MARKTVISIE | Het weer blijft de belangrijke prijsdrijver

Marijke van Rongen · Thursday 15 February 2018

Onzekerheid over het weer voor eind februari/begin maart blijft de gemoederen bezighouden. Daarnaast speelden bewegingen in de grondstofprijzen een rol.

De steenkoolprijs daalde van ruim 81 naar 76 dollar/ton en steeg vervolgens de laatste dagen weer naar 80 dollar/ton. Ook de CO2-prijs was beweeglijk (tussen 9 en 9,8 euro/ton). Resultaat waren op en neer bewegende prijzen voor korte termijn gas en OTC-elektra. De lange termijn TTF-gasprijzen daalden licht door goedkopere olie.

De APX-prijzen daalden door milder weer en meer wind. De onbalansprijzen waren onrustig door het weer en meestal lager dan de APX.

Prijsontwikkeling in de afgelopen weken:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
   7 feb   14 feb 7 feb   14 feb
TTF daggas 17,45 18,15 OTC base mrt ‘18 41,50 41,35
TTF mrt ‘18 17,75 17,75 OTC peak ‘19 45,25 44,70
TTF jaar 2019 16,30 16,10 OTC base ‘19 36,85 37,05
Korte termijn

De kortetermijnprijzen gingen op en neer met de wisselde weerberichten mee. De toenemende kans op kouder weer voor eind februari zorgde vanaf begin week 7 weer voor oplopende frontmaandprijzen. De TTF daggasprijs steeg; er was meer (export)vraag en minder Groningse productie, na nieuwe bevingen bij Loppersum. De Gate-terminal levert ook minder; er komen deze maand nog schepen LNG ophalen voor doorlevering naar Azië.

De APX-peakprijzen daalden door milder weer, meer duurzame productie (zon en wind) en goede beschikbaarheid van centrales. Peakprijzen daalden met circa 10 euro naar gemiddeld 45-47 euro/MWh. Offpeakprijzen waren gemiddeld ook omlaag en rond de 35-37 euro/MWh. Onbalans was in de eerste helft van week 7 lastig voorspelbaar door de zon en een wisselend windbeeld. Overdag leidde dit op die dagen tot onrust met lage prijzen (minder dan 30 euro/MWh).

De WKK dagsparkspread daalde met de APX mee naar 16 euro/MWh. De kwartaalsparkspreads Q4 18 en Q1 19 handhaafden zich rond de waarden van vorige week (respectievelijk 23,5 en 21,5 euro/MWh).

Lange termijn

De langetermijnprijzen OTC-elektra bewogen mee met de steenkoolprijs die behoorlijk beweeglijk was deze week. De reden daarvan is onduidelijk, waarschijnlijk deels van technische aard, door meer koopinteresse op de bodemprijs van 76 dollar/ton begin week 7. De CO2-emissierechten stegen richting 10 euro/ton. Ook hier is meer koopinteresse omdat de kans op het langer in bedrijf blijven van Duitse kolencentrales steeds groter wordt.

TTF-gas voor de lange termijn daalde licht (0,2 ect/m3), met name door de goedkopere olie.

De WKK sparkspread 2019 bewoog rond de 18 euro/MWh en volgde vooral de OTC-elektrapeakprijs. Hetzelfde beeld bij de gascentrales: 6-6,5 euro/MWh. Kolencentrales volgden de steenkoolprijs met als resultaat een darkspread van 7,5-8 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor korte termijn gas handhaven we op onzeker. Het weer blijft de belangrijkste prijsdriver en er zit nog steeds veel onzekerheid in de weerberichten. Ze worden bijna dagelijks bijgesteld. Een nieuwe koudegolf vanaf week 9 wordt steeds waarschijnlijker. Kans op prijsstijging neemt daardoor toe.

Voor APX- en onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van dalend naar stabiel. Voor de komende week wordt nog geen grote verandering in het weer verwacht. Beschikbaarheid van centrales is goed, ook in de ons omringende landen. De weekforward voor week 8 is licht omhoog naar 42 euro/MWh. De weekforward voor week 9 staat nu op 43 euro/MWh.

Voor de langetermijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas handhaven we de marktverwachting op stabiel. Met name in de lange termijn TTF-gasprijzen zat niet veel beweging. De olieprijs daalde licht naar 62 dollar/vat. Meeste kans op beweging (omhoog) is bij OTC-elektra, nu de steenkoolprijs weer door de 80 dollargrens heen is en ook de CO2-prijs is opgelopen.

 

De marktvisie van 14 tot 21 februari.

 

 

Deel op

Gerelateerde artikelen