MARKTVISIE | Prijzen dalen in aanloop naar de jaarwisseling

Marijke van Rongen · Thursday 21 December 2017

Na een week met heftige prijsbewegingen door productie en aanvoerperikelen, hebben de prijzen een dalende lijn ingezet.

Aan de ene kant veroorzaakt door herstelde aanvoer (einde problemen en LNG in aantocht), aan de andere kant door milder weer. Handelaren maken zich al op voor de kerstvakantie; de verhandelde volumes nemen met de dag snel af.

Ook voor kwartaal 1 van 2018 geven voorspellingen voor Europa temperaturen boven normaal aan. In de langetermijnprijzen voor gas en elektra zat niet veel beweging, net als in de grondstoffen olie en steenkool. De spotprijzen elektra waren begin week 51 hoger door gebrek aan wind en beperkte grenscapaciteit. Onbalans was wisselend en soms hoog, door een afwijkend windbeeld en vermogenstekorten (bijvoorbeeld op maandag 18 december).

Prijsontwikkeling in de afgelopen week:

Gas in eurocent/m3 Elektra in euro/MWh
   13 dec   20 dec 13 dec   20 dec
TTF-daggas 22,40 20,10 OTC-base jan ‘18 48,75 48,25
TTF jan ‘18 20,60 19,65 OTC-peak ‘18 50,05 50,50
TTF jaar 2018 18,05 17,95 OTC-base ‘18 42,20 42,55
Korte termijn

De korte termijn gasprijzen daalden vanaf begin week 51 door betere aanvoer en de milde weersvooruitzichten. De exportvraag nam daardoor ook af. Ondanks de gunstige weersverwachting voor de eerste 3 maanden van het nieuwe jaar, was er heel veel belangstelling op de veiling van exportcapaciteit op de BBL gastransportleiding naar Engeland. Engelse shippers zoeken zekerheid voor januari 2018. Door de beperkte gasopslag en uitgevallen Noordzee-aanvoer (probleem met de FPS-transportleiding) is Engeland deze winter extra afhankelijk van import als het koud wordt.

De APX-prijzen stegen deze week door gebrek aan wind en beperkte grenscapaciteit. Vanaf de tweede helft van week 51 wordt het warmer en komt er meer wind. APX-prijzen daalden daardoor met 10-15 euro/MWh. Gemiddeld naar 60 euro/MWh voor peak en circa 40 euro/MWh voor offpeak.

De onbalansprijzen waren begin van de week behoorlijk onrustig en hoog door minder wind dan geprognotiseerd, uitval van centrales en wisselende grenscapaciteit.

De WKK dagsparkspread steeg naar 45 euro/MWh door de hoge APX-peakprijzen en de lagere TTF-daggasprijs. De WKK-sparkspread voor kwartaal 1 2018 steeg naar 25,5 euro/MWh, vooral door de gedaalde TTF-prijs voor Q1 2018.

Lange termijn

In de langetermijnprijzen zat veel minder beweging dan bij de korte termijn. De olie- en steenkoolprijs handhaafden zich rond de respectievelijk 63,5 dollar/vat en 90 dollar/ton. CO2-emissie rechten liepen de laatste dagen wel weer omhoog (+ 0,6 euro naar 7,75 euro/ton).

De WKK sparkspread 2018 steeg licht tot boven de 21 euro/MWh. TTF-gas daalde licht, terwijl OTC-elektra juist licht omhoog ging. Bij de centrales steeg de cleansparkspread van gascentrales om dezelfde reden naar 8,9 euro/MWh. De darkspread van kolencentrales ging op en neer, net boven de 11 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor kortetermijngas handhaven we op onzeker. Kans op daling is het grootst bij TTF-daggas, door de warmere weersvooruitzichten en betere aanvoer. Onzekerheid zit met name in de frontmaandprijzen door de naderende kerstvakantie. Veel handelaren sluiten de boeken en de marktliquiditeit neemt snel af. Dit vergroot de kans op prijsbewegingen door last-minute-deals.

Voor APX- en onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van stabiel naar dalend. De vraag neemt af door de kerstperiode en mild winterweer met meer wind. De centrale-capaciteit gaat omhoog; gascentrale Eemshaven 10 komt terug uit onderhoud. De weekforwards voor de komende twee weken zijn 41 en 43 euro/MWh voor respectievelijk week 52 en week 1.

Voor de langetermijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas handhaven we de marktverwachting op stabiel. Afgelopen week zat er niet veel beweging in en dat blijft naar verwachting zo. De steenkoolprijs blijft hoog door kou en gastekort in China. De CO2-prijs steeg de laatste dagen in aanloop naar het nieuwe jaar door einde van het veilingseizoen. Olie lijkt zich te handhaven rond de 64 dollar/vat.

 

Dit is de laatste marktvisie van 2017. De volgende marktvisie verschijnt op 4 januari 2018.

AgroEnergy wenst u fijne feestdagen en een succesvol 2018.

 

Deel op

Gerelateerde artikelen