MARKTVISIE | Energieprijzen dalen weer

Marijke van Rongen · Thursday 18 January 2018

Tot eind week 2 stegen de kortetermijnprijzen nog door een koudere weersvoorspelling voor de komende weken en speculaties over verlaging van de Groningse gasproductie. Vanaf begin week 3 sloeg het beeld om.

Weerberichten werden aangepast en het debat in de Tweede Kamer over Groningen leverde niets concreets op. Het is nu wachten op het advies wat het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) rond 25 januari aan de minister zal sturen.

De langeretermijnprijzen gas en elektra waren al eerder begonnen met dalen. Ze werden vooral gedrukt door de sterke euro (1,22-1,23 dollar/euro); de grondstofprijzen hadden geen duidelijke richting.

Ook het akkoord tussen Duitse partijen voor een nieuwe regering met meer inzet op duurzaam en minder snel sluiten van kolencentrales werkte mee. De APX-prijzen daalden licht, vooral door minder koud weer met meer wind. Onbalans was af en toe onrustig en hoog door overtrekkende buien en de storm op donderdag 18 januari.

 

Prijsontwikkeling in de afgelopen weken:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
   10 jan   17 jan 10 jan   17 jan
TTF daggas 19,10 18,65 OTC base feb 18 45,65 45,00
TTF feb 18 19,10 18,15 OTC peak 19 47,95 46,05
TTF jaar 2019 17,85 17,10 OTC base 19 39,65 38,10

 

Korte termijn

De kortetermijngasprijzen daalden vanaf begin week 3. Dag vooruitgas door overaanbod en minder vraag. Dit kwam niet alleen door het mildere weer, maar ook door veel wind. Hierdoor hoefden gascentrales veel minder te draaien. De frontmaanden daalden vooral door bijgestelde weerberichten voor eind januari en februari.

De APX-prijzen daalden deze week licht door onstuimig en milder weer. Peakprijzen waren gemiddeld rond de 45 euro/MWh en offpeak gemiddeld rond de 33-34 euro/MWh. De prijzen in de ons omringende landen liggen, met uitzondering van Engeland, onder de APX. Vooral in Duitsland met al dagen een spotbaseprijs < 30 euro/MWh. Oorzaak: veel windproductie. Buien en harde wind zorgen af en toe voor onrustige en hoge onbalans.

De WKK dagsparkspread daalde mee met de APX-peakprijzen naar 15 euro/MWh. De kwartaal-sparkspreads Q4 18 en Q1 19 deden niet veel door de gelijkgerichte (dalende) beweging van de kwartaal gas- en elektraprijzen.

Lange termijn

De langetermijnprijzen OTC-elektra hebben de dalende lijn van vorige week doorgezet ondanks een eerst nog oplopende steenkoolprijs. Een sterke euro, plannen van de Duitse coalitie CDU/CSU/SPD over uitbreiding van duurzame productie en langer openhouden van kolencentrales en een lagere TTF-gasprijs legden meer gewicht in de schaal. De steenkoolprijs daalt de laatste dagen ook weer. TTF-gas ging omlaag in navolging van de korte termijn prijzen en de sterke euro.

De WKK sparkspread 2019 daalde door de lager elektraprijs onder de 18,5 euro/MWh. De cleansparkspread 2019 van gascentrales ging om dezelfde reden naar 6,3 euro/MWh en de darkspread 2019 van kolencentrales daalde naar 8,3 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor kortetermijngas handhaven we op stabiel. De weersvooruitzichten voor volgende week zijn rustig, bewolkt weer met temperaturen rond normaal voor deze tijd van het jaar. Nieuws over maatregelen na de Groningse aardbeving wordt pas eind week 4 verwacht als het SodM haar advies heeft aangeleverd aan minister Wiebes.

Voor APX- en onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Ook hier geven de weersverwachtingen geen aanleiding voor grote bewegingen. Kans op enige stijging is het grootst, omdat er in week 4 minder wind wordt verwacht. De weekforward voor week 4 is gelijk aan die van deze week: 43,5 euro/MWh.

Voor de lange termijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas handhaven we de marktverwachting op stabiel. De olieprijs lijkt zich nu rond de 69 dollar/vat te handhaven, de euro is al dagen rond 1,22-1,23 dollar/euro. De steenkoolprijs neigt wat omlaag (< 85 dollar/ton), maar de CO2-echten tikten juist iets omhoog naar ruim 8 euro/ton. Er was deze week veel vraag op een veiling van CO2-rechten. Mogelijk door de Duitse plannen om kolencentrales langer open te houden.

Deel op

Gerelateerde artikelen