MARKTVISIE | Effect koud weer van tijdelijke aard

Marijke van Rongen · Thursday 8 February 2018

Voorspellingen voor koud weer in week 6 zorgde eind vorige week voor oplopende kortetermijnprijzen. Toen duidelijk werd dat de kou van tijdelijke aard is, daalden de prijzen weer. Wat is de verwachting voor volgende week?

De gasaanvoer is goed en er zit nog genoeg gas in de voorraden voor de rest van de winter (vulgraad Nederland: 41% en Duitsland: 51%). Op woensdag 7 februari liepen de prijzen snel op door problemen en sluiting van de Forties transportleiding voor Noordzee olie en gas naar Engeland. Toen bleek dat dit ’s nachts alweer opgelost zou zijn, zakten de prijzen weer terug.

De langetermijnprijzen daalden de afgelopen week door lagere grondstofprijzen en een sterke euro.

De APX-prijzen stegen door het koudere weer met weinig wind. Onbalans was over het algemeen rustig en gemiddeld onder de APX. Af en toe wat korte spikes, zowel omhoog als omlaag.

Prijsontwikkeling in de afgelopen weken:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
   31 jan   7 feb 31 jan   7 feb
TTF daggas 17,40 17,45 OTC base mrt 18 39,90 40,55
TTF mrt 18 17,55 17,75 OTC peak 19 46,25 45,25
TTF jaar 2019 16,70 16,30 OTC base 19 37,75 36,85
Korte termijn

De kortetermijnprijzen zaten in de lift door koud weer in week 6 en als reactie op het advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). SodM adviseerde om de Groningse gasproductie zo snel als mogelijk te verlagen naar 12 miljard m3 per jaar. Vanaf begin deze week daalden de prijzen weer. Eind week 6 gaat de temperatuur alweer omhoog en de hogere vraag van deze week werd probleemloos opgevangen door goede gasaanvoer en de gasopslagen. De stemming in de markt blijft onrustig, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de prijsreactie op de sluiting van de Forties transportleiding op woensdag 7 februari.

Ook zit er onzekerheid in de weermodellen voor de tweede helft februari en maart en ook ’Groningen’ blijft boven de markt hangen.

De APX-peakprijzen stegen deze week door de kou en lage windproductie. Peakprijzen waren 10 euro omhoog naar gemiddeld 53-55 euro/MWh en offpeak was gemiddeld  37-39 euro/MWh. Onbalans was rustiger door het stabielere weer en met genoeg op- en afregelvermogen van centrales achter de hand.

De WKK dagsparkspread steeg met de APX mee naar 26 euro/MWh. De kwartaal-sparkspreads Q4 18 en Q1 19 handhaafden zich rond respectievelijk 23,5 en 22 euro/MWh door de gelijk gerichte bewegingen van de kwartaalprijzen gas en elektra.

Lange termijn

De langetermijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas daalden ook deze week met de grondstoffen mee. Steenkool ging van 83 naar 81,4 dollar/ton, CO2 was onder de 9 euro/ton en de olieprijs zakte onder de 67 dollar/vat.

De WKK sparkspread 2019 daalde 1 euro naar 18 euro/MWh. OTC-elektra daalde meer dan TTF-gas. Om dezelfde reden gingen ook de sparkspreads van centrales omlaag. Bij gascentrales zakte hij onder de 7 euro/MWh en bij kolencentrales onder de 8 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor kortetermijngas handhaven we op onzeker. Reden is de onzekerheid in de weerberichten. Het weer was de afgelopen weken de belangrijkste prijsdriver. Ook de wind is een bepalende factor (meer of minder gasvraag voor centrales). Omdat het huidige weerbericht hogere temperaturen met meer wind aangeeft voor week 7, is de kans op prijsdaling wel groter dan die op stijging.

Voor APX- en onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van stijgend naar dalend. De vraag neemt af door minder koud weer en meer wind. De vraag uit ons omringende landen loopt ook terug. In Frankrijk komt er weer een kerncentrale bij (beschikbaarheid stijgt naar 70 GW) en de stuwmeren voor de hydro-centrales zijn bijgevuld. De weekforward voor week 7 is dan ook omlaag naar 39,5 euro/MWh.

Voor de langetermijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas handhaven we de marktverwachting op stabiel. De prijzen daalden de afgelopen week door lagere grondstofprijzen, maar voor de komende week worden er geen grote veranderingen verwacht. Groningen blijft uiteraard boven de markt hangen, maar pas eind maart (na de winter!) komt de Minister met concrete maatregelen.

 

Marktvisie van 7 tot en met 14 februari 2018.

 

 

 

Deel op

Gerelateerde artikelen