MARKTVISIE | Gasprijzen stijgen na nieuwe aardbeving in Groningen

Marijke van Rongen · Thursday 11 January 2018

Vorige week leek dat de energieprijzen voor de kortere termijn de weg omlaag waren ingeslagen. Er was minder vraag door mild weer, de kerst- en nieuwjaarsvakantie en goede aanvoer. In week 2 kwam daar verandering in.

Een nieuwe aardbeving in Groningen op maandag 8 januari, de sterkste sinds 2012 met 3,4 op de schaal van Richter, zorgde voor de ommekeer. Op woensdagmiddag gaf de NAM aan dat zij maatregelen nemen om de productie verder terug te brengen. Als reactie daarop schoten de gasprijzen omhoog. De prijzen voor de korte termijn het meeste (0,3-0,4 ect/m3). Lange termijn gasprijzen, die al omhoog waren door duurdere olie, kregen hierdoor een extra zetje mee. Later op de middag zakten ze weer terug toen duidelijkheid over de maatregelen uitbleef.

De APX-prijzen stegen door minder wind en koudere nachten. Onbalans was een paar dagen behoorlijk onrustig en hoog, dit werd veroorzaakt door transportproblemen. Tennet vroeg hierdoor extra reservevermogen.

Prijsontwikkeling in de afgelopen weken:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
3 jan 10 jan 3 jan   10 jan
TTF-daggas 19,05 19,10 OTC-base feb ‘18 47,35 46,00
TTF feb ‘18 18,85 19,10 OTC-peak ‘19 47,30 47,95
TTF jaar 2019 17,35 17,85 OTC-base ‘19 39,70 39,65

 

Korte termijn

De dalende tendens in de korte termijn gasprijzen sloeg om door de nieuwe aardbeving in Groningen. Daarnaast zorgde een toenemende vraag door koudere nachten en van gascentrales voor opwaartse druk. Bij elektra stegen daardoor vooral de peakprijzen. Baseprijzen daalden juist door goedkopere steenkool en CO2-rechten.

De APX-prijzen zaten deze week weer in de lift. Er was minder wind en de vraag trok aan door het einde van de kerstvakantie. Gemiddeld stegen de prijzen met 10 euro naar 57 euro/MWh voor peak en 40 euro/MWh voor offpeak.

Marktrestricties zorgden begin week 2 voor veel onrust en hoge onbalans. Tennet vroeg om extra blokbiedingen voor reservevermogen.

De WKK dagsparkspread steeg door de hogere APX-prijzen naar 20 euro/MWh. De kwartaal-sparkspreads Q4 ‘18 en Q1 ‘19 daalden met 1 euro naar respectievelijk 23,5 en 22 euro/MWh.

Lange termijn

De langetermijnprijzen TTF-gas en peak OTC-elektra stegen vanaf begin week 2 mee met het sentiment op de korte termijn. De grootste sprong kwam op woensdag 10 januari door het nieuws van de NAM over verdere verlaging van de Groningse productie. Op de OTC-base elektraprijzen had dit minder effect. Zij daalden door goedkopere steenkool en CO2-emissierechten.

De WKK sparkspread 2019 bewoog tussen 19 en 19,5 euro/MWh door de gelijkgerichte bewegingen bij TTF-gas en OTC-elektra. De cleansparkspread 2019 van gascentrales daalde licht tot onder de 7 euro/MWh vooral door duurder gas. De darkspread 2019 van kolencentrales steeg juist naar 9,5 euro/MWh door goedkopere steenkool en CO2-rechten.

Visie

De marktverwachting voor kortetermijngas handhaven we op stabiel. De weersvooruitzichten (wisselvallig en temperaturen rond normaal) en de aanvoersituatie geven weinig aanleiding voor grote veranderingen. Onzekerheid zit hem in de nasleep van de aardbeving van maandag 8 januari, maar dat gaat waarschijnlijk pas een rol spelen na dinsdag 16 januari als de Tweede Kamer met minister Wiebes over de beving debatteert.

De NAM stuurde op woensdag 10 januari een voorstel voor maatregelen naar het Staatstoezicht op de Mijnen. Naast sluiting van productieputten in Loppersum (circa 5% van het Groningse productiepotentieel) is onbekend wat deze inhouden. Waarschijnlijk is verdere verlaging van het productieplafond van 21,6 miljard m3/jaar of een vlakker productiepatroon.

Wiebes heeft al eerder aangegeven de Groningse gaswinning deze kabinetsperiode maximaal te willen verminderen en voelt zich daarbij niet perse gebonden aan het regeerakkoord (verlaging naar 20 miljard m3/jaar in 2021).

Voor APX- en onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. De weersverwachtingen geven geen aanleiding voor grote bewegingen. Kans op enige daling is het grootst. Er komt meer wind en de onrust in Frankrijk is verdwenen. Daar zijn met bijna alle kerncentrales (95%) terug in productie, de stuwmeren bijgevuld door het natte weer en de vraag laag door mild weer. De weekforward voor week 3 is omlaag naar 43,5 euro/MWh.

Voor de langetermijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas handhaven we de marktverwachting op stabiel. De grondstofprijzen blijven hier de belangrijkste driver. De olieprijs steeg de afgelopen week naar 69 dollar/vat. Steenkool en CO2-rechten daalden juist. Onzekerheid komt ook hier uit eventuele maatregelen naar aanleiding van de aardbeving in Groningen.

Deel op

Gerelateerde artikelen