MARKTVISIE | Weer blijft belangrijkste prijsdriver

Marijke van Rongen · Thursday 1 February 2018

Ook deze week bepaalden wisselende weerberichten de kortetermijnprijzen. De tendens was eerst omlaag, maar vanaf midden week 5 omhoog. Zoals het er nu voor staat wordt het kouder in week 6 met een aantal dagen nachtvorst.

De langetermijnprijzen volgden deze beweging. Bij gas werkt goedkopere olie als demper. De olieprijs daalde circa 3 dollar naar 68,5 dollar/vat na het bericht dat de Amerikaanse voorraden flink groeien. Winning van (schalie-)olie is rendabel bij een olieprijs boven de 60 dollar.

De steenkool en CO2-prijzen lijken over hun hoogtepunt heen en dat drukte de langere termijn elektraprijzen.

In de APX-prijzen waren deze week lager door het milde weer met veel wind. Onbalans was gemiddeld lager dan de APX, af en toe onrustig door buien en wind.

Prijsontwikkeling in de afgelopen weken:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
24 jan 31 jan 24 jan   31 jan
TTF daggas 17,95 17,40 OTC base mrt ‘18 39,55 39,90
TTF mrt 18 17,50 17,55 OTC peak ‘19 46,85 46,25
TTF jaar 2019 17,05 16,70 OTC base ‘19 38,60 37,75
Korte termijn

TTF-daggas daalde deze week verder door het milde weer, tot woensdag 31 januari. Toen sloeg het om door een kouder weerbericht. De frontmaanden zitten daardoor ook weer in de lift.  Staatstoezicht op de Mijnen heeft geadviseerd om de Groningse gasproductie zo snel mogelijk terug te brengen van maximaal 12 miljard m3 per jaar; bijna een halvering van het huidige productieplafond van 21,6 miljard m3 per jaar. Hierdoor schoten met name de frontmaandprijzen kortstondig omhoog op donderdag 1 februari, maar daarna zakten ze weer terug.

De APX-peakprijzen daalden deze week licht door het milde weer en veel windproductie. Peakprijzen waren gemiddeld tussen de 40- 45 euro/MWh en offpeak gemiddeld rond de 30-32 euro/MWh. Onbalans was af en toe onrustig door wisselende windomstandigheden.

De WKK dagsparkspread daalde de laatste dagen richting de 12-15 euro/MWh, door een combinatie van minder vraag en stijgende daggasprijs. De kwartaal-sparkspreads Q4 18 en Q1 19 handhaafden zich rond de waarden van de afgelopen week.

Lange termijn

De langetermijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas daalden met de grondstoffen mee. Steenkool daalde naar 83 dollar/ton en CO2 is weer onder de 9 euro/ton.

De WKK sparkspread 2019 handhaafde zich rond de 19 euro/MWh. Bij de centrales herstelde met name de sparkspread van kolencentrales zich (naar boven de 8 euro/MWh) door goedkopere steenkool en CO2-rechten.

Visie

De marktverwachting voor korte termijn gas wijzigen we van stabiel naar onzeker. De weerberichten zijn een belangrijke driver en die werden de afgelopen tijd herhaaldelijk bijgesteld. Ook is het nu afwachten wat de minister met het advies van het SodM gaat doen. Eind maart komt minister Wiebes met een plan van aanpak. Nachtvorst voor week 6 en de op handen zijnde drastische verlaging van de Groningse gaswinning maken de kans op stijging van de korte termijn gasprijzen het grootst.

Voor APX- en onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van stabiel naar stijgend. De vraag zal toenemen door kouder weer met minder wind. De weekforward voor week 6 is omhoog van 41 naar 43,5 euro/MWh. Heel groot zal de stijging dus waarschijnlijk niet zijn, ook omdat er veel centrales beschikbaar zijn in Nederland, maar ook in de landen om ons heen.

Voor de langetermijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas handhaven we de marktverwachting op stabiel. Gedaalde grondstofprijzen bieden ruimte voor daling, maar het sentiment en onzekerheid op de korte termijn werkt als tegenwicht.

 

Marktvisie van 31 januari tot en met 7 februari 2018.

 

 

 

Deel op

Gerelateerde artikelen