar/vat; steenkool met 2,5 dollar naar 82,5 dollar/ton. De CO2-prijzen handhaafden zich rond de 9,7 euro/ton.

De WKK sparkspread 2019 steeg licht naar 18,5 euro/MWh; de hogere OTC elektrapeakprijs tikte net iets meer door dan die van TTF-gas. Bij de centrales hetzelfde beeld; bij de gascentrales licht hoger naar 6,5 euro/MWh. Bij kolencentrales naar 8 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor korte termijn gas handhaven we op onzeker. Na de stijging van de afgelopen week lijkt de kou nu ingeprijsd. Na de eerste week maart verwacht men dat het geleidelijk minder koud wordt. Temperaturen blijven daarna naar verwachting wel onder normaal en dat maakt de kans op daling voorlopig niet groot.

Voor APX- en onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. De vraag blijft hoog door de kou, maar men verwacht meer duurzame productie en betere beschikbaarheid van centrales. Daardoor komt er waarschijnlijk wat meer rust in de onbalans. De weekforward voor week 9 is hoog: 50,5 euro/MWh; die voor week 10 staat op 46,75 euro/MWh.

Voor de lange termijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas handhaven we de marktverwachting op stabiel. De olieprijs beweegt in de range 63-65 dollar/vat; steenkool tussen 80-83 dollar/ton en CO2 rond de 9,7 euro/ton.

Deel op

Gerelateerde artikelen